Technisch directeur Ad Roskam hoopte vooraf op zeven medailles voor Nederland en dat kan onder andere door de prestaties van Jamile Samuel, Dafne Schippers, Lisanne de Witte en Madiea Ghafoor nog steeds. Dat te bedenken dat Sifan Hassan, Susan Krumins en Maureen Koster allen nog op de 5000 meter in actie komen en ook de marathon en de estafettes nog moeten komen. Op dit moment heeft Nederland twee medailles, gewonnen door Dafne Schippers op de 100 meter en Susan Krumins op de 10.000 meter. Toch wordt er in persruimte veel geklaagd over het aantal atleten die de bond heeft gestuurd naar het EK. Naar mijn mening onterecht, want het is voor atleten juist een schitterende kans om ervaring op te doen.
Door Jasper Boot
De Atletiekunie maakte op dinsdag 24 juni de 46-koppige selectie bekend die aan het EK atletiek in Berlijn mochten deelnemen. Een veelgehoorde opmerking deze week in de persruimte is: ”De Nederlandse atleten die niet doorgaan halen het algemene niveau van Nederland naar beneden.” In mijn optiek is dat klinkklare onzin, want je kan de situatie ook omdraaien; de Nederlanders die medailles winnen motiveren ook de andere atleten. Naomi Sedney wordt bijvoorbeeld geïnspireerd door de prestaties van Jamile Samuel en Dafne Schippers, terwijl Jip Vastenburg met grote bewondering naar Susan Krumins keek op de 10.000m. Sedney is op dit moment misschien nog niet goed genoeg om een finale te lopen, maar de ervaring die ze nu al op haar 23-jarige leeftijd meepakt, is in de toekomst veel waard. Ze heeft op die leeftijd al een schat van ervaring. Of neem Koen Smet die gisteren redelijk tevreden voor mij verscheen en vertelde: ”Twee jaar geleden was ik nog niet zo goed als nu, maar dankzij mijn ontwikkeling stond ik vandaag in de halve finale.”
Een punt waar ik al vaker over ben begonnen is het geld binnen de atletiek. Je hobby moet je natuurlijk niet voor het geld doen, maar juist daarom zijn EK’s waardevol voor aanstormende talenten. Heel simpel; atletiek hoef je niet voor het geld te doen, maar omdat je het leuk vindt. Het is simpelweg geen voetbal waar miljoenen in omgaan. Het is daarom juist een goede zaak dat de Atletiekunie veel atleten stuurt, omdat een atleet dan weet waar hij of zij het voor doet. In een stadion lopen met circa 40.000 mensen, stimuleert zoveel, dat het onmogelijk is om niet gemotiveerd te blijven. Internationale ervaring is iets wat je als atleet nooit vergeet. Echt nóóit.
De Atletiekunie sloeg eind november betreft de selectie van het EK Cross de plank volledig mis (zie artikel). Dit jaar hebben ze daarentegen wel een uitstekende keuze gemaakt. Natuurlijk zijn er veel atleten nog niet rijp om deel te nemen aan de finales tijdens een EK, maar deze ervaring kunnen ze mooi meenemen richting de toekomst. Tel daarbij op dat de bond de sport op deze manier goed op de kaart zet. Oranje is namelijk goed vertegenwoordigd in het Olympiastadion. De Nederlandse atleten hebben een behoorlijke fanschare meegenomen en dat leidt tot en hoop gejuich bij het optreden van een landgenoot. Ik hoop de laatste twee dagen niet meer in de persruimte te horen; ”Nederland heeft teveel atleten gestuurd.” Persoonlijk verwacht ik dat met de aanstaande medailles van morgen en overmorgen ook niet meer. Ik geniet in ieder geval!
Foto: HN redactie