Er gebeurde zaterdagavond van alles bij de Nederlandse équipe in een oververhit atletiekstadion van Madrid. Drama wisselde de mooist denkbare momenten af. Grootste tegenvaller was de blessure van hordeloper Nick Smidt, spectaculair waren de overwinningen van de estafettelopers 4×100 meter en snoeihard was de horderace van Nadine Visser.
800 meter (V): Saalberg na uitstapje weer terug naar de 400 meter
Eveline Saalberg, 400-meterloopster van beroep, pakte het deze zomer anders aan dan voorheen. Aan de hand van vijf wedstrijden over 800 meter, één 300 meter en twee van 600 meter wilde ze kijken of ze uiteindelijk verder kan komen dan voorgaande jaren. Haar persoonlijk record op de 400 meter staat op 50.95, van het op hoogte gelegen Zwitserse La Chaux de Fonds. Ze bezit ondertussen zoveel klasse dat ze dit jaar met 2.02.97 de allersnelste is op de 800 meter, wat resulteerde in de opstelling voor dit EK Landenteams. In de B-serie liep ze aanvankelijk vooraan, maar na wat duw en trekwerk viel ze terug om uiteindelijk als zevende te finishen in 2.05.76. Ze lag na afloop even op grond, kreeg ijs en water toegediend maar was al snel weer op de been. ,,Ik denk dat het een combinatie van vermoeidheid en de warmte is”, verklaarde ze na afloop. ,,Het tempo was goed, niet te hard, en ik had wel het idee dat ik het vast kon houden, maar dat bleek toch lastig.” Ze vertelde ook dat de 800 meter van Madrid sowieso de laatste was. ,,Ik had gehoopt af te sluiten met een goede tijd in het oranje in Madrid.” Volgende week staat een 400 meter op het programma. ,,Het zou mooi zijn als ik me individueel kan plaatsen voor het WK.” Daarvoor is een tijd van 50.75 of een plek in de ranking bij de beste 48 nodig.
De EK landenteams (donderdag t/m zondag) volg je hier.
110 meter horden (M): Timme Koster is ontevreden over zijn race

Timme Koster uit 2002 vormt samen met vier andere beloften (Matthew Sophia, Job Geerds, Joas van Hellemondt en Jamie Sesay) de nieuwe generatie ‘korte’ hordelopers. Koster, met een persoonlijk record van 13.45 uit 2024, mocht het opnemen in de snelste serie tegen drie Europese lopers die sneller hebben gelopen dan 13.10. Het ging niet zoals gehoopt. ,,Ik ben ontevreden want ik was onwijs slecht weg en liep vervolgens achter de feiten aan. Juist in dit weer, deze harde baan moet het harder.” Koster werd achtste in een tijd van 13.65 (wind: -0,4 m/s).
100 meter horden (V): Toptijd voor Nadine Visser maar net geen winst
Nadine Visser verkeert in de vorm van haar leven en loopt op olympisch, wereld-, Diamond League- en Europees niveau de ene na de andere finale. In een mooie serie met de Poolse Pia Skrzyszowska en Ditaji Kambundji lag ze 99,9 meter op kop. En toch was de Zwitserse Ditaji Kambundji uiteindelijk 2/1000e van een seconde sneller. Beiden liepen 12.39, een geweldige tijd die alleen niet telt vanwege net iets te veel rugwind (+2,2). ,,Ik ben heel blij met mijn tijd maar ik kwam hier alleen maar om te winnen, dus is het kloten dat ik het dan net op de finish verlies.”
400 meter horden (M/V): Nick Smidt geblesseerd, Nina Franke loopt megaPR
Nick Smidt, Nederlands recordhouder op de 400 meter horden en een belangrijke troef op de 4×400 meter estafettes, startte vanuit de buitenbaan op zijn 400 meter horden. Vlak voor de achtste horde gebeurde er iets waardoor hij acuut moest stoppen en niet verder meer kon. In een rolstoel werd hij uiteindelijk afgevoerd. Later op de avond vernamen we dat hij een blessure aan zijn onderbeen heeft opgelopen. Het betekende nul punten waar een top 6 positie in de lijn der verwachting lag.
Nina Franke werd ingevlogen na de afmelding van Cathelijn Peeters om punten te vergaren. Ze verbeterde zich met maar liefst 1.15 seconden naar 56.30, goed voor een tiende plaats en zeven punten. ,,De eerste drie horden gingen echt heel goed, en ik wilde echt door blijven gaan. In de tweede bocht dacht ik ‘niet stoppen, gewoon doorgaan en kijken waar ik kom’. Deze tijd is echt heel mooi.” Franke traint net als Peeters bij Bavo Jans in Vught. ,,Wil je ook 400 meter horden lopen? – vroeg hij. ‘Nou, dat wil ik wel’, zei ik.” Ze denkt een goede kans te maken om ook de 4×400 meter Mixed Relay te lopen. ,,Dit is mijn tweede toernooi, na de EK Indoor in Apeldoorn waar we goud wonnen op de 4×400 meter.”
Een reportage van de eerste twee dagen in Madrid lees je hier.
Verspringen (M): Balende Justin Sluijter komt drie keer niet goed uit
Justin Sluijter, studerend in de Verenigde Staten, debuteerde voor oranje in een wedstrijd met grote namen als Simon Ehammer, Mattia Furlani en Miltiadis Tentoglou. ,,Dit is echt heel zuur, ik sta hier voor de eerste keer in oranje. Ik ging steeds een stukje verder naar achter met mijn aanloop, maar kwam steeds net niet uit. In de prognose stond ik op twee punten, maar nu haal ik er dus nul, dat kan net het verschil maken. Dit is zeer ongelukkig, want je wil het natuurlijk zo goed mogelijk doen.” De EK onder 23 heeft hij nog niet uit zijn hoofd gezet. ,,Ik heb de limiet al gesprongen maar met te veel wind. Volgende week doe ik nog één wedstrijd, kijken of ik dan wel uitkom, want de afstanden waren hartstikke ver en ik ben in topvorm.”
Hinkstapspringen (V): Kellynsia Leerdam voor de tweede keer over de dertien
Kellynsia Leerdam verkeert in topvorm met onlangs nog 13,48 meter met net iets teveel rugwind bij het hinkstapspringen. Met een twaalfde plek en 13,01m (-0,5) was ze niet ontevreden. ,,Bij de eerste poging kwam ik met links uit en kreeg een foutsprong. In mijn tweede poging keek ik naar het bord want ik wilde gewoon punten halen. Die 12,94 meter was prima, en de 13,01m in mijn derde poging was pas mijn tweede wedstrijd over de dertien, dus mag ik wel tevreden zijn.” Haar debuut in oranje noemt ze ‘een hele happening’. ,,Ik werd vanochtend wel wat nerveus wakker maar heb wel genoten van de wedstrijd.”
Hoogspringen & Discuswerpen (M): Junior Jin van de Lee pakt punt, Ruben Rolvink was ziek

Jin van der Lee (19) sprong afgelopen week 2,15 meter, in Madrid bleef het bij 2,10 meter en één punt.
Ruben Rolvink (22) werpt de discus dit jaar verder en verder en schaart zich met 67,18 meter inmiddels bij de beste vijf Nederlanders aller tijden. In Madrid werd hij uiteindelijk zesde met 63,78 meter. Hij vertelde dat hij vrijdag ziek was geworden door een voedselvergiftiging. ,,Ik hoopte vandaag op wat meer, maar was gisteren ziek met koorts, overgeven en alles erop en eraan. Dus ik was in ieder geval blij dat ik kon starten. Dat viel allemaal goed. In de wedstrijd voelde ik een beetje pijn in mijn biceps opkomen die ik van de week ook al had. Naar omstandigheden ging het wel goed, maar uiteindelijk had ik op iets meer gehoopt. Je wil altijd meer.”
Ook dit weekend: NK onder 20 & onder 18 jaar
Kogelslingeren (V): Lotte Smink maakt verdienstelijk debuut
Lotte Smink benaderde dit jaar het Nederlands record van Debby van der Schilt uit 2004 op tien centimeter. In Madrid kwam ze tot 63,94 meter, goed voor een elfde plaats en zes punten. ,,Ik ben wel tevreden met dit debuut en ik heb genoten.”
4×100 meter (M/V): Nederlandse records, kampioenschapsrecords en winst

De estafettes 4×100 meter vormden een spectaculair slotstuk van de zaterdag. De mannen zijn nog op jacht naar een plek voor de WK Atletiek, omdat ze zich bij de World Relays in Guangzhou ondanks een toptijd van 38.20 niet kwalificeerden. Daarom moeten ze bij de snelste overige teams zijn om WK-kwalificatie af te dwingen. In Madrid ging het snel, razendsnel, ja zelfs recordsnel. Nsikak Ekpo, Taymir Burnet, Xavi Mo-Ajok en Elvis Afrifa zetten een tijd neer van 37.87, vierhonderdste sneller dan ooit. Naast een Nederlands record betekende dit ook een kampioenschapsrecord en de beste Europese tijd van 2025. ,,We hebben hier lang naar toegewerkt en wisten al lang dat dit mogelijk was”, legde Ekpo uit. ,,Dit was het juiste moment. Iedereen was scherp en is in vorm, dan komt het er vanzelf uit.” De tijd is een grote stap richting WK, beaamde de teamgenoten. ,,Je weet het nooit, maar we zijn nu wel bijna zeker”, vond Burnet. ,,We zijn allemaal gewoon snel, dus dan komt het allemaal goed”, voegde Mo-Ajok toe. ,,Ik kwam over de finish en zag de tijd, en dacht ‘Nederlands record, kampioenschapsrecord, alles”, besloot Afrifa.
De vrouwen kwamen in een nieuwe opstelling aan de start. Nadine Visser startte zoals wel vaker, gaf het stokje door aan Lieke Klaver, die wisselde om Minke Bisschops en Marije van Hunenstijn bracht het stokje naar de finish in 42.02. Ook een Nederlands record (wat stond op 42.04 van de EK Atletiek in Amsterdam 2016) en een kampioenschapsrecord. ,,Supervet dit”, vertelde Klaver die meteen doorliep op weg naar haar 200 meter van zondag. ,,Ik ben superblij”, aldus Visser. ,,Dit maakt helemaal goed dat ik geen zestien punten pakte op de horden.” Van Hunenstijn merkte dat de Spaanse slotloopster dichtbij was. ,,Ik denk dat we daarom net iets sneller dan het Nederlandse record liepen.” Bisschops, die vrijdag al een persoonlijk record liep op de 100 meter, denkt dat het nog sneller kan, als de wissels beter gaan. ,,Die waren niet perfect.” Ze bespreken nog even dat het oude record al negen jaar geleden gevestigd werd. ,,Het was mijn eerste toernooi”, herinnerde Van Hunenstijn.
De Hardloopnetwerk Nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.
Foto’s: Erik van Leeuwen
- Goud voor Laros, Nillessen en Pfijffers op EK onder 23 jaar in Noorse Bergen
- Onze 42 favoriete hardloopboeken
- Twee keer per dag hardlopen, heeft dat wel zin?
- Review: New Balance FuelCell SuperComp Elite v5
- Overzicht trainingslopen voor een najaarsmarathon. Samen trainen is leuker!