Naomi Sedney
Er zijn heel veel verschillende sporten, en een van de grootse scheidingspunten tussen hen is of ze individueel of teamsporten zijn. Zowel individuele sporten als teamsporten hebben hun eigen voordelen, helemaal als het gaat om de ontwikkeling van (jonge) kinderen.
Een van de vaakst genoemde voorbeelden de wordt genoemd als het gaat om teamsporten is dat het
(kinderen) leert om samen te werken. Sporten waarin je afhankelijk bent van een team zijn vaak socialer van aard dan individuele sporten.
Deze afhankelijkheid van medespelers zal echter niet iedereen goed liggen; als je graag je succes in eigen handen hebt dan kan een teamsport soms voor veel frustraties zorgen. Deze uiten is vaak ook niet bevorderlijk voor de prestaties, een goede sociale cohesie binnen een team kan namelijk alles bepalend zijn als het er op aankomt in een wedstrijd.
Daarom worden grote ego’s eigenlijk niet getolereerd binnen teams, omdat alle prestaties worden geleverd door een bijdrage van alle spelers en zelfs de meest arrogante atleet weet dat hij niet kan winnen zonder de hulp van zijn team.
In individuele sporten daarentegen ben je niet afhankelijk van de mensen om je heen voor je prestatie. En hoewel dit sommige mensen meer zal liggen neemt het ook meer druk met zich mee. Een slechte dag kan niet gemaskeerd worden door de goede dag van iemand anders en als je verliest kan je alleen de vinger wijzen naar de spiegel.
Op sociaal aspect leer je minder van individuele sporten; Ego’s worden niet afgestraft en je bent niet afhankelijk van met anderen mensen kunnen samenwerken voor succes.
Toch kunnen ook individuele sporters dit sociale aspect in hun trainingen inbouwen. Als je net begint met sporten is een vaak genoemde tip dat je in een groepje moet gaan trainen, omdat je door de sociale druk minder snel zal afzeggen en je door elkaar te pushen en te steunen meer uit elke workout kan halen. Dit geld ook voor teamsporten, waarin vaste trainingsmomenten zitten die ‘verplicht’ zijn en waarin de competitie binnen de trainingen het hele team naar een hoger level kan tillen. Het voordeel van samen trainen is zodanig wetenschappelijk onderbouwt, dat binnen bijna alle individuele sporten, atleten er alsnog voor kiezen om in een groep te trainen. Vooral van trainen met mensen die beter zijn dan jou (of goed in andere aspecten van trainen) kan ervoor zorgen dat je harder gaat werken tijdens trainingen om dat gat dicht te lopen.
Atletiek is absoluut zo’n sport: een individuele sport waarin de meerderheid ervoor kiest om in een teamsituatie te trainen. Daarbij bestaan er binnen de atletiek wedstrijden (ploegencompetie) en onderdelen (estafette) waarin het teamaspect van sporten wel degelijk een rol krijgt. Op deze manier kan je bijna alle voordelen van het beoefenen van een individuele sport én een teamsport uit je atletiek trainingen halen.
Foto: Instagram Naomi Sedney