Home Laatste Nieuws Hardlopen tijdens de ramadan: Khalid Choukoud geeft tips

Hardlopen tijdens de ramadan: Khalid Choukoud geeft tips

door Tijn Piest

Khalid Choukoud liep in november de limiet voor de Olympische marathon in Parijs. Hij gaat in augustus voor de tweede keer naar de Olympische Spelen. Khalid heeft een persoonlijk record van 2:07.37 en staat daarmee tweede op de Nederlandse allertijdenlijst. Tijdens de CPC Loop zondag werd hij knap zesde. Hoe gaat deze marathontopper om met de ramadan? Dit jaar duurt de periode van de avond van 10 maart tot waarschijnlijk de avond van 9 april.

Net als veel moslims doe je mee aan de ramadan. Hoe lang eigenlijk al?

‘Ongeveer vanaf mijn tiende doe ik mee aan de ramadan.’

Hoe plan je trainingen, eten en drinken tijdens de vastenperiode?

‘De trainingen tijdens de ramadan doe ik aan het eind van de middag, ongeveer twee of drie uur voor het eten, zodat ik als ik thuis kom na het trainen niet lang meer hoef te wachten. Dit doe ik bewust aan het einde van de dag, want na het trainen heeft je lichaam natuurlijk nog meer behoefte aan eten en drinken. In de ramadan train ik voorzichtiger en iets minder hard dan normaal. Ik luister vooral erg goed naar mijn lichaam. Ik eet gezond, heb een gevarieerde voeding met vooral veel groenten. Ook drink ik veel water. Na het trainen neem ik extra eiwitten, zodat ik sneller herstel.’

WAT IS DE RAMADAN?
De negende maand in de islamitische kalender is de ramadan. Deze periode hangt af van de stand van de maan en duurt dit jaar van zondagavond 10 maart tot waarschijnlijk dinsdagavond 9 april. Gedurende dertig dagen wordt er door moslims gevast. Tussen zonsopkomst en zonsondergang mag er door moslims niet gegeten of gedronken worden. Tijdens de vastenperiode staan zuivering van de ziel en gehoorzaamheid aan God centraal. Ook werken moslims aan hun zelfdiscipline.

Hoe vaak in de week train je tijdens de ramadan?

‘In principe train ik elke dag. Ik luister goed naar mijn lichaam. Als ik voel dat ik heel moe ben, dan sla ik wel eens een dag over, omdat mijn lichaam dan blijkbaar extra behoefte heeft aan rust.

Lees ook: Hoe bereid je je voor op een warme (Rotterdam) marathon?

Kan iedere loper blijven hardlopen tijdens de periode?

‘Ik voel me altijd super goed tijdens de ramadan. Mijn lichaam is het vasten al jaren gewend. Ik denk wel dat iedere hardloper kan blijven hardlopen tijdens de ramadan, als je maar goed naar je lichaam blijft luisteren.’

Welke tips heb je voor hardlopers die meedoen aan de traditie?

‘Dat ze met name in de avond, wanneer je mag eten en drinken, heel veel water moeten drinken en gezond moeten blijven eten. Niet te veel suiker en vette voeding. Het beste is elk uur een vol glas water, zodat het water dat je drinkt echt opgenomen wordt door je lichaam en niet meteen naar je blaas gaat. Ik zou de lopers adviseren om goed te blijven luisteren naar hun lichaam. Als ze zich moe voelen en weinig energie hebben, dan moeten ze iets rustiger trainen of een dagje overslaan. In ieder geval niet je lichaam forceren.’

Bekijk de Marathonkalender 2024 (en hier de halve marathon kalender)

Heb je nog tips voor een goed herstel en een goede nachtrust?

‘Je moet natuurlijk voldoende eten, maar eet niet te veel. Zorg dat je niet gaat slapen met een volle maag. Ik wandel altijd even na de maaltijd. Het is belangrijk om ook voldoende te slapen, minimaal acht uur. Ik neem daarvoor magnesiumsupplementen in, waardoor ik beter slaap.’

In het verleden heb je meerdere malen wedstrijden gelopen tijdens de ramadan. Hoe verliepen die en is vasten en racen goed te combineren?

‘Ik heb vaak tijdens de ramadan wedstrijden gelopen (o.a. Stadsloop Appingedam en Halve Marathon Zwolle). Die gingen super goed. Het is dus zeker wel te combineren, maar dat waren natuurlijk geen marathons. Een marathon lopen tijdens het vasten is niet mogelijk, maar een 10 kilometer of een halve marathon wel.’

Lees ook: Hardlopen tijdens de ramadan (met tips van topatleet Soufiane Bouchiki)

Tot slot: wat betekent de ramadan voor je?

‘De ramadan betekent voor mij heel veel. Het is een super mooie maand waarin je bewuster gaat nadenken over het leven. Ik ervaar altijd heel veel rust in deze maand en trek met iets meer terug. Ik maak meer tijd vrij voor mijn geloof. Je voelt je dankbaarder voor alles wat je hebt, maar je leeft ook meer mee met de mensen die het minder hebben dan jij. Het is een grote reiniging voor je lichaam en geest. Door het vasten drijft je lichaam alle afvalstoffen uit.’

Foto: Erik van Leeuwen

Voor in je agenda:
Zondag 17 maart – Cuyp Speed Relay in Amsterdam
Vrijdag 22 maart – Race to adizero in Utrecht
Zaterdag 6 april – Run & Roast in Utrecht
Zaterdag 7 september – BIG10 in Rotterdam

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten