Met Runners’ lab Athletics Team is er sinds dit jaar voor het eerst een professioneel loopteam in België . Onder meer Isaac Kimeli en Robin Hendrix maken deel uit van het team. Wij vroegen die laatste om een trainingsweek bij te houden in deze gekke tijden. Robin werd vijftiende op de 5.000 meter bij het EK in Berlijn in 2018, werd al twee keer Belgisch kampioen en heeft persoonlijke records van 1.49,57 (800m), 3.39,11 (1500m) en 13.19,50. Hoe gaat Robin om met de huidige situatie en heeft de coronacrisis invloed op zijn trainingen?
Door Robin Hendrix
Robin over zijn trainingsweek
“Deze week (16/03 tot 22/03) staat vooral in teken van opbouw naar de zomer. Het winterseizoen is net afgelopen en er wordt vooral gefocust op trainingsvolume en conditie. Ook tijdens de krachttraining wordt er in deze periode gefocust op krachtopbouw.
In een normale trainingsweek train ik 2x per week in groep met het Runners’ lab Athletics Team: woensdag in Leuven op het universitair sportcentrum en zondag in Huizingen op de piste van atletiekclub Olympic Essenbeek Halle. De rest van de trainingen die meestal bestaan uit duurlopen doe ik thuis in Kapelle op den Bos.
Deze week is echter geen normale week.
Doordat het coronavirus een grote bedreiging begint te vormen in België worden er serieuze maatregelen genomen. Er wordt aangeraden om binnen te blijven en met zo weinig mogelijk mensen in contact te komen. Ook het Runner’s lab Athletics Team neemt de nodige maatregelen. De groepstrainingen worden meteen geschrapt en ook de lactaattest die donderdag was gepland wordt geannuleerd. Iedereen traint dus individueel thuis.
“De groepstrainingen worden meteen geschrapt.”
Ikzelf heb besloten om zoveel mogelijk thuis te blijven en enkel naar buiten te komen voor trainingen of noodzakelijke verplaatsingen. Voorlopig kan ik dus alle trainingen perfect individueel afwerken, alhoewel het bij zware trainingen wel een voordeel is om in groep te trainen. Het samen trainen en elkaar steunen naar een hoger niveau doet namelijk enorm veel.
Thuis heb ik voor intervaltrainingen toegang tot een sintelbaan vlakbij. Ook thuis in de garage staat er een squatrack met halters. De krachttraining kan dus ook thuis afgewerkt worden.
Door een voorgevoel en ook volgens verschillende persberichten zit de kans erin dat België wel eens in lockdown zou kunnen gaan. Dit zou een probleem kunnen vormen als ik dan niet meer naar buiten kan gaan om te trainen. Ik heb besloten om zo snel mogelijk aan een loopband te geraken. Ik bekeek of ik online een loopband kon huren maar vele zaken leverde niet meer. Ik heb dan maar in de buurt rond gevraagd. De lokale dierenarts had nog een loopband staan die ik mocht lenen. Ik ben de loopband meteen gaan ophalen en heb hem in de garage gezet. De loopband gaat wel maximum tot 16km/u, maar het is veel beter dan niets natuurlijk.
“Ik heb besloten om zo snel mogelijk aan een loopband te geraken.”
Voorlopig mag je van de overheid nog buiten komen om individueel te sporten. Ik kan dus al mijn trainingen afwerken en dat is een hele opluchting. Ik denk dat het in deze periode zeer belangrijk is om te focussen op wat je kan controleren.
Tussen de trainingen door werk ik vaak een beetje voor school. Ik zit in mijn voorlaatste jaar bachelor bouwkunde aan LUCA School of Arts in Brussel. Ik studeer halftijds dus ik kan de studie makkelijk combineren met de trainingen. Ik hoop zo snel mogelijk af te studeren zodat ik de stap kan zetten naar een profcarrière. Dan kan ik me volledig focussen op de atletiek en hopelijk nog verder groeien naar een hoger niveau.
“Ik hoop zo snel mogelijk af te studeren zodat ik de stap kan zetten naar een profcarrière.”
Oorspronkelijk stond de Payton Jordan Invitational in Palo Alto, Californië als eerste wedstrijd op het programma. (8 mei) Deze is geannuleerd. Ook de eerste Diamond League in Napoli waar ik de 3000m wilde lopen zal niet meer doorgaan. Ik denk dat deze zomer afwachten zal zijn wat kan en niet kan. Voorlopig is de planning dus nog onduidelijk.”
Logboek
Maandag 16 maart
Ochtend: Stabiliteitstraining (ca 30min) – 12km herstelduurloop @4’00”/km
“Goed gevoel. Toch voelde het wat vermoeiender aan als anders. Vermoedelijk door ziekte een paar dagen geleden.”
Middag: Rust
Dinsdag 17 maart
Ochtend: krachttraining (ca 60min) – 12km herstelduurloop @4’00”/km
“De krachttraining voelde redelijk zwaar aan. De duurloop ging vlot.”
Middag: Rust
Woensdag 18 maart
Ochtend: 12km herstelduurloop @4’00”/km
Middag: 12km herstelduurloop @4’00”/km
“Vandaag voelden beide duurlopen zeer gemakkelijk.”
Donderdag 19 maart
4km herstelduurloop – 4x3000m @3’20”/km, 60” rust (lactaat tussen 2mmol – 1.5 mmol) – 4km herstelduurloop
“De tempo’s voelde aan het begin van de training zwaar aan, maar na de 2de 3000m ging het veel vlotter.”
Vrijdag 20 maart
16km rustige duurloop @3’50”/km – 3’40/km
Zaterdag 21/03
Ochtend: krachttraining (ca 60min) – 12km herstelduurloop @4’00”/km
Middag: 12km herstelduurloop @4’00”/km
“Beide duurlopen gingen zeer vlotjes.”
Zondag 22/03
4km herstelduurloop – 8x1200m Rust 2′ (200m @ 27” – 1000m @3’30”/km) -4km herstelduurloop
“De zwaarste training van de week waarbij men eerst een 200m snel loopt en meteen aansluitend een 1000m tempo. Een beetje moeite met de laatste drie 200tjes.”
WEEK TOTAAL: 125.6km
Wil je deze snelle Belg blijven volgen? Dat kan via Instagram (@robinhendrix_), Facebook en via de Instragram van zijn team, (runnerslabathleticsteam).
Foto’s: privé eigendom Robin Hendrix