Home Laatste Nieuws Koen Naert klaar voor “wat risico” in marathon van Valencia

Koen Naert klaar voor “wat risico” in marathon van Valencia

door Tijn Piest

Grote stappen maakte hij afgelopen maand op de onverharde paden in Kenia. Na een succesvolle trainingsstage is Koen Naert klaar om op zondag 5 december te vlammen in Valencia. Een nieuwe aanpak zorgt ervoor dat de 32-jarige Belg met veel vertrouwen op jacht gaat naar zijn persoonlijk record. Maar hij wil meer.

Op 19 november kwam je weer terug in België na drie weken trainen in Kenia. Hoe is je trainingsstage daar verlopen?

‘Ik heb een heel goeie trainingsperiode achter de rug. We (Koen en zijn coach Raymond van Paemel, red.) hebben enkele kleine details gewijzigd ten opzichte van de voorbereiding voor de Spelen in Tokio. Die aanpassingen zijn goed verlopen. Een nieuwe Olympiade betekent dat we wel eens risico’s mogen nemen en wat nieuwe zaken gaan implementeren. Mijn 2021 kan niet meer stuk met twee PR’s en een tiende plaats op de Olympische marathon. De taart is er al, in Valencia kan er nog de kers bijkomen, haha. Daarnaast ben ik al geplaatst voor zowel de WK als EK volgende zomer, dus daar hoef ik me ook geen zorgen over te maken. Dat betekent dat dit het ideale moment was om even wat nieuwe zaken te proberen in de voorbereiding. Even wat risico nemen komt hier dus goed uit.’

Heb je veel alleen getraind of kon je je optrekken aan de Kenianen?

‘Voor mij betekent een marathon voorbereiden luisteren naar mijn lichaam. Dat houdt in dat ik het merendeel van mijn trainingen alleen afwerk. Ik vertrouw op mijn aanleg om mijn lichaam goed aan te voelen in een marathonvoorbereiding. Dat betekent niet dat ik niet mee kan gaan met een groep Keniaanse atleten als dat goed uitkomt. Maar dat is eerder uitzondering dan regel in mijn voorbereiding. Ik had mijn eigen fysio Pierre Denays mee naar Kenia en wij vertrokken vaak samen om onze training af te werken. De sessies op zich waren op eigen gevoel en kunnen.’

Lees ook: Geoffrey Kamworor klaar voor Valencia Marathon

Waar heb je je op gefocust in Kenia?

’Ik heb me vooral gefocust op het weer goed in vorm komen tegen 5 december. Na de Spelen heb ik mijn lichaam voldoende tijd gegeven om te bekomen van die zware Olympische marathon in Sapporo. Dat was nodig en dat heb ik gevoeld in de opbouw. Het ging heel moeizaam in het begin, dus de heropstart was mentaal best zwaar. Maar ik heb altijd vertrouwen gehad in het proces en nu is gebleken dat dat terecht was. Ik heb grote stappen gezet in Kenia qua conditie, wat me nu veel vertrouwen geeft voor de marathon in Valencia. Specifieke trainingen om me klaar te stomen zijn mijn fartleks, opbouwend tot 20x 60 seconden met 60 seconden rust. Ook de grotere blokken hebben me gemotiveerd, zoals 4x 5 kilometer of 3×8 kilometer tempowerk.’

Nog even terug naar je 10e plaats in de Olympische marathon afgelopen zomer. Blik je nog vaak terug op die mooie prestatie?

‘Vooraf had ik altijd gezegd dat ik voor een plaats in de top tien zou tekenen, altijd. Achteraf denk je: ‘’Had ik maar…’’, maar ik ben ontzettend trots op die prestatie. Het is niet vanzelfsprekend om in deze generatie als witte atleet zo hoog te eindigen, dus ik ben heel tevreden. Mijn conditie was in Sapporo ook beter dan ooit tevoren, dus ik was er klaar voor en heb alles gegeven. Ik had misschien niet mijn allerbeste dag, maar ik was gewoon ontzettend goed voorbereid. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik tot de finish kon knokken in heel zware omstandigheden.’

Hoe verliep je race in Japan?

‘Zoals ik al zei had ik niet het gevoel dat ik mijn beste dag ooit in de benen had. Dit kan echter ook gewoon zijn omdat je de wedstrijd moet ondergaan. Als je de wedstrijd onder controle hebt, voel je je die dag superman. Maar met een Eliud Kipchoge in hoogvorm op de Spelen lijkt het mij moeilijk de wedstrijd te kunnen controleren. Vanaf kilometer 25 jaagde Eliud enkele keren het tempo omhoog. Ik wist: hoe vaker ik hierop kon anticiperen, hoe meer andere atleten de rol voorin zouden moeten laten lossen. Het lukte me een viertal keer, maar de vijfde keer moest ik de kopgroep laten gaan. Als ik nog een keer was meegegaan met de tempowisseling was het over en uit voor mij. Dus was het verstandig om dan even mijn eigen tempo terug te zoeken. Achteraf bleek dat een goede keuze, want er is eigenlijk niemand meer vanuit de achtergrond teruggekeerd tot mij.’

‘Mijn stiekeme droom is om onder het vorige lang staande Belgisch record van Vincent Rousseau te duiken.’

Wat ga je nu nog doen in aanloop naar zondag?

’Ik wil vooral uitgerust aan de start komen in Valencia. Dat betekent dat ik nu in de taper zit. Ik doe bijna niets meer en de kilometers gaan naar beneden. De intensiteit blijft wel aanwezig. Als ik te weinig doe in aanloop naar een wedstrijd word ik wat loom in mijn benen. Mijn lichaam moet getriggerd worden om op scherp te blijven staan. Ik heb onder andere nog een 30 kilometer afgewerkt op een goed tempo. In de komende dagen doe ik nog een beetje kort tempowerk om mezelf te blijven prikkelen.’

Kijk je uit naar de marathon in Valencia? Wat is je doel voor zondag?

‘Zeer zeker! Mijn conditie is echt goed. Via de ranking ben ik al geplaatst voor de WK en EK atletiek, dus daar ben ik eigenlijk niet mee bezig. Ik ben klaar om een aanval te doen op mijn eigen persoonlijk record. Dat klinkt eenvoudig, maar met een persoonlijk record van 2:07.39 is dat allerminst het geval. Alles moet op dat moment in Valencia meezitten, maar wat ik momenteel in de hand heb (mijn conditie) belooft veel goeds. Mijn stiekeme droom is om onder het vorige lang staande Belgisch record van Vincent Rousseau (2:07.19) te duiken. Dat zou voor mijn ontzettend veel betekenen. Ik wil vooral hard gaan!’

Lees ook: Valencia trekt wederom wereldtop marathon

Kun je alvast vooruitkijken naar volgend jaar? Debuteer je in Eugene op de WK of ga je als regerend Europees kampioen marathon (2018) naar de EK in München?

‘Mijn coach en ik denken aan de EK atletiek. Een combinatie van zowel een WK als EK marathon lijkt ons heel moeilijk. De keuze om mijn Europese titel te verdedigen is dus bij deze gemaakt. Maar we pinnen ons daar nu nog niet aan vast. Onze focus ligt nu op Valencia en daar wil ik eerst een toptijd realiseren.’

Valencia Marathon is hier zondag live te zien (vanaf 7u45).

Foto’s: Erik van Leeuwen & Manu Viehl

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten