Het sensationele record van acht olympische medailles tijdens de Spelen van Tokio drie jaar geleden lijkt op papier onhaalbaar. De altijd optimistische Eric Roeske bestrijdt dat doemdenken en ziet de toekomstige twee weken rooskleuriger in. Lees in dit artikel waarom (en helemaal onderaan vind je de medaille voorspelling van Eric).
Hier vind je het atletiekprogramma tijdens de Olympische Spelen
Sprint, horden en estafettes: drie medailles voor Femke Bol?
Tijdens de Europese kampioenschappen van juni in Rome veroverde Femke Bol twee gouden en één bronzen medaille: één individuele gouden plak op de 400 meter horden en twee op de estafettes 4×400 meter (goud voor de vrouwen en brons met de mixed). Een herhaling van dat huzarenstukje met de hele wereldtop nu present is niet onmogelijk maar wel een heel stuk lastiger, zeker met olympisch kampioene en wereldrecordhoudster Sydney McLaughlin op de 400 meter horden erbij. Met die wijsheid in pacht kan het zomaar zijn dat Femke goud, zilver en brons mee naar huis neemt.
200 meter: Tasa Jiya op jacht naar toptijd
Tasa Jiya maakt furore als slotloopster op de 4×100 meter estafette, maar is zeker ook op de 200 meter snel. Alles moet kloppen om aanspraak te maken op een finaleplaats, haar 22.62 van de Nederlandse kampioenschappen in Hengelo moet dan wel zeker drie tienden sneller, waarmee ze dan tevens na Dafne Schippers de snelste Nederlandse aller tijden wordt.
400 meter: Lieke op finalekoers, verrast Liemarvin Bonevacia weer?
Liemarvin Bonevacia, 35 inmiddels, stond in olympisch Tokio in 2021 in de finale van de 400 meter. Een herhaling van die stunt ligt niet voor de hand, maar de Nederlands recordhouder heeft wel vaker verrast, zoals bijvoorbeeld onlangs nog met zijn bronzen plak tijdens de EK in Rome. Lieke Klaver stond in de finale van de laatste twee WK’s met een vierde en zesde plaats en nu is ze beter dan ooit. Voor een medaille zal ze waarschijnlijk sneller dan 49 seconden moeten lopen, haar PR is 49.58.
Lees ook: Dagdromen over Parijs (met Lieke Klaver, Femke Bol, Jessica Schilder en Anouk Vetter)
100 meter horden: Nadine Visser in de vorm van haar leven
Nadine Visser stond al in zoveel EK- en WK-finales, pakte plakken op de 60 meter horden indoor en verkeert momenteel in de vorm van haar leven, getuige haar drie Nederlandse records de afgelopen maand op de 100 meter horden. Eerst de finale halen en dan? Maayke Tjin A-Lim liep 12.91 dit seizoen, vorig jaar 12.66.
400 meter horden: Bol versus McLaughlin spektakelstuk van atletiekprogramma
Wonderen zijn de wereld nog niet uit. Het wordt voor Bol de belangrijkste wedstrijd in haar carrière tot nu toe en is op voorhand hét spektakelstuk van het olympisch atletiekprogramma. Je moet niet gek opkijken wanneer voor het behalen van olympisch goud een nieuw wereldrecord noodzakelijk is. Cathelijn Peeters, derde in Rome, staat dertiende op de deelnemerslijst. Nick Smidt zal waarschijnlijk onder zijn Nederlands record van 48.36 uit 2023 moeten duiken voor een finaleplaats.
De Hardloopnetwerk nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.
4×100 meter: eenmaal in de finale is alles mogelijk
Beide teams 4×100 meter staan dan toch in Parijs. De mannen werden op de EK in Rome tweede, de vrouwen derde. Wanneer de wissels scherp én goed gaan zijn finaleplaatsen haalbaar. Met teamcaptain Churandy Martina (40), die voor zijn zesde Spelen gaat, moet een tijd laag in de 38 seconden voldoende zijn. Op Curacao liepen de mannen 38.30, de negende tijd van het jaar. De vrouwen staan zelfs vierde. Een estafette-optreden van Nadine Visser en Lieke Klaver ligt vanwege hun drukke programma in Parijs niet voor de hand. Maar een bekend gezegde luidt: eenmaal in de finale is alles mogelijk.
4×400 meter: Nederland kansrijk voor medailles
De estafette vrouwen 4×400 meter lijkt beter dan ooit met persoonlijke records dit seizoen voor Lieke Klaver, Eveline Saalberg en Cathelijn Peeters. Coach Laurent Meuwly riep vorig jaar na het behalen van de wereldtitel in Boedapest dat voor het behalen van olympisch goud naast Bol en Klaver ook de andere twee vrouwen tijden in de 50 seconden moeten lopen. Aldus geschiedde inmiddels bijna: Saalberg heeft dit seizoen 50.95 en Peeters 51.08 gelopen. Met een zilveren medaille op de mixed relay 4×400 meter tijdens de World Relays op de Bahamas in mei dit jaar moet je je nog niet rijk rekenen, zo bleek tijdens de EK in Rome, toen Nederland afgebluft werd door Ierland en Italië. In Parijs zal het nog lastiger zijn, zeker ook omdat de Verenigde Staten een gigantisch potentieel aan toplopers heeft. Bol en Klaver zijn wereldtop op de 400 meter, de snelste mannen op papier Liemarvin Bonevacia en Eugene Omalla zijn dat net niet. Omdat er maar één loper gewisseld mag worden moet niet raar opgekeken worden dat Femke Bol alleen de finale loopt en in de series wordt vervangen door Saalberg of Peeters of Lisanne de Witte. Bol moet na de estafettefinale op zaterdagavond 3 augustus op zondagochtend 4 augustus immers al aantreden voor haar series 400 meter horden.
Lees ook: De favoriete supplementen van Eveline Saalberg, Lisanne de Witte en Lieke Klaver
Midden- en lange afstand: op de marathon de grootste kansen
Nu we eindelijk weten wat Sifan Hassan gaat doen, de 5000, de 10.000 meter en de marathon kunnen we meteen een complete prognose doen. Niels Laros ging in 2023 als een komeet en kan getuige zijn topvorm in Hengelo en ondanks een val ook onlangs in Londen zomaar weer stunten met een finaleplaats op de 1500 meter.
800 meter is meer dan hard achter een haas aanlopen
Met tien atleten aan de start die dit seizoen sneller dan 1.43 hebben gelopen lijkt Ryan Clarke (1.44.83) kansloos voor een finale, maar bij een 800 meter komt veel meer kijken dan hard achter een haas en de Wavelight aanlopen. Een prachtige kans voor Clarke om zich te etaleren.
1500 meter: Niels Laros en Stefan Nillessen zijn echte toernooilopers
Niels Laros en Stefan Nillessen weten wat het is om toernooien te winnen. Laros deed dat meer dan één keer bij de jeugd EK’s, Nillessen vorig jaar bij de EK onder 23. Laros stuntte tijdens de WK in Boedapest met een finaleplaats en streed daarbij lang mee om de medailles. Beiden lijken het instinct te bezitten om voorin te eindigen. Finaleplaatsen in de olympische finale zou al geweldig zijn, Laros denkt waarschijnlijk aan meer.
5000 meter: Sifan Hassan eerste van drie
Sifan Hassan start haar pièce de résistance met de 5000 meter. Series en finales. Op naar de eerste medaille. Zowel Mike Foppen (27) en Maureen Koster (32) verkeren in goede vorm getuige hun beste tijden ooit op diverse disciplines dit jaar. Beide routiniers zullen er alles aandoen zich te plaatsen voor de finale.
10.000 meter: Kan Diane van Es naast Sifan ook op wereldtoneel stunten?
Vrijdagavond 9 augustus staat de 10.000 meter ophet programma. Met Hassan op jacht naar medaille twee. Diane van Es verraste in Rome met een zilveren medaille en mag het nu opnemen tegen de absolute wereldtop met loopsters uit Ethiopië en Kenia vanzelfsprekend als favorieten.
Marathon: Abdi Nageeye aast op podium, Sifan Hassan favoriet
Achter Eliud Kipchoge won Abdi Nageeye in Tokio olympisch zilver en evenaarde daarmee Gerard Nijboer in het Moskou van 1980. Dankzij zijn zege in Rotterdam maakt hij zeker kans op een podiumplaats. Het blijft natuurlijk een marathon dus niets is zeker. Khalid Choukoud is er gewoon weer bij deze Spelen. Sifan Hassan is de tweede vrouw aller tijden op de marathon en moet dankzij haar keuze voor de 5000, 10000 meter én de marathon proberen uitgerust aan de start te staan op zondagmorgen 11 augustus. Anne Luijten stuntte vorig jaar in Amsterdam met de olympische limiet en wil op zeker laten zien dat dit geen toevalstreffer was.
Springen: Menno Vloon hoort in finale
Verspringen: Verbreekt Pauline Hondema Nederlands record Dafne Schippers?
Pauline Hondema heeft dit jaar 6,76 meter ver gesprongen en benaderde daarmee het Nederlands record van Dafne Schippers uit 2014 tot op twee centimeter. In de kwalificatie heeft de 24-jarige Hondema daar drie pogingen voor, want om de finale te halen is een afstand verder dan 6,78 meter waarschijnlijk noodzakelijk.
Polsstokhoogspringen: Menno Vloon hoort in de finale
Menno Vloon moet het in Parijs maar eens laten zien. Eerst de finale halen en dan hoog eindigen. Hij vliegt geregeld over grote hoogten op de mooiste locaties in diverse steden en moet dat ook kunnen in het Stade de France. Goud gaat vrijwel zeker naar Mondo Duplantis, een klasse apart.
Werpen: Jessica Schilder en Jorinde van Klinken kansrijk voor medaille
Kogelstoten: Jessica Schilder in beste seizoen ooit voor een medaille
Jessica Schilder verbeterde zowel indoor als outdoor haar Nederlands record kogelstoten, pakte EK-goud in Rome en is op papier een van de favorieten voor het podium. Jorinde van Klinken en Alida van Daalen doen ook mee maar zijn nog beter met de discus.
Discuswerpen: Jorinde van Klinken wereldtop, Alida van Daalen komt eraan
Jorinde van Klinken behoort tot de absolute wereldtop bij het discuswerpen. Als alles meezit is een medaille haalbaar. Alida van Daalen heeft zich dit jaar ongelofelijk verbeterd en kan ook in Parijs verrassen.
Kogelslingeren: Denzel Comenentia klaar voor een finaleplaats?
Met zijn nieuwe Amerikaanse trainer toont Denzel Comenentia progressie: minder foutpogingen en verdere slingerworpen inclusief een Nederlands record van 79,09 meter. Tijdens de EK in Rome lukte het niet de finale te halen, hopelijk in Parijs nu wel.
Meerkamp: Anouk Vetter is podiumkandidate
Met een bijna voltallige équipe op de meerkamp belooft Nederland sterk voor de dag te komen. Wat te denken van Sven Roosen (23) die in Götzis bijna het Nederlands record tienkamp van Eelco Sintnicolaas verbrak. Rik Taam werd op het laatste moment opgevist en staat voor de uitdaging dit keer geen fouten te maken zoals drie keer ongeldig met de discus of op aanvangshoogte polsstokhoogspringen. Zevenkampster Anouk Vetter rijgt sinds 2016 de prijzen aaneen en maakt ook nu aanspraak op het podium. Nafi Thiam en Anna Hall lijken een maatje te groot, Katharina Johnson-Thompson is een geduchte concurrente. Na de bronzen olympische plak van Tokio zal Emma Oosterwegel erop gebrand ook in Parijs zijn hoog te eindigen, Sofie Dokter (21) lijkt aan haar gewaagd.
Voorspelling Eric Roeske
Eric Roeske voorspelt tien (!) atletiekmedailles voor Nederland. Twee keer goud, twee keer zilver en zes keer brons. Wat denk jij? Doe mee met onze winactie, voorspel het aantal medailles en de verdeling goud, zilver en brons en kies je favoriete hardloopschoenen uit bij Running Direct!
Goud
Sifan Marathon
4x 400 meter estafette vrouwen
Zilver
Femke 400 meter horden
Sifan 10.000 meter
Brons
Sifan 5000 meter
Abdi Marathon
Jorinde Discuswerpen
Jessica Kogelstoten
Anouk Zevenkamp
Mixed estafette
Foto: Erik van Leeuwen
- Het jaar van Sifan Hassan
- De Nederlandse marathonranglijst van 2024 (mannen en vrouwen)
- Onze 42 favoriete hardloopboeken
- Verbeter je kracht en flexibiliteit: De 5 beste kuitoefeningen
- Valencia Marathon (alle uitslagen) en interview Björn Koreman