Op 20 maart 2018 publiceerde het magazine Quote dat Dafne Schippers een slordige één miljoen euro per jaar bij elkaar sprint. Naast haar uitzonderlijke prestaties op de atletiekbaan is ze ook nog eens het uithangbord voor Nike, Porsche en Campina. Wie denkt dat het niveau nét onder Schippers ook de tonnen bij elkaar loopt, die slaat de plank mis. Een schril contrast tussen de echte top en de (sub)top is groot.
Door de redactie
Atletiek doe je uit passie en niet omdat je er veel geld mee kan verdienen. Er valt niet zoals in de voetballerij miljoenen mee te verdienen. Het heeft absoluut zijn charme, want duistere figuren blijven door het gebrek aan geld ver weg van atletiek. Simpelweg omdat een baanatleet in Nederland maar enkele honderden euro’s weet te verdienen bij een overwinning.
Toch zijn de winstpremies bij grotere atletiekwedstrijden in Nederland, zoals de Gouden Spike en Ter Specke Bokaal, niet om over naar huis te schijven. Een atleet beoefent zijn sport dan niet voor het geld, maar een hogere financiële beloning voor een heel jaar keihard trainen en leven als een topsporter, dat zou wel mooi zijn. Alleen de Nederlandse top die deelneemt aan internationale wedstrijden in de Diamond League verdient een leuk zakcentje.
Sponsoring op de weg
Bedrijven kiezen massaal voor sponsoring op de weg. Logisch? Ja. Op de weg zijn meer recreanten en daardoor is er een veel grotere doelgroep. Bij een Ter Specke Bokaal komen circa 600 mensen kijken. Een goed bezette wegwedstrijd telt tienduizenden toeschouwers en deelnemers. De kans om een potentiële klant te vinden is aanzienlijk groter dan op de baan.
Op de Rotterdam Marathon komen jaarlijks één miljoen bezoekers af. Het bereik voor een sponsor is enorm. Een baanwedstrijd in Nederland gaat die bezoekersaantallen in de lengte van jaren nog niet bereiken. Het is om die reden ook een utopie dat een baanatleet van zijn sport een fulltime bezigheid kan maken.
Verschillen tussen sporters in Nederland zijn groot
Voetballers, schaatsers en wielrenners verdienen een stuk meer in Nederland. Schippers is met haar één miljoen per jaar een uitzondering binnen de atletiek. Volgens Voetbal International verdient een gemiddelde Eredivisievoetballer in Nederland € 281.000 per jaar. Bedragen waar atleten alleen maar van kunnen dromen. Een atleet moet het over het algemeen doen met een A-status (circa € 2000,- per maand), een paar kledingpakketjes per jaar en lage wedstrijdpremies. Een diepe buiging voor atleten dat zij hun dromen met minimale middelen waar proberen te maken.
Foto: Max Kooijmans