Niets is onmogelijk, zo bleek zaterdagavond maar weer eens toen het kwartet Eugene Omalla, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol het onklopbaar geachte Amerika in de gemengde estafette 4×400 meter versloeg. En hoe! Een nieuw Europees record van 3.07.43, wat maar 2/100e seconde boven het wereldrecord dat de Verenigde Staten op vrijdag in series hadden gelopen. En dan de wijze waarop. Bol rolde als slotloopster Amerika, Groot Brittannië en België in de laatste 150 meter op en kwam als eerste over de finish, waar ze werd opgevangen door haar drie uitzinnige teamgenoten. Verrukking maar ook ongeloof was op hun gezichten af te lezen.
Bekijk hier: Alles over het atletiekprogramma tijdens de Olympische spelen (tijdschema & uitslagen)
,,Ik zag op de laatste tachtig meter het team staan en Lieke wenken zo van ‘kom kom’”, vertelde Bol in de mixed zone voordat ze snel weer door ging. ,,Je team staat op je te wachten en dat is zo bijzonder.” Zondag moet ze in het ochtendprogramma immers alweer starten voor de serie van haar individuele 400 meter horden. Bol liep tussen het aangereikt krijgen van het estafettestokje en de finish een tijd van 47.93, een absolute wereldprestatie. ,,Oh, ik ben in vorm”, glunderde ze.
Eugene Omalla, pas een paar maanden startgerechtigd voor Nederland, vertelde dat de geblesseerde Liemarvin Bonevacia hem toegefluisterd had vooral geduld te hebben. ,,Ik ben echt dankbaar. Alles in mijn leven is veranderd.” Klaver kan haar gouden olympische medaille nu hangen naast die van haar vriend Terrence Agard die drie jaar terug olympisch zilver won met de 4×400 meter mannen. ,,Ik kreeg zo’n energie van die 80.000 mensen in het stadion en zei tegen mijzelf vooral rustig te blijven.” Derde loper Klein Ikkink besefte nog niet helemaal wat er was gebeurd. ,,Het moet nog even landen.” De gouden medailles worden zondagavond om 18.30 uur uitgereikt in het Stade de France.
Lees ook: Een dag in Olympisch Parijs met Isaya Klein Ikkink
Tienkamper Sven Roosen stunt met Nederlands record
Sven Roosen heeft het Nederlands tienkamprecord van Eelco Sintnicolaas verbroken. De 23-jarige alleskunner kwam tot 8607 punten, 68 meer dan Sintnicolaas, die in 2017 in meerkampmekka Götzis tot een totaal van 8539 kwam. In dezelfde Oostenrijkse plaats kwam Roosen daar in mei met 8517 punten al heel dichtbij. Roosen kwam ook in dag twee uitstekend voor de dag met een persoonlijk record. Hij startte met een goede 13.99 op de 110 meter horden, gevolgd door zijn vierde persoonlijk record, 46,88 meter met de discus. Om vervolgens met de polsstok niet hoger dan 4,70 meter te reiken, maar zijn speer vloog naar 63,72 meter, nipt onder zijn persoonlijk record. Hij sloot zijn tienkamp af in 4.18.55, een fractie boven zijn PR.
,,Ik heb een hartstikke leuk weekend gehad en mijn doel was hier genieten. En als dat lukt dan komen de prestaties vanzelf. Ik wist dat de vorm goed was, dat bleek wel de afgelopen weken toen ik wat wedstrijdjes deed.” De ambiance in het stadion vond hij overweldigend. ,,Toen ik vrijdag voor de 100 meter de baan opliep was ik een beetje nerveus, maar toen ik al die mensen zag, geweldig. En ook zaterdag tijdens het polsstokhoogspringen zaten er gewoon 40.000 mensen alleen voor ons. Ik heb er echt zo van genoten, niet normaal.”
Tijdens de wedstrijd zelf heeft hij geen steken laten vallen, vindt hij. ,,Vier PR’s en vier bijna PR’s. Mijn basisniveau is zo erg gestegen. Hoog en polshoog waren net iets minder maar ook nog behoorlijk.” En nog even over het publiek. ,,Als je op de 1500 meter zo wordt toegejuicht, dan doet dat wel wat met je. Ik had op het einde nog zoveel over dat ik er nog een paar kon inhalen.” Oud-recordhouder Sintnicolaas omschreef kort na de wedstrijd de prestatie van Roosen als ‘fenomenaal’. Dat hij een vierde plek had behaald was voor hem geen halszaak. ,,Een tienkamp doe je om jezelf te verbeteren en dat heb ik dit weekend heel erg gedaan, en dat daar dan een vierde plek uit voortkomt moet nog inzinken.”
Lees ook: Ons interview met Sven Roosen uit 2021 (toen nog 20 jaar)
Rik Taam liep op dag twee 14.78 over de horden, wierp de discus naar 39,31 meter, en haalde 4,70 meter met de polsstok, 57,08 meter met de speer en finishte in 4.24.82 op de 1500 meter. Zijn puntentotaal was 8046, goed voor een zestiende plaats. In de wedstrijd zelf was het vooral een slagveld bij het polsstokhoogspringen, met drie man die hun aanvangshoogte niet haalden. Onder hen de olympisch kampioen van Tokio Damian Warner. De winst in de tienkamp ging naar de Noor Markus Rooth die de Duitse Leo Neugebauer aftroefde, 8796 om 8748 punten. Derde werd Lindon Victor uit Grenada met 8711 punten. En vierde dus Sven Roosen.
Luister de podcast Parijs Ontwaakt
Menno Vloon in sterke kwalificatieronde naar olympische finale
Zaterdagochtend wist Menno Vloon zich bij de beste 12 atleten te scharen bij het polsstokhoogspringen. Via 5,40 meter in twee keer vloog hij aansluitend foutloos over 5,60, 5,70 en 5,75 meter. ,,Maandag beginnen we weer opnieuw, ik kom hier voor medailles, niet om mee te doen. En ik ben in vorm.” Vloon behaalde in Tokio ook de olympische finale. Zijn persoonlijk record (indoor) uit 2021 bedraagt 5,96 meter. In de finale zal Vloon mee kunnen strijden voor een zilveren of bronzen medaille omdat normaliter niemand kan tippen aan de ongenaakbare Mondo Duplantis.
Andere finales
100 meter vrouwen: Goud naar St. Lucia
Julien Alfred van Saint Lucia is wereldkampioene 100 meter. Ze was dit seizoen al de snelste, maar dat ze op zo’n manier, met zo’n voorsprong in 10.72, de rest van de wereld af zou troeven lag niet voor de hand. Nationaal record en de beste wereldjaartijd. Wereldkampioene Sha’carri Richardson kwam tot 10.87, derde werd haar Amerikaanse landgenote Melissa Jefferson in 10.92.
De Hardloopnetwerk nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.
Kogelstoten mannen: Ryan Crouser alleenheerser
Ryan Crouser won het kogelstoten met 22,90 meter. In zijn laatste poging klom zijn Amerikaanse landgenoot Joe Kovacs nog naar plek 2 met 22,15 meter, even ver als Rajindra Campbell uit Jamaica maar met een mindere tweede poging.
Hinkstapspringen vrouwen: Goud naar Dominica
Net als op de sprint won bij het hinkstapspringen een klein land goud, en hoe. Thea Lafond van Dominica was de allerbeste met 15,02 meter, goed voor een nationaal record. Dominica en Saint Lucia liggen overigens beide in de Caraïben met alleen Martinique ertussen.
Foto’s: Erik van Leeuwen
- Deze 10-kilometerwedstrijden mag je niet missen deze winter
- Onze vijf favoriete running tights (voor vrouwen)
- De favoriete alternatieve trainingen van Niels Esmeijer
- Rising Star: Jochem Wiersma
- Kiplimo verpulvert eigen wereldrecord in Zevenheuvelenloop