Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de week: Noah Schutte

Atleet van de week: Noah Schutte

door hardloopnetwerk

Naam: Noah Schutte

Leeftijd: 21

Studie: Master Business Administration

Woonplaats: Portland (Amerika)/Leiden

Favoriete afstand en pr: 10.000m 29:43.63

Ha Noah, leuk dat je voor onze website een interview wil geven! Sinds vorige maand ben je in Amerika om te studeren en te trainen. Wij zijn benieuwd naar je verhalen. Hoe bevalt het in Amerika als Nederlandse atleet?

Het bevalt mij erg goed! Verandering is altijd spannend en daarom vaak ook erg leuk. Het is bijzonder om opeens in een ander land te wonen. Veel dingen die je kent van thuis zijn net wat anders. Gelukkig zijn Amerikanen heel gastvriendelijk en is iedereen die ik ontmoet erg enthousiast als ze horen dat ik uit Nederland kom. Ik train hier met een groep van 35 jongens en dat is ook wel echt uniek. Het niveau is ook ongekend. De intervaltrainingen doe ik namelijk met 13 andere jongens en ze zijn allemaal even goed op zo’n training. Het is heerlijk om zo’n groep jongens te hebben om samen naar een doel toe te werken. En in hardlopen is dat doel erg simpel: beter worden.

Voordat je naar Amerika vertrok trainde je onder leiding van Olympisch Trainer Bram Wassenaar in Leiden. Merk je een groot verschil qua trainingsaanpak met je huidige trainer?

Aan de ene kant zijn dingen best anders, aan de andere kant zijn veel dingen goed vergelijkbaar. De interval trainingen hier zijn zwaarder, maar ik doe er maximaal twee in de week waar ik er bij Bram regelmatig drie deed. Mijn groep en trainer hier zijn erg van het veel kilometers maken, terwijl Bram daar helemaal niet van is. Coach is erg ervaren en begrijpt daarom ook goed dat je je manier van trainen niet opeens om kan gooien, dat zorgt alleen maar voor blessures. Daarom maak ik minder kilometers dan de jongens hier en mag ik ook wat rustiger aan doen bij de intervaltrainingen. Een duidelijke overeenkomst is tussen de visie van mijn coach hier en de visie van Bram, is dat een goede basis leggen erg belangrijk is. Daarnaast zijn veel trainingen vergelijkbaar, maar dat zal wel tussen meerdere trainers gelden.

Hoe bevalt de combinatie studeren en hardlopen in Amerika?

Het is erg fijn om te zien dat je als sporter wordt gewaardeerd door je universiteit. In Nederland is dat vaak heel anders. Ze helpen je niet als je het land uit moet voor een trainingsstage of wedstrijd en hebben eigenlijk liever dat je je gewoon op je studie focust (verschilt natuurlijk wel per universiteit). Hier is dat andersom. Je vertegenwoordigt de universiteit en daarom zijn ze erg trots dat ze je hebben. Daarnaast zullen ze je nooit in de weg staan als je een toets of iets dergelijks niet kan maken, maar zullen ze je alleen maar helpen. Met 9 uur college in de week heb ik ook veel tijd om me op mijn sport te richten!

Mijn woonsituatie is ook niet verkeerd. Ik woon op de campus in een huis met 11 andere jongens. We delen de keuken, woonkamer en badkamers, maar ik heb mijn eigen kamer. Aangezien ik op de campus woon, is alles wat ik dagelijks doe op loopafstand. Waaronder ook de trainingsfaciliteiten, die erg goed zijn. Spinningfietsen, crosstrainers, krachtruimte met alles erop en eraan. Zo heb ik de mogelijkheid om alternatief te trainen als ik geblesseerd ben of als ik wat extra wil trainen zonder de loopimpact te vergroten.

Net voordat je naar Amerika vertrok liep je een mooi persoonlijk record op de 5 km (14:05.39). Verwacht je de komende tijd in Amerika jouw persoonlijk record nog meer aan te scherpen?

Het heeft even geduurd, maar het is me inderdaad gelukt om een mooie tijd op de 5000m neer te zetten. Aangezien ik tot nu toe elk jaar progressie boek en een aantal PR’s verbreek, verwacht ik dat hier in Amerika ook wel te doen. Je weet natuurlijk nooit hoe een seizoen gaat verlopen. Je kan geblesseerd raken, pech hebben met raceomstandigheden en er kan nog veel meer gebeuren. Ik hoop gewoon lekker door te kunnen trainen en dan komt er vanzelf wel weer een moment waarop ik mijn PR mooi aan kan scherpen.

Kunnen onze lezers jou nog volgen betreft jouw prestaties in Amerika?

Zeker! Toevallig is mijn website, noahschutte.nl, net online. Neem er af en toe een kijkje als je mijn avonturen in de VS wil volgen zou ik zeggen. Hier schrijf ik namelijk regelmatig een blog over de gebeurtenissen hier. Hiernaast ben ik actief op veel social-media. Facebook, Twitter (@NoahJSchutte), Instagram (NoahJSchutte) en ook deel ik mijn trainingen op Strava. Ik sta altijd open voor vragen. Nu weet je me in ieder geval te bereiken!

Wat wil je onze lezers meegeven als tip om hun prestaties te verbeteren?

Wat ik zelf erg belangrijk vind in mijn zoektocht naar de zo snel mogelijke Noah, is dat je probeert te ontdekken wat goed voor jou werkt. Bijna alle trainers weten heel wat van hardlopen. Wat goede trainingsmethodes zijn daar is de hardloopwereld het wel redelijk over eens. Ook al is het iets waar je zelf misschien geen verstand van hebt, anderen kunnen je daar altijd mee helpen. Wat het enige is wat je zelf kan doen, is leren luisteren naar je lichaam en ontdekken wat voor jou werkt. Iedereen is namelijk net anders, en waar de ene baat heeft bij het ene, heeft de andere dat bij het andere. Niet iedereen kan het aan om veel kilometers in de week te maken, of vaker in de week tot het gaatje te gaan. Sommigen gaan harder lopen van snelle intervaltrainingen, andere juist van langere tempo’s. Jij bent de enige die je mogelijkheden kan leren kennen en daarom is het belangrijk om daar je aandacht bij te houden.

 Hoofdfoto: Instagram Noah Schutte

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten