Home Laatste NieuwsBlessurepraat Blessurepraat met Eelco Sintnicolaas

Blessurepraat met Eelco Sintnicolaas

door hardloopnetwerk

Eelco Sintnicolaas werd begin dit jaar nog vijfde tijdens het WK indoor in Birmingham en hij komt deze zomer in actie tijdens het EK in Berlijn. Hij slaat het meerkampspektakel in Götzis komend weekend over om zich hier volledig op te kunnen focussen. Want, de meerkamp vraagt heel veel van je lichaam. Eelco heeft al meerdere blessures gehad en weet wat zijn zwakke plekken zijn. In deze blessurepraat bespreekt hij hoe hij hiermee omgaat en wat er allemaal wel niet op zijn plaats moet vallen om een meerkamp succesvol af te kunnen maken. 

Door Floor Doornwaard

Wil je je even voorstellen?

Mijn naam is Eelco Sintnicolaas, ik ben 31 jaar oud. Ik ben geboren in Dordrecht en woon in Apeldoorn. Ik train bij AV’34 en mijn onderdeel is de meerkamp.

Welke blessure heb je gehad en hoe is dit (denk je) ontstaan?

Pijntjes horen een beetje bij de tienkamp. Hoewel het de laatste 1.5 jaar nu wel goed gaat! Mijn rechter enkel blijft echter een zwakke plek en met 2 springonderdelen (ver en hoog) op de eerste dag van de meerkamp is dit wel lastig.
Wanneer ik hard afzet met verspringen kan ik last krijgen van een schuiflade. Op dat moment botst bot op bot en dat geeft direct klachten. Binnen een tienkamp moeten we dan vaak de pijn lokaal bestrijden met een verdovende injectie, omdat er dan nog 8 onderdelen volgen na het verspringen…

Wat zijn je hobby’s buiten hardlopen om?

Naast mijn sport houd ik van reizen, films kijken, lekker eten en mijn sociale leven.

Welke ervaringen heb jij gehad met het herstellen van een blessure?

Nou, heel veel… Over het algemeen komt een blessure natuurlijk nooit op een goed moment. Je bent net lekker bezig en je moet een paar stappen terug zetten. Zodra je beseft dat dit hoort bij verbetering is het wellicht iets makkelijker te aanvaarden. Ik weet dat als ik het onderste uit de kan wil halen ik ook soms een stapje zal moeten doen over de grens. Sommige blessures komen met een waarschuwingssignaal, die moet ik proberen te voorkomen. Andere zijn acuut en eigenlijk onontkoombaar …
Wanneer ik een blessure heb kan ik meestal nog steeds verschillende aspecten van de tienkamp trainen: technisch, kracht, conditioneel, alternatief.. Dit is een voordeel zodra je de alternatieve trainingen kan accepteren en er vertrouwen in hebt dat het positief werkt voor je persoonlijke groei.

Denk je dat jouw blessures je sterker hebben gemaakt als atleet?

Zeker…mentale veerkracht, relativeren en mezelf blijven motiveren zijn hierdoor sterk ontwikkeld.

Eelco tijdens de Ter Specke bokaal in Lisse. Foto: Evert Woutersen

Wat voor een alternatieve trainingsvormen beoefen je, om toch je conditie te behouden?

Ik maak veel gebruik van de wattbike. Een hometrainer die veel lijkt op een echte fiets. De weerstand kan geregeld worden met luchtweerstand en dat vind ik fijner dan de meest voorkomende magnetische weerstanden op andere fietsen.

Plus ik kan van alles meten met de Wattbike; vermogens, hoeken, verschillen tussen links en rechts etc. Ik doe zelfs een deel van mijn sprinttrainingen op de fiets en ik geloof dat het prikkelen van het zenuwstelsel op de fiets ook helpt bij mijn sprint op de baan. Uiteraard combineer ik het met plyometrische sprongetjes om de reactiviteit in de voeten en kuiten te prikkelen. Daarna moet ik het wel een periode omzetten op de atletiekbaan.
Door een deel van looptraingen door fiets te vervangen belast ik pezen en gewrichten in totaal minder.

Is er een speciaal product dat je geholpen heeft tijdens je herstel?

De Wattbike, compex, compricool. Alles wordt uit de kast getrokken als ik ergens van moet herstellen.

Heb je boeken/series/films of een quote  gekeken/gelezen die je bij je herstel hebben geholpen?

Accepteren en relativeren vind ik het belangrijkste. Sport is heel belangrijk voor mij, het is mijn baan en mijn lifestyle.. Maar niks is gegarandeerd.

Ik heb een gehandicapte oom en ik ga graag bij hem op visite. Hij en de andere bewoners in de groep zijn vaak enthousiast als ik er ben en iedere keer wanneer ik daar weer weg ga besef ik mij hoe goed we het eigenlijk hebben. Hoe wij kleine problemen soms zo groot kunnen maken…

Tijdens een training in Zuid-Afrika

Hoe ga je ervoor zorgen dat je niet nog een keer geblesseerd raakt?

Ik denk niet dat ik dat helemaal zou kunnen ontlopen. Maar uiteraard probeer ik mijzelf zo belastbaar mogelijk te maken. Ik onderhoud mijn lijf goed met slaap, voeding en herstel zoals massage. Maar ik zal ook de grenzen op moeten blijven zoeken als ik mijn beste tienkamp nog een keer wil verbeteren.

Hoe voel je je de eerste keer wanneer je weer je hardloopschoenen aan mag trekken?

Dat is altijd een lekker gevoel. Wanneer je voor het eerst weer pijnvrij kan lopen.
Gek genoeg kan ik soms ook best genieten van een revalidatieproces.. Normale goede weken verschillen niet zo veel qua persoonlijke progressie. Maar als ik na een hamstringscheurtje in een paar weken van wandelen naar fietsen naar joggen naar springen ga, maak je dagelijks zulke grote progressie dat ik daar ook ontzettend van kan genieten!

”Rust roest, dus ga niet bij de pakker neer zitten.”

Heb je tips voor atleten die op dit moment ook dealen met een blessure?

Accepteer je beperkingen, kijk naar wat je wel kan doen en houd een goed doel voor ogen. Stap voor stap zal het vooruit gaan, probeer dat niet altijd zo snel mogelijk te willen doen als er geen dringend doel is. Maar… rust roest, dus ga niet bij de pakken neer zitten.

Bedankt Eelco voor je tips. Heel veel succes tijdens de voorbereidingen voor het EK deze zomer!!! 

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten