Home Laatste Nieuws Taymir Burnet over de Olympische Spelen: ”Ik zou graag in de finale willen staan”

Taymir Burnet over de Olympische Spelen: ”Ik zou graag in de finale willen staan”

door Tijn Piest

Één van de succesvolste Nederlandse atleten op de 100 en 200 meter is Taymir Burnet. De 27-jarige sprinter haalde vorig jaar op beide afstanden de halve finales van de WK atletiek in Doha en noteerde daar met het Nederlands team op de 4×100 meter een nationaal record. Zijn persoonlijke records zijn 10.12 (100 meter) en 20.34 (200 meter). Burnet heeft grote ambities. Wij stelden de in Curaçao geboren sprinter een aantal vragen.

In 2019 was je de snelste Nederlander op de 100 en 200 meter en nam je deel aan het WK. Hoe heb je 2019 beleeft?

”2019 was een geweldig jaar voor mij. Ik mag het wel één van de mooiste belevingen noemen.”

Je was onlangs met het Nederlands team op trainingsstage in Stellenbosch (Zuid-Afrika). Hoe is deze voor jou verlopen?

”Het is altijd leuk om naar het buitenland te gaan. Vooral als het warm is. Het doet me een beetje denken aan Curaçao. De trainingen gingen goed.”

De wissel tussen Joris van Gool en Taymir Burnet op trainingsstage in Zuid-Afrika.

Wat is je favoriete afstand?

”Mijn favoriete afstand is de 200 meter, omdat ik niet de beste starter ben. Op de 200 meter is het makkelijker voor mij om mijn topsnelheid op de laatste meters te bereiken.”

Hoe ziet een dag uit je dagelijks leven eruit?

”Mijn dag begint rond 10:00 uur op Papendal. Ik begin altijd met een warming-up. Na de warming-up ga ik naar de baan. Rond 12:00 uur neem ik meestal een pauze van een uur. Daarna ga ik naar de gym voor een krachttraining. Na de training besteed ik mijn tijd aan koken en gamen.”

In Düsseldorf begon je het indoorseizoen met 6.77 op de 60 meter. Hoe verliep de race voor je?

”De race liep niet helemaal lekker. Mijn start was niet hoe ik wilde. Daardoor was het resultaat niet wat ik verwacht had. Indoor is niet echt mijn ding. Ik ga me nu focussen op het outdoorseizoen.”

Wat is je doel voor dit jaar?

”Mijn doel is om de individuele limiet te halen op de 100 meter en 200 meter. Dit wil ik zowel bereiken voor zowel de Olympische Spelen in Tokio als het EK atletiek in Parijs. Daarnaast zou ik graag in de finale van beide willen staan. Een medaille naar huis nemen zou geweldig zijn.”

Voor de Olympische Spelen moet Burnet zijn persoonlijke records naar minstens 10.05 (100m) en 20.24 (200m) brengen, of hoog genoeg op de ranglijst staan. Hij staat nu op een geschoonde lijst respectievelijk 48ste (Joris van Gool staat 6 plekjes hoger) en 37ste, waar top-42 vereist is.

Taymir Burnet op het EK in 2018, waar hij brons veroverde met de estafettemannen

Wat is voor jullie estafetteteam het doel dit jaar?

”Ons doel is om in de finale te staan van de Olympische Spelen en het EK en samen met het team een medaille naar huis te nemen voor Nederland.”

Wat zijn je ambities?

”Ik wil graag een Olympische Spelen meemaken. Wat betreft mijn tijden wil ik op de 100 meter graag onder de 10 seconden lopen en op de 200 meter onder de 20 seconden. Daarnaast zou ik een medaille willen halen op de 100 en/of 200 meter.”

Foto’s: Bjorn Parée

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten