André deed mee aan de marathon van Frankfurt. Met weinig verval de tweede helft en in een nieuw persoonlijk record kwam hij weer over de finish. Als advies geeft hij om niet te enthousiast te starten. Meer tips en zijn ervaring deelt hij met ons.
Door André Korpelshoek
Kun je ons meenemen in jouw marathon?
Zondag 28 oktober om 10.00 uur is de start in een fris en winderige Frankfurt. De benen voelen goed! Er is gezonde wedstrijdspanning aanwezig. Uitstekende elementen om aan de marathon te beginnen. In het startvak aangekomen doe ik een korte warming-up, rek ik, strek ik, doe ik nog een paar sprintjes en neem ik mijn positie in. Het is fris! Dat zijn we nog niet gewend en de wind maakt het eigenlijk best koud. Na het voorstellen van de topatleten valt het startschot en is het zoeken naar het juiste tempo en de goede focus en ontspanning. De eerste 25 km mogen geen energie kosten. Ik merk direct dat het niveau hoog is, dus goed oppassen om niet te hard van start te gaan. De eerste 21.1km gaan precies zoals in voor ogen heb…1uur22minuten. Nu vasthouden en kijken of er nog enige versnelling inzit het laatste gedeelte…
Na 28 kilometer merk ik dat het moeizamer gaat, het tempo houden kost moeite, het wordt meer werken! Oei…voor een mooie tijd net iets te vroeg. Het is zaak te blijven focussen en te blijven stampen… Mijn kilometertijden lopen iets op, maar niet echt te gek. Een versnelling in het laatste gedeelte zit er niet meer in, dat voel ik inmiddels wel! Op de 40 kilometer zie ik een klok met een tijd tikken die aangeeft dat m’n beoogde eindtijd van 2.45hoog lastig gaat worden.
Ik probeer nog te versnellen, maar de energie is op. Bij het naar binnen lopen in de Festhalle zie ik dat een PR er nog wel inzit, dus in plaats van genieten van de laatste meters…pers ik er nog uit wat er inzit…2.46.35!
Hoe zag je voorbereiding voor de marathon eruit?
Ik heb overlegd met trainer Piet van der Luyt en een voorbereiding van 14 weken aangehouden met daarin ingepland een viertal wedstrijden (N70trail, Montferlandtrail, 10km tijdens de Halve van Katwijk en de halve van Eindhoven) en uiteraard de standaard trainingen zoals een baantraining, tempoblokken op marathontempo en een heuveltraining. De basis was al hoog, dus een kwestie van niet geblesseerd raken en goed blijven trainen.
Wat deed je een dag voor de wedstrijd?
De dag voor de wedstrijd heb ik samen met m’n loopmaatjes Nico Altorf en Ronald Seijsener genoten van de ambiance die al goed aanwezig was op de marathonbeurs van Frankfurt, startnummer ophalen, expo bekijken, eten en goed rusten.
In ieder geval niet teveel energie verspelen!
Wat wil je lopers meegeven die voor het eerst een marathon lopen?
Geniet van je voorbereiding, je trainingen moeten als het ware vanzelf gaan, leg jezelf niet teveel druk op en probeer goed te rusten. Voor tijdens de wedstrijddag; start niet te hard! De marathon begint pas echt in de laatste kilometers…zeker als je teveel energie verspeelt in de beginfase door je enthousiasme.
Welke marathon zou je ooit nog willen lopen?
Dat vind ik een lastige…maar als ik dan toch een keuze moet maken…Japan!
Wil jij jouw verhaal insturen van je eerste hardloopwedstrijd, zoveelste marathon of juist een ander gerelateerd hardlooponderwerp? Dat kan! Hardloopnetwerk plaatst altijd de leukste verhalen op onze website.
Stuur hier jouw verhaal in.
Foto: PR André Korpelshoek