Home Laatste Nieuws Nederlands hordenkampioen Timme Koster: ‘Blijf denken dat EK mogelijk is’

Nederlands hordenkampioen Timme Koster: ‘Blijf denken dat EK mogelijk is’

door Tijn Piest

Wie Timme Koster voor de finale van de 110 meter horden op zondag 26 juni als kampioen had aangewezen, werd waarschijnlijk vreemd aangekeken. Toch flikte de 19-jarige atleet het, met niet alleen een persoonlijk record op de klokken, maar ook een tijd sneller dan zijn coach. Een man die op zoek is naar meer.

Kun je ons mee terugnemen naar de series en finale op zondag?

‘Ik ging met een goed gevoel de wedstrijd in. Ik voelde dat ik in vorm was tijdens de warming up en dit gaf vertrouwen. In de series had ik maar één doel: zonder risico de finale halen. Een goede tijd was nu niet belangrijk. Dit wist ik goed te doen en dus ging ik door naar de finale. Hier ging ik echter met een heel ander gevoel in. Remmen los en voluit risico nemen. Het veld is erg sterk dus dit is de enige manier om te winnen. Ik was best gespannen maar ik wist hieruit de benodigde goede energie te halen. De race verliep niet geheel vlekkeloos. ik raakte een paar hordes en ik raakte uit balans. Maar toen ik eenmaal door kreeg dat ik vooraan lag, wist ik de race zonder fouten uit te lopen.‘

Had je verwacht een persoonlijk record van 13.80 seconden te kunnen lopen en dertienvoudig kampioen Koen Smet te kunnen kloppen?

‘Ik had het wel verwacht. Vooral omdat de races in aanloop naar de NK nog niet helemaal soepel gingen (achtereenvolgens 14.37, 14.00, 14.15 en 13.89, red.) wist ik dat ik een stuk harder kon. Ik denk zelfs dat ik dit jaar nog wel harder dan 13.80 kan lopen. Maar natuurlijk ben ik superblij met deze tijd. Toen ik over de finish kwam en mijn naam hoorde, voelde ik me natuurlijk top! Alle zenuwen en stress van de weken ervoor zijn dan voorbij.‘

Hoe verklaar je je progressie en topvorm van dit moment?

’Ik heb de progressie te danken aan Sven Ootjers en Dick Waasdorp, mijn trainers. We hadden een goed schema ter voorbereiding gemaakt en hebben hierdoor goed kunnen trainen. Wat ook invloed heeft gehad is de sfeer op de trainingen. Hierdoor heb ik altijd plezier tijdens het trainen. Dus ik heb het te danken aan mijn trainingsgroep.’

Kun je wat vertellen over je trainingssituatie? En wat doet je naast het hordelopen?

‘Ik train bij AV Trias in Heiloo onder leiding van Sven. Hier ben ik vier à vijf dagen per week. Op donderdag train ik met de andere hordelopers op Papendal. Thuis in Heiloo train ik in een hele leuke groep met onder andere Lisanne de Witte, Jamile Samuel en Maarten Emmaneel. Naast trainen studeer ik Creative Business in Haarlem en ben ik filmmaker. Ik vind het belangrijk naast atletiek genoeg te blijven doen om zo mijn sociale leven buiten de sport te onderhouden.’

‘Hordelopen is niet zo voorspelbaar als veel andere onderdelen, want bij dit onderdeel kan ook de favoriet fouten maken.’

Je trainer Sven, meervoudig Nederlands kampioen op de horden en meerkamp en medaillewinnaar op de horden, traint verschillende atleten op hoog niveau. Wat maakt hem zo’n goede coach voor je?

‘Sven gaat heel persoonlijk met je te werk. Hij weet goed dat er niet één juiste manier in hoe je moet trainen, dus hij zoekt de manier die het beste bij jou past. Hierdoor vind ik mijn trainingssituatie bij Sven heel chill. Ik leer ook veel van hem over de mentale kant van de sport. Hij kent mij super goed dus weet mij altijd in de juiste mindset te krijgen voor een wedstrijd. Dit kan hij goed omdat hij vroeger zelf ook topatleet is geweest (met een PR van 13.81, red.).’

Wat vind je zo mooi aan de 110 meter horden?

’Ik vind de horden het spectaculairste onderdeel. Het gaat snel en er kan van alles gebeuren. Het is niet zo voorspelbaar als veel andere onderdelen, want bij het hordelopen kan ook de favoriet fouten maken. Mijn sterke punt is het laatste deel van de race. Ik ben groot en dus een relatief trage starter, maar hierdoor kan ik wel makkelijker snelheid maken over de hordes en dit lang vasthouden. Ik kan nog werken aan mijn start en lenigheid. Maar ik heb het gevoel dat er nog veel verbetering in zit.’

Hoe gaat dit jaar er verder voor je uit zien? Denk je dat de EK en Spelen mogelijk zijn?

‘De eerstvolgende wedstrijd op mijn planning is de Guldensporenmeeting in Kortrijk (België) zaterdag 9 juli. Hier hoop ik weer een beetje van mijn PR af te halen. Verder zal ik nog meer wedstrijden gaan doen in het buitenland om zo veel mogelijk te lopen, ervaring op te doen en mij misschien wel te plaatsen voor een toernooi. De EK-limiet (13.50) is nog ver weg, maar ik blijf denken dat het mogelijk moet zijn. Vorig jaar ging ik bij de junioren ook ineens van 13.79 naar 13.48. Of de Spelen in 2024 mogelijk zijn? Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Als ik dezelfde progressie aanhoud de komende tijd en veel plezier in het hordelopen blijf hebben, denk ik van wel!’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten