Veel hardlopers doen al aan intervaltraining, maar lang niet iedere hardloper werkt aan zijn of haar hardloopsnelheid. Waarom moet iedere hardloper dat doen? Wij hebben een aantal redenen voor jullie op een rijtje gezet.
Door de redactie
Afwisseling van tempo
Structureel hetzelfde tempo tijdens een duurloop aanhouden is niet goed voor de snelheid. Je wordt er eerder langzaam van, dan dat je sneller gaat lopen. Probeer minimaal één keer in de week intervaltraining te doen. Geen tijd om naar een atletiekbaan te gaan? Doe dan tijdens een intervaltraining een aantal versnellingen, zoals van lantaarnpaal naar lantaarnpaal.
Een uitstekende manier om je doorzettingsvermogen te trainen
Intervaltraining doet, als je het goed doet, soms pijn. De gevolgen merk je meestal de dagen na een intervaltraining, want dan heb je spierpijn. Ben jij een echte doorzetter? Dan volbreng jij elke intervaltraining en haak je niet eerder af.
Je persoonlijke records gaan gegarandeerd aan flarden
Hoe leuk is het dat je het resultaat ziet van intervaltraining? Met intervaltrainingen gaan je persoonlijke records aan flarden! Je basissnelheid wordt een stuk hoger door intervaltraining en dat gaat zich uitbetalen in wedstrijden.
Intervaltraining is dé manier om het eindsprintje van je concurrenten te winnen
Word jij altijd de laatste meters verslagen door je concurrent? Dat is heel naar, maar daar kun je veranderingen in brengen. Eindig elke duurloop met nog wat korte versnellingen, zodat je in wedstrijden daarvan kan profiteren.
Intervaltraining is onwijs leuk
Niet iedereen zal intervaltraining leuk vinden, maar eigenlijk is het heel leuk. Het is een speelse manier van trainen. Geen ‘saaie’ lange duurloop, maar versnellingen op de baan of weg brengen meer diversiteit in je training.
Foto: Max Kooijmans