Afgelopen dinsdag heeft het kabinet het klimaatakkoord gepresenteerd. Duidelijk is dat alle sectoren van de maatschappij zich moeten inzetten om de klimaatdoelstellingen te halen en de opwarming van de aarde te beperken. Maar wat voor innovaties en ontwikkelingen zijn er eigenlijk op dit gebied in de atletiekwereld? In deze nieuwe rubriek gaat Anne op zoek om dat uit te vinden.
Door Anne Luijten
In het topsporthuis in de binnenstad van Arnhem waar ik woon, slingeren misschien wel dertig paar hardloopschoenen rond. Best knap, met maar vijf bewoners. Veel van die hardloopschoenen worden niet meer gebruikt en ook ik ben schuldig aan de groeiende berg oude hardloopschoenen. Soms geef ik mijn oude hardloopschoenen aan mijn zusje of moeder, maar inmiddels ligt het ouderlijk huis ook vol… Mijn huisgenoten en ik zijn wel zo milieubewust dat we die oude hardloopschoenen niet zomaar in de afvalbak donderen, maar ook te lui om uit te zoeken wat er dan wel mee te doen. Omdat we binnenkort verhuizen en toch echt iets moeten met al die schoenen, besluit ik op onderzoek uit te gaan.
Natuurlijk kan ik mijn schoenen in de lokale kledingcontainer van bijvoorbeeld Sympany of het Leger des Heils doen (Ja, daar mogen schoenen ook in!). De schoenen gaan dan bijvoorbeeld naar een arm land. Maar na gebruik belanden ze daar alsnog op de vuilstortplaats. En soms zijn hardloopschoenen zo afgedragen dat ze echt niet nog door iemand anders gedragen kunnen worden. Wat dan?
Een bezoekje aan de Runnersworld in Arnhem leert dat alle Runnersworlds in Nederland bakken hebben staan om oude hardloopschoenen in te leveren. Directeur Jan Willem Juffer zegt hierover: “Door samen te werken met een aantal partijen, vanuit de overheid, wetenschap en industrie, willen we als Runnersworld een bijdrage leveren aan de realisatie van de circulaire economie.” Dat betekent dat zo veel mogelijk van het materiaal van jouw afgedragen schoenen hergebruikt wordt. De ingezamelde schoenen worden op een speciale manier uit elkaar gehaald zodat er verschillende materialen worden verkregen. Deze materialen worden verwerkt in nieuwe schoenen en in nieuwe grondstoffen voor hergebruik in speelplaatsen en sportvelden. Ook de Intersport en Loperscompany doen mee.
Als we dus met z’n allen een rondje door het huis lopen om de oude hardloopschoenen te verzamelen en die inleveren bij de lokale hardloopwinkel (zie hier voor een lijst met deelnemende winkels bij jou in de buurt) of kledingbak, is iedereen blij. Het mes snijdt immers aan twee kanten: jij hebt een opgeruimder huis, de planeet een ietsje kleinere afvalberg. Doe jij ook mee?
Foto: Rechtenvrij (pixabay)