Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de week: Owen Westerhout

Atleet van de week: Owen Westerhout

door hardloopnetwerk

Owen Westerhout (27) loopt pas sinds twee jaar hard. De Castricummer voetbalde voorheen bij ASVD en Reaal Dronten, maar besloot de overstap te maken naar het leven als baanatleet. Sindsdien traint hij onder leiding van Sven Ootjers en werd hij vorige week 15e op het NK Atletiek in Utrecht.

Vorige week deed je mee aan het NK Atletiek in Utrecht op de 200 (DNF) én 400 meter. Op de 400 meter strandde je in de halve finale in een tijd van 50,35. Waar valt voor jou nog de meeste progressie te maken de komende jaren?

Ik denk dat ik op alle aspecten van de 400 meter nog flink progressie kan boeken. Zowel in pure snelheid, als op de laatste meters. Ik ben pas sinds januari blessurevrij, en merk nu dat, wanneer je langere tijd onafgebroken kunt trainen, ontzettend veel progressie boekt in belastbaarheid en de snelheid. Ik zal dus voornamelijk mijn best doen om niet geblesseerd te raken en zo de stijgende lijn voort te zetten.

Dit baanseizoen heb jij je voornamelijk gericht op de 400 meter en een paar keer een uitstapje naar de 200 meter. Op welke afstand komen jouw kwaliteiten het meest tot recht en waarom?

Als je puur naar de cijfers kijkt dan is op dit moment mijn 400 meter (49.4) een stuk sneller dan mijn 200 (23.0). Ik denk dat dat komt doordat ik iets meer inhoud dan de gemiddelde sprinter heb. Echter denk ik dat het, wanneer het gaat om het kiezen van de juiste afstand, niet alleen om je kwaliteiten gaat. Ook om het plezier dat je in een bepaalde afstand hebt speelt een grote rol. Ik vind de combinatie van de explosieve start en het vechten op de laatste 100 van een 400 meter echt heerlijk! Zoiets vind je op geen enkele andere discipline.

Bij Sven Ootjers train je onder meer samen met jouw vriendin (Lisanne de Witte) en Laura de Witte. Jullie hebben alle drie jullie PR aanzienlijk verbeterd dit baanseizoen. Wat is hét geheim van de trainingen van Sven Ootjers om te zorgen dat jullie op het juiste moment kunnen pieken?

Er is natuurlijk geen specifiek geheim. Wel zijn er in mijn ogen een hoop factoren die een groot aandeel gehad hebben in de groei binnen onze groep. Ik ben van mening dat de juiste sfeer binnen een groep, maar ook een goede wisselwerking tussen coach en atleten, essentieel is. Wij hebben vertrouwen in de trainingen van Sven, en hij heeft vertrouwen in onze uitvoering.

In 2015 besloot je de overstap te maken van amateurvoetballer op redelijk niveau bij onder meer ASVD en Reaal Dronten naar de atletiekwereld. Tegenwoordig train je onder leiding van Sven Ootjers bij AV Trias. Wat is volgens jou het grootste verschil tussen de voetbalwereld en de atletiekwereld? 

Toen ik net in de atletiekwereld kwam was ik verbaasd over het amateurisme rondom de sport. De atleten zelf zijn vaak op uiterst professioneel niveau bezig, maar alles er omheen valt in het niet wanneer je het vergelijkt met andere sporten. Atletiek is de moeder der sport, en heeft daarom zo ontzettend veel potentie.

Vanuit andere perspectieven zijn er natuurlijk verschillen waar de atletiekwereld er beter uit komt dan de voetbalwereld. Als je kijkt naar hoe atleten dagelijks, in vrijwel elk aspect, bezig zijn zichzelf te verbeteren. Zoiets zie je zelfs op het hoogste niveau van het voetbal niet bij iedereen terug. Wat mij betreft is dat ook een van de grote charmes van de atletiek, je hebt zelf de regie, jij en niemand anders bepaalt uiteindelijk hoe goed je bent.

In augustus zijn de laatste wedstrijden voor een baanatleet. Wat doe jij qua wedstrijden buiten het baanseizoen?

Ik moet zeggen dat ik daar nog totaal niet mee bezig ben. Het lijkt me wel leuk om eens een keer met een cross mee te doen, maar ik ga daar niet m’n hele trainingsschema voor aanpassen. Ik denk dus dat ik me voornamelijk zal voorbereiden voor de indoor wedstrijden.

Hoofdfoto: Evert Woutersen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten