Het blijft een discussie onder hardlopers; hoeveel marathons kun je verantwoord lopen per jaar? De meningen blijven er ongetwijfeld over verschillen, maar wij vinden dat je maximaal twee marathons per jaar kan lopen. Waarom moet je niet meer dan twee marathons per jaar lopen?
De eerste vraag die je tegenwoordig krijgt als je tegen vrienden, kennissen of collega’s zegt dat je hardloper bent: ‘Loop je ook marathons?’ Het lijkt wel dat je alleen een hardloper bent als je marathons loopt. Klinkklare onzin natuurlijk, maar het geeft wel de populariteit aan van de marathon.
Maximaal twee marathons per jaar
Er wel grenzen, want veel marathons per jaar lopen is lichamelijk onverantwoord. Uit onderzoek is gebleken dat twee marathons per jaar ‘verantwoord’ te noemen is. Wil je het maximale uit je marathon halen? Loop dan één tot maximaal twee marathons per jaar. Topatleten kiezen er niet voor niets voor om zich te beperken tot zo weinig marathons. Op die momenten pieken ze dan.
Zes tot acht weken herstel
Uiteraard zijn er veel lopers die meer marathons lopen, maar voor de gemiddelde loper is dat niet meer gezond. Elke marathon vraagt niet alleen om een half jaar voorbereiding (voor getrainde lopers), maar heeft ook minimaal zes weken nodig om te herstellen. Vooral de herstelfase wordt flink onderschat.
Wedstrijdschema opstellen
Wie twee marathons per jaar wil lopen doet er goed aan om één marathon in het voorjaar en één in het najaar in te plannen. Er is dan genoeg tijd om te herstellen van een marathon, want het blijft 42 kilometer en 195 meter. Doe in aanloop naar een marathon ook regelmatig kortere afstanden om je basissnelheid te verhogen. Hier vind je een gedegen marathonprogramma van 12 weken.
Meer dan twee marathons per jaar verhoogt de kans op blessures
Uit onderzoek is gebleken dat marathons een verhogende kans op blessures veroorzaken. Liever één marathon per jaar minder, maar wel elk jaar een marathon, dan maanden in de lappenmand. Laat je niet opjagen door (loop)vrienden om nog een marathon te lopen!
Lees ook: Dit moet je drinken tijdens de marathon
Een marathon maakt je langzaam
Je krijgt dan wel longen van een paard, maar je looptempo gaat wel naar beneden bij het trainen voor de marathon. Zeker als je alleen maar duurlopen doet en nauwelijks intervaltrainingen. Hardlopers zijn er dol op; de lange duurloop. Vergeet niet om ook intervaltraining te doen als je jouw persoonlijke record op de marathon wil verbeteren. Van lange duurlopen word je langzaam, terwijl intervaltraining je sneller maakt.
Meer weten over de laatste voorbereidingen
Benieuwd wat je in de laatste weken voor de marathon nog kan doen om extra voorbereid aan de start te staan en de man met de hamer niet tegen te komen tijdens de race? Toploopster Miranda Boonstra schreef recentelijk twee artikelen voor ons: in deel I lees je over wat je kunt doen in de weken voor de marathon, en in deel II lees je over koolhydraten stapelen in de laatste dagen voor de marathon.
Foto: Erik van Leeuwen
- De favoriete alternatieve trainingen van Niels Esmeijer
- Deze 10-kilometerwedstrijden mag je niet missen deze winter
- Rising Star: Jochem Wiersma
- Kiplimo verpulvert eigen wereldrecord in Zevenheuvelenloop
- Doe de test: welke supplementen kunnen jou helpen?