Home Laatste Nieuws En daar is de tweede medaille voor Sifan Hassan

En daar is de tweede medaille voor Sifan Hassan

door Eric Roeske

Net als bij de 5000 meter eerder deze week speelde zich hetzelfde scenario af op de 10.000 meter. Een grote groep die lang bijeen bleef, Sifan Hassan die 23 ronden achteraan bungelde en op twee ronden voor de finish naar voren kwam en in de laatste ronde ging sprinten om een medaille, wat wederom lukte met een bronzen plak, haar tweede. ,,Ik ben dankbaar voor deze tweede bronzen medaille en ik ben blij dat deze wedstrijd niet zo heel erg snel ging. Maar de grote uitdaging komt zondag, ik ben nieuwsgierig naar de marathon en wil het nu graag afmaken, dus daar ben ik nu vooral mee bezig.” 

Bekijk hier: Alles over het atletiekprogramma tijdens de Olympische spelen (tijdschema & uitslagen)

Minder dan 34 uur na haar 10.000 meter start Hassan in de marathon over een ontzettend zwaar parkoers dat ze zelf vaak vergelijkt met een Tour de France-etappe, dat bovendien wordt gelopen in vermoedelijk erg warm weer. ,,Ik kan me fantastisch voelen vandaag maar dat zegt nog niet zo veel over morgen en over zondag.’’ Diane van Es kon het tempo redelijk lang volgen maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven en werd zestiende in 31.25.51. De 10.000 meter werd gewonnen door de Keniaanse Beatrice Chebet voor de Italiaanse Nadia Battocletti die in Rome tijdens de EK goud won, vóór Diane van Es. 

Op RUNBITES vind je het beste assortiment hardloopvoeding en heel veel nuttige informatie over voeding, allemaal speciaal voor lopers. Ga naar RUNBITES.nl, voer de code hardloopnetwerk15 in en pak die 15 procent korting!

Jessica Schilder blij met zesde plaats

Jessica Schilder startte net als de anderen in de regen met een spekgladde kogelstootring. Dat resulteerde voor Schilder in twee ongeldige pogingen en ze was de enige niet. In haar derde poging stootte ze de kogel gedecideerd naar 18,91 meter. Sarah Mitton, een van de favorieten, had kennelijk ook last van de natte ring en lag er uit na drie ronden met slechts 17,48 meter. In de kwalificatieronde ging een andere ster er al uit: Chase Ealey. Gelukkig werd het gauw droog maar de ring helemaal droog krijgen leek onmogelijk. Schilder stootte de kogel buiten de sector in haar vierde poging, viel uit de ring in de vijfde en maakte de zesde ongeldig. Plek zes, terwijl ze net zo goed goud had kunnen winnen bij droge omstandigheden. Dat bleek uiteindelijk naar de Duitse Yemisi Ugunley te gaan die in haat zesde poging 20,00 stootte. Ze passeerde daarmee de Nieuw-Zeelandse Maddison-Lee Wesche die lang aan de leiding stond met 19,86 meter. Jiayan Song werd derde met 19,32 meter. Schilder stootte in Hengelo begin juli nog 20,33 meter. ,,Dat was in een stroeve ring, waardoor de regen niet deerde”, vertelde ze na afloop vanavond. Opvallend was dat ze vertelde enorm blij te zijn met haar zesde plaats. ,,Ik heb alle moed verzameld om die derde poging te doen slagen, want toen stond ik toch maar, in de olympische finale.” Ze vertelde enorm angstig te zijn om uit te glijden in de ring, iets wat haar in 2023 al eens overkwam waardoor ze niet alleen moest revalideren maar vooral ook de angst overwinnen. ,,En ik heb laten zien dat ik dat hier kon”, vertelde ze trots. Dat ze een unieke kans op olympisch goud miste deerde haar kennelijk niet. 

Sofie Dokter debuteert met zesde plaats op Spelen, Emma Oosterwegel zevende, Anouk Vetter blesseert hamstrings bij verspringen

Amper twee maanden na haar bronzen medaille tijdens de EK atletiek in Rome met een puntenrecord van 6418 punten heeft de 21-jarige Sofie Dokter zich opnieuw verbeterd naar 6452 punten, goed voor een zesde plaats hier in Parijs. Direct daarachter werd Emma Oosterwegel zevende (6386), een plek die ze moet delen met twee andere zevenkampsters, wat zeer uitzonderlijk is. Dokter had al een goede eerste dag, sprong 6,26 meter ver, wierp haar speer naar 42,46 meter en liep de afsluitende 800 meter in 2.13.52. ,,Ik vind dat wel heel vet”, liet Dokter na afloop weten. Oosterwegel, die in olympisch Tokio nog derde werd was niet ontevreden over haar meerkamp, op het verspringen na dan. Ze stootte haar kogel verder dan ooit en wees zich op de afsluitende 800 meter in een pr van 2.08.67 een geweldige dienst. ,,Ik was heel blij met de horden, het hoogspringen ging moeizaam, met een kogelstoten ben ik heel blij en de 200 meter was mijn tweede tijd ooit.” Ze vertelde tijdens het hoogspringen wat last van haar been te hebben gekregen. ,,Het lichaam was vandaag niet helemaal top en ik was ook echt teleurgesteld na het verspringen. Speerwerpen vind ik heel leuk en in dit geweldige stadion heb ik genoten van het publiek erbij, en ik ben heel erg trots op mijn 800 meter.” 

Anouk Vetter, die samen met Oosterwegel en Dokter traint, beleefde een matige zevenkamp en moest na het verspringen geblesseerd afhaken. In haar derde en laatste sprong blesseerde ze haar hamstrings. Ze vertelede na afloop dat ze daar in aanloop naar Parijs drie weken terug ook al last van had, maar bijtijds fit kon starten. Toch verliep haar krachtproef niet naar wens en wist ze dat een herhaling van haar zilveren olympische medaille in Tokio drie jaar terug een moeilijke opgave zou gaan worden. Na een eerste dag zonder uitschieters hield het na het verspringen (6,12) helemaal op. De 31-jarige Vetter boekt al bijna tien jaar internationale successen met naast olympisch zilver ook goud op de EK in 2016 en drie keer een podiumplaats tijdens drie WK’s. Aan stoppen denkt ze nog lang niet, zo liet ze vorige maand op Papendal weten. Na Parijs zou haar vader en coach Ronald met pensioen gaan, maar dat lijkt niet te gebeuren, omdat Anouk nog niet van plan is te stoppen. ,,Ik stop als hij stopt, Parijs is wel mijn derde en laatste olympische optreden denk ik.” Met haar WK-ticket voor Tokio volgend jaar op zak kan ze daar rustig naar toewerken. 

Lees ook: RUNBITES van Anne Luijten (Wat eet een atleet?)

De Belgische Nafi Thiam en Britse Katharina Johnson Thompson voerden ondertussen op het scherp van de snede het duel om goud, maar Thiam won haar derde olympische meerkamptitel (6880), met 36 punten voorsprong op ‘KJT’. Derde werd de Belgische Noor Vidts, die in 2022 en 2024 wereldindoorkampioene werd op de vijfkamp. De talentvolle 23-jarige Amerikaanse Anna Hall kwam geen moment in aanmerking voor een podiumplaats en werd vijfde. Zo bleven haar 100 meter horden, 200 meter en verspringen ver onder de maat vergeleken met haar 6988 punten die ze in mei 2023 behaalde.

Estafette 4×100 meter vrouwen worden zevende

In de regen zijn de Nederlandse vrouwen 4×100 meter in de olympische finale zevende geworden in een tijd van 42.74, één tiende langzamer dan in de series. De wissels waren nu scherper, Marije van Hunenstijn liep een waanzinnig snelle split als de cijfers kloppen. Als sinds de Bahamas begin mei, waar de World Relays werden gehouden blijft dit team verbazen. Ze kwalificeerden zich daar in één keer, werden derde op de EK en hier de olympische finale. Vastberadenheid en toewijding wordt beloond, een geweldige opsteker voor de toekomst met twee olympische debutanten Isabel van den Berg en Minke Bisschops, de razendsnelle afmaker Tasa Jiya en Van Hunenstijn die aan haar tweede jeugd lijkt begonnen. 

Nadine Visser overtuigend naar olympische hordenfinale

Hordenloopster Nadine Visser staat zaterdagavond in de finale, haar eerste doel is bereikt. Het vloeit logischerwijs voort uit de topvorm waarin ze zich bevindt maar het ze moest eerst nog wel doen. ,,Ik zag het bij Lieke waar ik het zo zielig voor vind. Dat kan dus gebeuren, ook al denk je dat je er zo goed voor staat. ,,Het voelde prima deze race, maar nog niet geweldig. Die bewaar ik voor morgen denk ik”, aldus Visser. ,,Dat kan door er bij de start meteen goed bij te zitten en dat ik dat dan door kan trekken tot het eind.” Ze liep 12.43, overall de vijfde tijd in de halve finales, waarvan de snelste tijd 12.34 was en de achtste 12,52. Ontzettend dicht bij elkaar dus. ,,Ik veracht altijd heel veel van mijzelf en ik ga altijd voor het hoogst haalbare en dat spreek ik niet uit, ik heb ook wel een beetje zelfbescherming voor mijzelf.” Maayke Tjin A-Lim werd zevende in haar halve finale in 13.03. Ze is 21e van de wereld en kan met opgeheven hoofd Parijs vaarwel zeggen. 

Estafettevrouwen 4×400 meter zonder Femke Bol eenvoudig naar finale 

In de formatie Eveline Saalberg, Lieke Klaver, Myrte van der Schoot en Lisanne de Witte heeft de 4×400 meter zich betrekkelijk eenvoudig weten te plaatsen voor de finale. Allen liepen gecontroleerd, waarbij Saalberg (26) en Van der Schoot (20) hun olympisch debuut maakten. Zaterdagavond zal hoogstwaarschijnlijk Femke Bol in het team staan, en wie weet worden er nog meer wissels doorgevoerd. Feit is dat de Amerikanen (3.21.44) drie tot vier seconden sneller liepen dan alle andere zeven teams die in de finale staan. Wereldkampioen Nederland liep een zesde tijd van 3.25.03. Niets is onmogelijk, zo bleek wel tijdens de Mixed Relay, maar wanneer Sydney McLaughlin wordt ingezet lijkt een gouden medaille uitgesloten. 

Spectaculaire andere finales

Marileidy Paulino weer ongenaakbaar op de 400 meter 

Daar was ze dan toch weer: Marileidy Paulino van de Dominicaanse Republiek liep de vierde tijd ooit op de 400 meter: 48.17, de vierde tijd ooit. Ze bleef de wereldkampioene van 2019 Salwa Eid Naser uit Bahrein ruim voor (48.53), de Poolse Natalia Kaczmarek versloeg de Ierse Rhasidat Adeleke op het laatste rechte stuk (48.98 en 49.28). 

Rai Benjamin verslaat Karsten Warholm

In de 400 meter horden mannen moest de Noorse wereldrecordhouder Karsten Warholm (47.06) het afleggen tegen de in topvorm zijnde Rai Benjamin (46.46) uit Amerika, die de vierde tijd ooit neerzette. Alison dos Santos (47.26) bleef niet ver achter in een spectaculaire race. 

Ex-Cubanen bezetten podium hinkstapspringen

Jordan Alejandro Diaz Fortun, uitkomend voor Spanje bleef in een hoogstaande wedstrijd Pedro Pichardo uit Portugal twee centimeter voor: 17,86 om 17,84 meter. Andy Diaz Hernandez, uitkomend voor Italië werd derde in 17,64 meter. Alle drie zijn geboren op Cuba. 

Canada wint 4×100 meter, mede dankzij gepruts Amerikanen 

Wat een gepruts weer van de Amerikanen, wisselen moet je oefenen, zoveel werd weer eens duidelijk. Dat ging faliekant verkeerd waardoor ze gediskwalificeerd werden en Canada verrassend met het goud aan de haal ging, vlak voor Zuid-Afrika en Groot Brittannië: 37.50, 37.57 en 37.61. 

Hoofdfoto: Erik van Leeuwen

De Hardloopnetwerk nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten