Home Laatste Nieuws Jochem Dobber wil op de estafette naar de Spelen en individueel naar het EK

Jochem Dobber wil op de estafette naar de Spelen en individueel naar het EK

door Tijn Piest

Jochem Dobber is een talentvolle 400-meterloper die onderdeel uitmaakt van het Nederlands estafetteteam. Onlangs won de 22-jarige sprinter brons op het NK indoor en ook heeft hij het Nederlands juniorenrecord in handen. Zijn doel dit jaar: met de 4×400 meter naar de Olympische Spelen en individuele kwalificatie voor het EK in Parijs. Wij maakten kennis met de atleet.

Geslaagd indoorseizoen

Dik tevreden kijkt de sprinter terug op het indoorseizoen. ”Vanaf mijn eerste race zat ik al in de buurt van mijn PR. Mijn doel was om dit indoorseizoen onder de 47 seconden gelopen. Op het NK is dit gelukt. Hier ben ik ontzettend blij mee!” In Apeldoorn verloor Dobber de strijd om het zilver, maar desondanks is hij blij met de race. ”Mijn doel was om hard de eerste 200 meter te openen zodat ik de kop kon pakken. Dat zorgde ervoor dat er geen duw en getrek was met invoegen na 150 meter. Daardoor kon ik zo hard mogelijk doorlopen tot de finish zonder dat ik veel met andere mensen te maken kreeg. Op de finish werd ik nog net gedipt door Terrence Agard. Mijn eerste gedachte was shit daar gaat mijn tweede plek. Toen ik de tijd (46.85) zag, maakte het niet zoveel voor me uit. Ik ben gewoon ontzettend blij met die tijd!”

400 meter

Zijn favoriete afstand is zonder twijfel de 400 meter. ”Ten eerste omdat ik er goed in ben”, zegt Dobber met een lach. ”Ten tweede vind ik de 400 heel gaaf omdat je zo hard mogelijk wil gaan, maar ook niet te hard. Er zit een dunne lijn tussen je optimale 400 meter lopen en compleet verzuren en juist een slechte race lopen. Die grens opzoeken vind ik erg gaaf.”

”Er zit een dunne lijn tussen je optimale 400 meter lopen en compleet verzuren en juist een slechte race lopen.”

Leuke sfeer

Jochem Dobber traint sinds april 2018 bij Sportcentrum Papendal in Arnhem, waar hij ook woont. De atleet traint onder coach Laurent Meuwly dagelijks met een groeiende groep snelle atleten op de 400 meter en 400 meter horden. Hij traint met o.a. Lieke Klaver, Ramsey Angela, Femke Bol en Terrence Agard. Ook zitten de Zwitserse atleten Lea Sprunger en Ajla del Ponte in de trainingsgroep. ”Samen hebben we een groep waar keihard wordt gewerkt, maar waar ook elke dag weer een erg leuke sfeer hangt en meer dan genoeg wordt gelachen.” Naast atletiek studeert Dobber ICT aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. ”Die studie gaat erg goed! Ik heb het enorm naar mijn zin en vind het een erg goede mentale afwisseling voor het harde trainen elke dag.”

Jochem Dobber aan de leiding bij het ingaan van de laatste ronde.

Olympische Spelen en EK atletiek

Momenteel is zijn coach aan het bekijken welke wedstrijden Dobber gaat lopen dit outdoorseizoen. Hij heeft nog niks vast staan. ”Wat wel vast staat is een trainingsstage naar Florida in april.” De meervoudig NK-medaillewinnaar heeft twee doelen dit jaar. ”Mijn droom is om ons met de estafettemannen te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Ik realiseer me dat dit een lastig doel is, maar ga er alsnog volop voor. Iedereen is zich er wel goed op aan het voorbereiden. Met vier jongens die indoor onder de 47 seconden hebben gelopen, doen we goede zaken. Daarnaast zou ik me dit jaar individueel willen kwalificeren voor de 400 meter op het EK atletiek in Parijs. Bij dit doel hoort een subdoel, namelijk 45.75 lopen op de 400 meter.” Als ambitie heeft Dobber zich komende jaren regelmatig te kwalificeren voor toernooien. ”Ik wil hiermee ervaring opdoen, sneller worden en over het algemeen mij verder ontwikkelen als professioneel atleet. Qua tijden wil ik snel genoeg worden, zodat ik op toernooien halve finales en misschien wel finales kan bereiken.”

Foto’s: Bjorn Parée

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten