Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de week: Koen Naert

Atleet van de week: Koen Naert

door hardloopnetwerk

Naam: Koen Naert

Leeftijd: 27

Werk: Atleet/verpleegkundige brandwondencentrum Neder-Over-Heembeek

Vereniging: Royal Excelsior Sports Club Brussels

Woonplaats: Oostkamp (Brugge)

Favoriete afstand en pr: Marathon – 2h10’31”

Koen Naert is onze eerste buitenlandse atleet van de week! Koen liep in 2016 de Olympische Marathon in Rio de Janeiro. Op oudejaarsdag werd hij 3e tijdens de sterk bezette Sylvestercross in Soest. Wij zijn benieuwd naar de verhalen van Koen en besloten hem een aantal vragen te stellen.

Wat leuk dat wij jou mogen interviewen Koen! Wanneer ben je eigenlijk begonnen met hardlopen?

”Ik ben gestart als 7-jarige in de plaatselijke atletiekclub in mijn geboortestad Roeselare. Daar heb ik heel wat jeugdtrainers gehad tot ik op 17-jarige leeftijd mijn huidige coach Raymond Van Paemel leerde kennen. We bouwen nu nog steeds gestaag samen verder aan de weg naar de top!”

In augustus nam je voor het eerst deel aan de Olympische Spelen. Je deed 2 uur, 14 minuten en 53  seconden over de marathon. Uiteindelijk was deze tijd goed voor een 22e plek. Was je tevreden over deze tijd en klassering?

”Ik stond in het begin van het jaar (februari – mei) aan de kant met een stressfractuur in het Os Sacrum. Velen geloofden niet meer in mijn Olympische kansen, maar ik heb keihard gewerkt met een 22ste plaats op mijn eerste Spelen als resultaat! Ik heb er op dat moment het maximum uitgehaald en moet hier trots op zijn. Als ik terugkijk op mijn wedstrijd en de voorbereiding weet ik dat er in de toekomst meer in kan zitten.”

In de wintermaanden doe je voornamelijk aan crosswedstrijden. Wij zagen jou in actie tijdens de Sylvestercross in Soest. Waarom zijn crosswedstrijden zo belangrijk voor hardlopers?

”Volgens mij vormen de crossen een heel goede basis voor de rest van het seizoen. Je traint uithouding, de krijgt kracht bij, je leert omgaan met onvoorziene omstandigheden (staat van het parcours kan op één nacht plots helemaal veranderen) en het houdt je gefocust in een periode die niet in het teken staat van je ultieme doel (bij mij bijvoorbeeld de marathon).”

Vorige maand kwamen wetenschappers met het nieuws dat een marathon onder de twee uur kan worden gelopen. Geloof jij daar ook in?

”Zeg nooit nooit, maar ik betwijfel het toch sterk. En zeker al volgend jaar niet. Ik hou ook niet van het artificiële aspect om een ideale marathon na te bootsen. Een WR op een bestaand parcours wil ik altijd wel zien gebeuren, maar liever niet artificieel.”

Welk advies wil je andere marathonlopers meegeven om een marathon succesvol te volbrengen?

”Geniet van je voorbereiding! Wij plannen de marathons een jaar voor datum in, dat proberen we toch. Soms wordt de planning wel eens aangepast wanneer er onvoorziene omstandigheden optreden.”

Foto: Instagram Koen Naert

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten