Home Laatste Nieuws Herstellen en opwarmen met deze eiwitrijke linzensoep van Susan Krumins
Linzensoep

Herstellen en opwarmen met deze eiwitrijke linzensoep van Susan Krumins

door hardloopnetwerk

Susan Krumins haar favoriete maaltijd na een pittige training: ‘Nijmeegse linzensoep’. Supergezond en makkelijk in te vriezen, zodat je het altijd op voorraad kunt hebben. We vroegen haar naar het recept.

Linzen: 10 gram eiwitten per 100 gram

Linzen zijn rijk aan vezels en langzame koolhydraten en een belangrijke bronnen van eiwitten voor mensen die geen of minder vlees eten. Daarnaast bevatten linzen foliumzuur en ijzer en anti-oxidanten. Eet een kom linzensoep (kijk hieronder voor het recept van Susan Krumins uit haar boek Dreams*) met een volkoren boterham erbij, en je zit al nagenoeg aan je 20 gram eiwit. Bovendien heb je zo ook al de helft(!) van je vezels binnen voor die dag. Lees ook: Zo eet je genoeg eiwitten als flexitariër, vegetariër of veganist

Recept ‘Susan’s Nijmeegse Linzensoep’

Dit recept is geïnspireerd op de soep van het huis die 40 jaar lang door Turks restaurant Ankara in Nijmegen werd geserveerd. Daar ging Susan als klein meisje altijd met haar ouders naar toe. Helaas bestaat het restaurant niet meer en was het recept altijd top-secret. Deze variant komt aardig in de buurt, maar het originele recept blijft het best bewaarde geheim van Nijmegen.

Ingrediënten voor een grote pan soep:
(3 grote kommen 11 gram eiwit per kom)

  • 250 gram rode linzen
  • 1-2 bouillonblokjes
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 wortel
  • 3 stengels bleekselderij
  • 140 gram tomatenpuree
  • paar takjes verse munt en/ of koriander 
  • van alle gedroogde kruiden 1 theelepel: komijn, gemalen koriander, oregano, knoflookpoeder, chilivlokken  

Bereiding:

  1. Snij de uien, wortel & bleekselderij in fijne stukjes, pers de knoflook. Bak 10 minuten in een pan met een scheutje olijfolie. Voeg de tomatenpuree toe en laat even mee sudderen. 
  2. Voeg de rode linzen, alle gedroogde kruiden, twee bouillonblokjes en een liter water toe. Roer even door en laat het 30 minuten koken. 
  3. Voeg fijngesneden verse munt en/ of koriander toe en knijp het sap van de citroen uit. Deze soep is lekker met Turks brood of gewoon met een Hollandse stevige volkoren boterham. Ook handig om een grote pan te maken en kleinere porties in te vriezen. Dan heb je altijd een voedzame lunch in huis. 

Hoofdfoto: Shutterstock

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten