Home Laatste NieuwsAtleet van de week Benjamin de Haan: ”Ik verwacht op de 10.000 meter het meest”

Benjamin de Haan: ”Ik verwacht op de 10.000 meter het meest”

door hardloopnetwerk

Benjamin de Haan gaat zijn debuut maken op een Europees Kampioenschap voor Nederland. De atleet van Loopland Gelderland zal op zowel de 5000 meter als 10.000 meter in actie gaan komen. Wij besloten hem in aanloop naar het EK wat vragen te stellen.

Door de redactie

Op het EK ga je de 5000 meter en de 10.000 meter lopen. Hoe bereid je de laatste dagen voor op deze combinatie? 

Door veel uit te rusten! Ik heb meestal een beetje moeite met het herstel na hoogtestage en ik heb ook een zware 5000 meter in de benen. De laatste week is erg moeilijk geweest, maar ik heb volle vertrouwen dat door veel rust het goed gaat komen. De voorbereiding voor twee wedstrijden in plaats van één is niet anders dan normaal. Ik focus mij op de 10.000 meter en daarna zien we wel wat ik op de 5000 meter kan doen.

Op welke afstand verwacht je het beste uit de voeten te komen? En waarom?
De 10 kilometer. Anders hadden wij die overgeslagen, omdat die eerst is. Ik heb een redelijke sterk eindschot, maar niet sterk genoeg op het Europese niveau van de 5000 meter. Daar moet je vaak onder 54 seconden de laatste ronde kunnen lopen. Dat heb ik een beetje moeite mee. Wij schatten dus dat dat ik een beter kans op de 10000 meter heb. Met een 57 of 58 kan je een heel eind gaan komen. En die wedstrijd is nooit verschrikkelijk snel. Ik denk dat niemand onder 28 minuten gaat lopen. Wisseltempo kan ik goed.

Je woont tegenwoordig in Amerika. Hoe ben je daar terechtgekomen?
Daar ben ik geboren! Mijn vader is Nederlander en mijn Amerikaanse moeder heeft 14 jaar in Nederland gewoond. Die zijn dus in 1989 naar Amerika verhuisd. Wij hebben altijd Nederlands thuis gesproken en wij gingen om het jaar op bezoek bij familie in Nederland. Ik was ook bijna van plan om op TU Delft te studeren, maar besloot op het laatste moment in Amerika te blijven om in de NCAA te lopen. Ik wist toen niet hoe goed je in Nederland kan sporten! Het is dankzij Dennis Licht dat ik hier terecht ben gekomen en in contact ben gekomen met Honore Hoedt.

Hoe heb je de afgelopen wedstrijden in Nederland ervaren?
Ik heb maar twee wedstrijden in Nederland gelopen; de NK 5.000 meter en het NK 10.000 meter. Het is jammer dat de anderen allemaal in België waren, maar ik had veel plezier op de NK! Ik vond de Gouden Spike en erg leuke wedstrijd. Leuke sfeer en veel toeschouwers.

Je bent Nederlands Kampioen op de 5000 en 10.000 meter geworden. Wat vind jij van het niveau in Nederland t.o.v. Amerika?
Amerika is een enorm groot land, dus natuurlijk is het niveau hoger. Tenzij je een heel hoog internationale niveau hebt en bij Nike Oregon Project groep toegelaten wordt, anders is er weinig steun voor atleten. Ik ken een paar atleten van 13:30 en 13:40 niveau die al op 23/24 jarige leeftijd genoeg hadden van hardlopen. Iedereen woont te ver weg van elkaar en dat maakt het moeilijk om met anderen te trainen. Ik heb dus veel meer steun gevonden in Nederland dan in Amerika. Wat ik bijzonder van Nederland vind is dat je echt veel topatleten hebt voor zo’n klein land, maar toch gaan weinig atleten samen trainen. Op de NK 10.0000 meter stonden Bart van Nunen en Frank Futselaar en ik allemaal op het podium. Wij wonen alledrie in Arnhem, maar trainen bij drie verschillende groepen. Hoe kan dat? Natuurlijk denkt iedereen dat hun keus het beste is (ik wil ook niets veranderen), maar er moet een oplossing zijn…

Foto: Max Kooijmans

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten