Het mooiste tot het laatst bewaren, dat is wat Sifan Hassan (31) deed op de Olympische Spelen 2024 in Parijs: de loodzware marathon winnen, anderhalve dag nadat ze in het Stade de France naar brons op de 10.000 meter liep, die vier dagen na de finale 5000 meter werd gehouden waar Hassan ook al brons won. En dat dan weer drie dagen na de series 5000 meter. Geen vrouw legde ooit 62 kilometer en 195 meter hardlopend af op één Spelen in minder dan negen dagen en won daarin ook nog eens drie medailles. Ja, de Tsjecho-Slovaak Emil Zatopek won drie gouden medailles op dezelfde afstanden in olympisch Helsinki in 1952, maar 72 jaar later is de sportwereld toch heel anders dan toen.
Bekijk hier: Alle uitslagen van de Nederlanders tijdens het atletiekprogramma van de Olympische spelen
,,Ongelofelijk”, vertelde Hassan een kleine drie uur nadat ze in 2.22.55 sprintend over de streep kwam op de Esplanade des Invalides aan de geduldig wachtende schrijvende Nederlandse pers. ,,Ik heb vandaag echt alles gegeven. Op de 5000 en 10.000 meter kreeg ik geen verzuring omdat ik in mijn hoofd alleen maar bezig was met de marathon die nog moest komen.” Vandaag is ze wel verzuurd. ,,Ik vind het goed dat ik een voorbeeld kan zijn voor alle mensen om te laten zien dat je meer kunt dan je denkt, dat is super gaaf.” Haar besluit te kiezen voor het lopen van alle drie afstanden bleek niet alleen de hele wereld bezig te houden maar ook haarzelf. ,,Vooral tijdens het begin van de marathon dacht ik steeds waarom doe ik dit.”
En slapen was er na de 10.000 meter ook bijna niet bij. ,,Ik kon bijna niet slapen en dacht steeds dat mijn concurrenten dat wel deden en da
t maakte mij onzeker.” Toch sliep ze van zaterdag op zondag uiteindelijk toch nog drie uur. Alle twijfel was eigenlijk pas weg nadat ze sprintend, drie seconden voor de nummer twee, over de finish kwam, luid toegejuicht door de duizenden toeschouwers op de tribunes. ,,Het voelt nu echt al een droom die ik maar niet kon geloven. Ik ben zo bang voor de marathon en er ook nog niet klaar mee.” Vergeleken met de Spelen van Tokio in 2021, waar ze twee gouden medailles won op 5000 en 10.000 meter en een bronzen op de 1500 meter, noemt ze de gouden medaille vandaag ‘meer bijzonder’. ,,Dit gaat over de marathon, dit voelt als 42 gouden medailles.”
Luister de dagelijkse podcast vanuit de Franse hoofdstad: ‘Parijs Ontwaakt’
Protest van de nummer twee Assefa is ‘schande’
Het wachten op Sifan duurde extra lang omdat de nummer twee, de Ethiopische nummer Tigst Assefa die ook wereldrecordhoudster is, een protest had ingediend omdat beiden elkaar in de bocht niet ver voor de finish licht toucheerden. Hassan is er boos over. „Ongelofelijk en echt een beetje schande. Hoe zouden ze haar goud kunnen geven? Ze komt naar mij toe na de finish en zegt dat het een schande is, maar ik zeg: jij bent degene die duwt.” De jury maakte er ook korte metten mee en wees het protest gedecideerd af. Hassan werd ook nog door de minister president gefeliciteerd. ,,Het is mooi dat hij de marathon doet en de jeugd aanspoort om te bewegen, dat is nummer één voor de gezondheid. Ik vind het goed dat de jeugd meer beweegt en minder op hun telefoon zit.”
Op RUNBITES vind je het beste assortiment hardloopvoeding en heel veel nuttige informatie over voeding, allemaal speciaal voor lopers. Ga naar RUNBITES.nl, voer de code hardloopnetwerk15 in en pak die 15 procent korting!
Coach Tim Rowberry: ‘Na brons op de 5000 meter wisten we dat het goed zat’
Voordat Hassan de pers te woord kon staan kwam haar trainer Tim Rowberry vertellen hoe hij de wedstrijd beleefd had. Hij gaf aan bijna een hartverzakking gekregen te hebben toen ze Sifan op de zwaarste col na 28 kilometer achterop zag raken. Maar na die klim kwam ze al weer snel bij de kopgroep van Ethiopiërs en Kenianen, die richting finish steeds kleiner werd. En dan nog liep ze onder andere tegen de snelste marathonloopster ooit, en tegen de Keniaanse Hellen Obiri die ooit al eens wereldkampioene was op de 5000 meter. Begin juli dreigde het mis te gaan met Hassan, vertelde de coach. De ingelaste 10.000 meter tijdens de FBK Games in Hengelo skipte ze vlak voor de start en op de 1500 meter de dag erna bleek ze kwetsbaar. ,,We hebben toen bewust wat rust gepakt en al snel ging het daarna weer goed. Van overtraining is geen sprake geweest, en na de finale 5000 meter wisten we dat het goed zat.”
Wereld staat versteld van Sifan Hassan
Sifan Hassan heeft andermaal de wereld versteld doen staan van haar kunnen. In 2019 tijdens de wereldkampioenschappen in Qatar won ze goud op de 1500 en 10.000 meter, een unieke prestatie. Op de Spelen van Tokio deed ze daar nog een schep bovenop met medailles op de onmogelijk geachte combinatie 1500, 5000 en 10.000 meter. In 2023 debuteerde Hassan op de marathon in Londen, moest twee keer stoppen om haar bovenbenen te rekken en won. In Chicago liep ze vervolgens de tweede tijd ooit op de 42 kilometer en 195 meter. In Parijs bewijst ze dat het nog gekker kan. Twee loodzware baanonderdelen combineren met de marathon, met op alle drie afstanden een medaille, waarvan goud op de laatste dag van de Spelen. De sportwereld kan alvast gaan bedenken wat ze in de toekomst voor wilde plannen gaat bedenken.
Anne Luijten Loopt sterke race en wordt vijftigste
Anne Luijten liep als tweede Nederlandse de marathon in Parijs. ,,Ik denk dat ik het keurig heb gedaan, vijftigste in 2.33.42. Ik was als tachtigste geplaatst dus dit is goed. Ik mag tevreden zijn. Je hoopt op een topdag, maar ik heb het echt keurig gedaan. Ik ben helemaal kapot, het was echt pittig. Voor ons was deze marathon, vooral het parcours, heel zwaar, maar voor publiek is dit een geweldige marathon. Vaak is een marathon heel saai en gebeurd het aan het eind. Vandaag gebeurt er genoeg en was het zeker niet saai.” Ze noemt Hassans olympische trilogie een ongelooflijke prestatie. ,,Ik hoorde de uitslag onderweg. Iemand schreeuwde: Hassan heeft gewonnen”.
Lees ook: RUNBITES van Anne Luijten (Wat eet een atleet?)
Foto: Bjorn Parée
De Hardloopnetwerk nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.
- Fotodagboek van Menno Koolhaas in Windhoek
- Ruben Sansom en Marit Griep winnen zompige Mastboscross en scoren hoog in Cross Country Series
- Rising Star: Elise de Jong
- Hoe hardlopen je immuunsysteem verbetert
- Mustefa Kedir Tebo opnieuw sterk in Abdijcross, Marit Griep profiteert van matig veld