Brooks lanceert hun snelste wedstrijdschoen ooit; de Hyperion Elite 2. De opvolger en sterk verbeterde versie van de eerder dit jaar verschenen Elite versie. Een snelle, stabiele en lichte wedstrijdschoen met carbonplaat. Wij mochten deze schoen als allereerste testen.
Door: Patricia Schreurs
De oplettende kijker zag in februari Des Linden al op deze vernieuwde Hyperion Elite de Olympic Marathon Trials in Atlanta lopen. De schoen oogt op het eerste gezicht gezicht hetzelfde als de eerste versie: fel gele zool en zilverwit geweven en rekbaar bovenwerk. Wij bekeken en testen de Brooks Hyperion Elite 2 uitgebreid en zagen een aantal opvallende verschillen.
Wat is er nieuw?
Eerder dit jaar lanceerde Brooks de Hyperion Elite en de Hyperion Tempo, twee lichte, reactieve schoentjes. Eén met carbonplaat (de Elite) en één met een snelle tussenzool (DNA Flash in de Hyperion Tempo). Logisch dus dat Brooks deze twee goede eigenschappen combineert in de Hyperion Elite 2.
Dit gaf Brooks tevens de tijd om uitgebreid te testen en te kunnen concurreren met de modellen van Nike (Vaporfly), Hoka (Meta-Rocker) en Saucony (Speedroll). Belangrijkste aandachtspunt voor Brooks was dat de schoen stabieler zou worden, ook tijdens het lopen van de gehele marathonafstand.
Stabieler dan de Vaporfly
Nu lanceert Brooks de verbeterde schoen met DNA Flash-tussenzool én carbonplaat. Tijdens onze test viel op dat de landing een stuk comfortabeler was de de eerste versie van deze schoen. Dit komt door de dikkere zool, toch voelde elke afzet reactiever door de aanwezigheid van de carbonplaat. De dagen na een tempo training dus geen last van stijve of overbelaste kuiten. Een belangrijk verschil met bijvoorbeeld de Nike Vaporfly, is de stabiliteit. De Elite is een neutrale schoen, dus geen goede ondersteuning voor pronerende lopers. Maar omdat de schoen wat breder is dan de smalle 4% en Next% van Nike, biedt deze schoen flink meer stabiliteit. Ideaal dus voor lopers die net wat meer stevigheid nodig hebben.
‘De Hyperion Elite 2 is een ideale schoen voor (langere) wedstrijden en tempo trainingen op de baan en weg. Veel schoenen met carbonplaten zijn erg instabiel, de Elite 2 is opvallend stabiel in bochten.’
De landing in beide schoenen zijn zacht door de dikke zool en gebruikte foam. De Vaporfly voelt nog net iets zachter, maar verliest daardoor iets aan stabiliteit. Qua gewicht scheelt het niet veel, 215 gram (Brooks) versus 195 gram (Nike).
Duurzaamheid
De nieuwe generatie schoenen met carbonplaten krijgen veel kritiek vanuit duurzaamheidsoogpunt. Sommige schoenen kunnen slechts 200 kilometer gedragen worden. Het is natuurlijk mooi om je snelle schoentjes te bewaren en alleen uit de kast te pakken voor een wedstrijd. Maar het wordt wel een dure hobby dat hardlopen als ze zo snel weer vervangen moeten worden. Op de Brooks Elite 2 kan nu een stuk meer gelopen worden, afhankelijk van je loopstijl tot 500 a 600 kilometer. Doordat je er meer kilometers op kunt lopen is deze schoen ook een erg goed alternatief voor snelle tempo’s.
Bovenwerk – dun, licht en rekbaar
De schoen heeft een wit zilver geweven en rekbaar bovenwerk. Het materiaal is erg dun en houdt dus zeer weinig (regen)water vast. Handig, zo wordt de schoen dus nooit veel zwaarder als je in de regen loopt.
Zool – extra grip
Onder de voorvoet is ‘Green Rubber’ toegevoegd voor extra grip. Dit rubber biedt ook in natte weersomstandigheden veel grip en tractie.
Tip: Er is enkel een unisex model gelanceerd, hierdoor kan de maatvoering bij vrouwelijke hardlopers met hele smalle voeten ietsje te groot zijn. Verstandig dus om een maatje kleiner te bestellen dan je gewend bent.
Merk | Brooks |
Type | Hyperion Elite 2 |
Kleur | Wit grijs bovenwerk met gele zool |
Schoentype | Neutrale wedstrijdschoen |
Gewicht | 215 gram |
Drop | 8mm |
Prijs | 249,95 |
Verkrijgbaar | All4running |
- De favoriete alternatieve trainingen van Niels Esmeijer
- Deze 10-kilometerwedstrijden mag je niet missen deze winter
- Rising Star: Jochem Wiersma
- Kiplimo verpulvert eigen wereldrecord in Zevenheuvelenloop
- Doe de test: welke supplementen kunnen jou helpen?