Lille – Om op de tweede dag van het EK vooraf in Le Stadium een sfeervolle ambiance te creëren, speurt de zoevende Kiss Cam naar wat aanwezige liefdeskoppeltjes. Hierbij zijn de afroditische voltes het gevolg – Frankrijk is immers een romantisch land. Voor de perstribune verzamelt zich, onder de naam ‘Vrienden van de Atletiek’, een kleine oranje enclave die plaatsneemt op een eigen place réservée. Uitbundig reageert zij bij elke presentatie van iedere Nederlandse topatleet. Ook wanneer een atleet zich langs hun stek manoeuvreert, laten de gedreven fanaten van zich horen. Opblaasbare klappers in oranje kleur slaan ze stevig tegen elkaar aan. Enkele keren is er zelfs een toeter te horen.
Door Joost Veenstra en Jasper Boot
Naomi Sedney (22) slaat voor de start van de 100 meter sprint nog even flink met haar handen op haar bovenbenen. De atlete uit Zoetermeer gaat van start in de zevende baan, maar veel geluk levert haar dit niet op. Het sprintkanon eindigt op een vierde plek met een tijd van 11.51. ‘‘Waardeloze tijd’’, stelt Naomi direct tegenover Hardloopnetwerk. ‘‘Het is allemaal net niet hoe ik het wil hebben en net niet hoe het er wel uitkomt in de warming-up. Jammer’’, besluit Naomi. Het WK in Londen begint over zes weken, dus Naomi heeft nog tijd om zich toe te werken. De atlete heeft er daarom ook gewoon vertrouwen in: ‘‘Het komt wel goed. Over het algemeen ben ik altijd wel goed als het echt moet.’’ Ook het feit dat haar coach over de nodige ervaring beschikt om atleten goed op toernooien te laten verschijnen, geeft Naomi vertrouwen. Naomi: ‘‘Ik hoop alleen dat ik voor die tijd nog even een goede tijd ga lopen, gewoon voor mijn zelfvertrouwen.’’
Twintig minuten later gaan ook de dames van start op de 800 meter. De Poolse topatlete Joanna Jóźwik (26), binnenkort ‘Atlete van de week’, valt met haar vierde plek en een tijd van 2:03.81 toch wat tegen. ‘‘Ik ben boos, want ik was in staat om de race te winnen’’, reageert de Poolse atlete bespiegelend in de mixed zone. ‘‘Maar’’, zo redeneert zij, ‘‘tactisch was het verschrikkelijk. Ik moet nog steeds goed leren om tactisch te lopen.’’ Joanna weet de welbekende vinger knap op de zere plek te leggen. Want waar het vandaag aan ligt? ‘‘Ik heb te lang achterin meegelopen. Dat was een slecht idee. En natuurlijk ben ik nog steeds niet in mijn beste vorm.’’ Op dezelfde afstand eindigt de Nederlandse Danaïd Prinsen (19) op een laatste plek met een tijd van 2:08.02.
Susan Krumins (30) eindigt op de 3000 meter op een vierde plek. Na afloopt maakt Susan aan Hardloopnetwerk duidelijk dat ze tijdens haar race niet te veel risico heeft willen nemen, vanwege de recentelijke last aan haar achillespees. Daarom noemt ze de wedstrijd in Lille een ‘goede snelheidstraining’ met het oog op Londen. Hoe belangrijk een rijstwafel met pindakaas voor een race als deze is voor Susan? ‘‘Essentieel’’, reageert de Nijmeegse atlete monter. ‘‘Die heb ik vandaag nog op mijn bedje in het hotel gegeten.’’ Vier uur voordat Susan moet racen, eet ze altijd. Vaak is dan echter het ontbijt, lunch of avondeten niet meer open in het hotel. Daarom neemt ze vaak rijstwafels en pindakaas mee. Bovendien loopt Susan haar race het liefst om 21 uur ’s avonds. De eerste aangetekende brief van Hardloopnetwerk taait inmiddels af richting de Londense organisatie.
Even na half vijf is het de beurt aan Lisanne de Witte (24). De Heiloose verkeert in een uitstekende vorm en laat dat ook in Hauts-de-France zien. Op de 400 meter bindt ze opnieuw een persoonlijk record aan zich en trekt na 51.71 als eerste over de finishlijn. Haar wk-limiet heeft ze al twee weken op zak, maar voelt nu wel meer spanning dan voorheen. Lisanne: ‘‘Totdat ik het limiet had gelopen, was ik eigenlijk geen een keer zenuwachtig voor een wedstrijd en vandaag was ik dat heel erg. Waarschijnlijk ook omdat ik die bevestiging heb gehad dat ik die tijden kan lopen en ik voel dat ik dat nog een keer moet doen.’’ Haar puike prestaties blijken geen uitzondering, maar worden eerder regel. Dit is lonend voor haar eigen vertrouwen, zo beweert Lisanne: ‘‘Ik merk dat ik door die tijden meer zelfvertrouwen heb gekregen en vooral in zulke wedstrijden heb ik wel een paar keer echt veel meiden verslagen en dat helpt wel echt. Het gaat elke keer harder en dat wil ik gewoon vol blijven houden. Dat zou heel mooi zijn.’’ Een mooie bijkomstigheid is dat Lisanne floreert op de verjaardag van haar trainer Sven Ootjers. Over mooie verjaardagscadeaus gesproken.
Churandy Martina (32), Giovanni Codrington (28), Wouter Brus (25) en Roelf Bouwmeester (19) eindigen als vijfde tijdens de 4 x 100 meter estafette, maar zijn de snelste in hun eigen ‘B-race’. Starter Giovanni reageert redelijk tevreden: ‘‘Mijn eigen race vond ik iets minder, want eerlijk gezegd had ik de bocht wel iets scherper verwacht. Het is dan een soort koorddansen om binnen je eigen baan te blijven. De rest ging eigenlijk wel goed en de wissel op Churandy was dat ook.’’
Wouter vertrekt als derde tijdens deze estafetterace. ‘‘Ik kreeg de stok van Churandy, dus dan weet je dat er een kanon op je af komt lopen. Dus ik rende hard weg, want hij haalt je altijd wel. En dan is het gas geven en die bocht doordraaien. Dat ging redelijk goed.’’ Hoewel de wissel van Wouter op de jonge Roelf in deze vorm pas de eerste in wedstrijdverband is, kent deze een succesvol uiteinde. Wouter: ‘‘Roelf kon mooi battelen met de jongens voor de eerste plek en die heeft hij mooi uit het vuur gehaald voor ons.’’
Verder behaalt Churandy Martina (32) een derde plek op de 100 meter sprint met een tijd van 10.30. Liemarvin Bonevacia (28) rent uitstekend en haalt zelfs zijn wk-limiet, maar krijgt ongelukkigerwijs DQ achter zijn naam. ‘High Potential’ Veerle Bakker (19) kent een ijzersterk deelnemersveld en eindigt met een tijd van 10:16.15 op de 3000 meter steeple, maar laat zeker zien dat ze over potentie beschikt. De alom geprezen estafettedames kennen minder sterke wissels en eindigen mede daarom op een teleurstellende vijfde plek.
Hoofdfoto: Evert Woutersen