Eén van de zwaarste halve marathons in Nederland is die van Egmond. Zondagmiddag is het weer tijd voor de winterklassieker, voor duizenden lopers een strijd tegen de elementen tussen Boulevard Noord en Castricum aan Zee. Enige parcourskennis is daarbij wel gewenst. Daarom hier vijf tips van Egmondenaar Ronald Schröer.
Moment 1: Hard en zacht strand
Deel je wedstrijd goed in op het strand. Egmond is een vrij zware halve marathon. Dit heeft alles te maken met de verschillende elementen die je tegen gaat komen onderweg. Na 500 meter draai je het strand op, waar het parcours zeven kilometer overheen loopt. Hierin is het slim om zo dicht mogelijk tegen de zee aan te lopen. Daar is het zand vaak het hardst en dus het best te belopen. Maar let wel goed op. Kijk goed ver voor je. Het is eb deze editie en dan komen een aantal strandbanken tevoorschijn. Deze lopen fantastisch, maar het eindigt altijd met natte voeten. Ook kan de wind enorm veel energie kosten als jij degene bent die de trein op gang sleept. Zorg er dus voor dat je achter de brede schouders van een ander loopt, maar loop je niet over de kop. Daarnaast is het strand bij Egmond-Binnen na een kilometer of vier altijd zacht en dus slecht. Loop je eigen tempo en laat je eventueel terugzakken als de loper voor je net iets te snel gaat. Het is immers nog een lange weg tot de finish. Ik kan me nog goed de editie van tien jaar terug herinneren. Dat we met een kleine kopgroep met Kenianen, vier Nederlanders (inclusief ikzelf) en mijn Belgische loopmaat Willem van Schuerbeeck keiharde wind tegen hadden. Gideon Kipketer, één van de Kenianen, had het op zijn heupen en plaatste op het strand iedere 400 meter een keiharde tussensprint. Ik keek Willem aan als er weer werd aangezet. Beiden wisten we niet meer waar het moesten zoeken. Maar het was meegaan of zelf tegen de wind in boksen en veel tijd verliezen.
Moment 2: Afzetten bij strandafgang
Probeer zo lang mogelijk langs de vloedlijn van de zee te lopen. Dit is misschien niet de kortste route, maar wel de snelste. Bijna iedereen neemt de kortste route, maar deze is ook veel zwaarder vanwege het mulle/rulle zand. Probeer in het mulle zand niet te veel af te zetten, dan graaf je jezelf alleen maar in, dus een korte pas zonder actieve afzet werkt het best. Vervolgens kom je op de betonplaten. Het afzetten kan nu wel van pas komen, maar houd je korte pas nog vast tot boven. Deel je krachten wel goed in, want eenmaal boven heb je kort de tijd om op adem te komen. We duiken immers vrij snel de duinen in en hier kom je weer heel wat heuvels tegen.
Hier vind je meer informatie over de NN Egmond Halve Marathon.
Moment 3: Crossen langs camping en door duinen
Het is net een crosswedstrijd. Wat inside informatie kan ik wel met jullie delen. Ik was afgelopen zondag nog op camping Bakkum voor filmopnames met All4running. Opvallend is dat er meer water en blubber ligt dan ik ooit heb gezien (let op: een deel van het parcours is aangepast). Er zijn enkele paden die er iets beter bij liggen, maar houd er rekening mee dat het zo maar kan zijn dat je een paar natte voeten krijgt of stukjes door de modder aan het rennen bent. Zelf kies ik gewoon voor carbonschoenen omdat dit het beste loopt op het strand en op de verharde duinpaden. Ik zou niet kiezen voor trailschoenen. Het kleine stukje duinen en camping van nog geen 4 kilometer wellichte voordeel weegt niet op tegen het nadeel van de snellere stukken. Wees wel verstandig met het dragen van carbonschoenen. Ik ben van mening dat een loper van langzamer dan 1:45 uur op de halve marathon niet veel voordeel gaat hebben van de carbonschoenen. Kies dan liever voor een stabielere trainingsschoen.
Moment 4: De altijd wat gladde Van Oldenborghweg
Van kilometer 14 t/m ruim 19 lopen we over de Van Oldenborghweg, een klinkerweg die door de duinen kronkelt. Zowel bij droog als bij nat weer is deze weg meestal wat glad door stuifzand afkomstig uit de duinen. Je kunt dan soms een klein beetje wegglijden bij het afzetten. Vooral als je snelheid hoog ligt of als je een actieve afzet hebt, dan zal je dit merken. Wat ik zelf doe is soms de kantjes opzoeken. Daar heb je vaak net iets meer grip. Daarnaast probeer ik vooraf verschillende schoenen uit.
Een parcourskaart van de halve marathon zondag vind je hier.
Moment 5: De welbekende Bloedweg
Op zichzelf een niet al te zware beklimming, maar omdat deze klim pas na het 19-kilometerpunt in het parcours zit ga je deze wel voelen. Een echte kuitenbijter. Met wind uit het zuidwesten zal je ‘m bovenop de Bloedweg ook nog eens fors tegen hebben voor nog een volle kilometer. Ik probeer zelf in de kilometers naar de Bloedweg toe mijn concurrentie van me af te schudden of te blijven aanhaken, zodat ik de laatste kilometer tegen de wind in nog kan profiteren en energie kan sparen voor de finish. Probeer ook nog een beetje te genieten van de Bloedweg, want er is daar een ware juichzone ingericht. Heel gaaf. Datzelfde gevoel en moment krijg je halverwege de race op camping Bakkum overigens ook al mee als je oplettend bent. Geniet daar dus ook even van: al die mensen langs de kant staan er voor ons lopers.
Foto’s: Erik van Leeuwen
- De favoriete alternatieve trainingen van Niels Esmeijer
- Deze 10-kilometerwedstrijden mag je niet missen deze winter
- Rising Star: Jochem Wiersma
- Kiplimo verpulvert eigen wereldrecord in Zevenheuvelenloop
- Doe de test: welke supplementen kunnen jou helpen?