Home Laatste Nieuws Nederlands topkwartet van start in Amsterdam Marathon (start 9uur!)

Nederlands topkwartet van start in Amsterdam Marathon (start 9uur!)

door hardloopnetwerk

De TCS Amsterdam Marathon is op zondag 17 oktober voor de 18e keer het decor van het Nederlands kampioenschap marathon. Organisator Le Champion heeft de Nederlandse toppers Khalid Choukoud, Michel Butter, Björn Korema en Frank Futselaar vastgelegd. De strijd tussen vier van Nederlands beste marathonlopers belooft spannend te worden op het snelle parcours door onze hoofdstad. Bij de dames gaat de strijd vermoedelijk tussen Ruth van der Meijden en Bo Ummels, de regerend nationaal kampioen op de marathon (Amsterdam, 2019).

De TCS Amsterdam Marathon neemt op de wereldranglijst snelste marathonsteden de zesde plaats in en mag zich met een parcoursrecord van 2.04.06 (Lawrence Cherono, 2018) ook de snelste marathon van Nederland noemen. Jaarlijks heeft de najaarsmarathon zowel internationaal als nationaal een zeer sterk deelnemersveld aan de start staan. Dit jaar is de TCS Amsterdam Marathon ook het officiële Nederlandse kampioenschap marathon, met het sterkste deelnemersveld sinds jaren. Hier vind je de startlijsten van het elite veld, de hazen en alle NK categorieën: Startlijsten TCS Amsterdam Marathon. Start is om 9 uur (te volgen op NOS.nl en AT5).

Tekst gaat door onder foto

Lees ook: Spanning verwacht bij de TCS Amsterdam Marathon

De Nederlandse top vier op de startlijst is op papier erg aan elkaar gewaagd: Choukoud, 2.09.55, Butter, 2.09.59, Koreman 2.11.07, Futselaar 2.11.30. Vier topatleten die allen de limiet liepen voor de Olympische Spelen. Van dit viertal vloog echter alleen Choukoud naar Tokio, omdat er maar drie tickets beschikbaar waren voor de Olympische Spelen, naast de zilverenmedaillewinnaar Abdi Nageeye en Bart van Nunen. Het laat zien hoe sterk de Nederlandse marathontop momenteel is. Abdi Nageeye wil op 7 november de TCS New York City Marathon winnen. Outsider voor de titel zijn Benjamin de Haan (hij maakt zijn marathondebuut in Amsterdam) en Ronald Schöer (pr van 2.16.00). De talentvolle Nederlander Luuk Maas (22) zal het Nederlandse kwartet in ieder geval hazen tot 25 kilometer.

‘Kersverse vader Khalid Choukoud huizenhoog favoriet’

Volgens Michel Butter is Khalid Choukoud de favoriet: ‘Khalid is huizenhoog favoriet. Maar een marathon blijft een marathon en is meedogenloos. Na een snelle tien kilometer in Manchester staat Khalid er beter voor. Daarachter wordt het erg spannend. Voor die tweede plek achter Khalid, daar ga ik wel voor.’

Khalid Choukoud weet wat winnen in Amsterdam is. Tijdens het NK marathon van 2016 kwam hij als eerste over de streep in het Olympisch Stadion. Na zijn Olympische avontuur op de marathon dit jaar in Japan, waarbij hij uitstapte met darmklachten, wil hij graag laten zien wie de beste van Nederland is. Hij scherpte in april in Siena zijn persoonlijk record aan tot 2.09.55, een vierde tijd op de Nederlands allertijden lijst. Organisator Le Champion verwacht een fascinerende strijd om de titel. Eerder werd al bekend gemaakt dat Butter, Koreman en Futselaar starten bij de marathon met het Platinum Label van de World Athletics. Choukoud over zijn deelname: ‘De TCS Amsterdam Marathon heeft erg veel Nederlandse toppers aan de start die met elkaar zullen gaan strijden om de Nederlandse titel. Ik voel me goed en kijk er naar uit mij te mengen in de strijd om het Nederlands kampioenschap.’

‘Dit is een top jaar met deelname aan de Spelen en de komst van een hele mooie dochter vorige maand’, vertelt de Hagenaar. ‘En of ik de favorietenrol kan waarmaken, kun je pas zien na de finish. Er kan nog van alles gebeuren tijdens een marathon. Als je het verschil per kilometer ziet op de persoonlijke records, is dat heel erg weinig. Dus volgens mij zijn we allemaal favoriet.’ Choukoud zal weggaan op een tijd van 2.09 hoog of 2.10 laag.

Michel Butter weet hoe het is om snel te lopen in Amsterdam. Hij liep hier in 2012 zijn beste marathontijd van 2.09.59. Met deze tijd staat de 35-jarige Castricummer op de vijfde plaats op de marathonranglijst allertijden. Vorig jaar september zette Butter een punt achter zijn topsportcarrière, maar verraste vervolgens in maart iedereen met een comeback. Als ambassadeur van het NN Running Team besloot hij toch nog een poging te wagen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Butter was blijven hardlopen en combineerde dat met fanatiek fietsen en dit werpte zijn vruchten af. Tijdens de NN Mission Marathon op Twente Airport finishte hij in een tijd van 2.10.30 en dook daarmee een minuut onder de limiet van 2.11.30. Dit bleek uiteindelijk net niet genoeg voor een Olympisch ticket. ‘Ik geniet van de combinatie van het lopen en fietsen en voel me bevoorrecht dat ik daarmee op dit niveau nog actief mag zijn. Ik heb bijzondere herinneringen aan Amsterdam, waaronder het moment in 2012 dat ik de magische grens van 2.10 uur doorbrak. Het zou fantastisch zijn als dat nog eens lukt. Daarnaast kijk ik uit naar de strijd om het Nederlands kampioenschap. Dat zal spannend worden, aangezien het niveau dicht bij elkaar ligt’, aldus Butter over zijn terugkeer naar Amsterdam.

‘Gelukkig is het eindelijk zover dat we weer mogen lopen, ik ben erg blij dat het nu kan in Amsterdam”, begint Michel Butter, die zijn marathoncarrière een doorstart heeft gegeven door fietstrainingen aan zijn programma toe te voegen. “Ik heb nog veel meer gefietst en ben enorm fitter geworden.’

Björn Koreman maakt op zondag 17 oktober zijn debuut bij de TCS Amsterdam Marathon: ‘Geweldig om met Frank en Michel aan de start te staan van het NK marathon, nadat wij alle drie eerder al aan de Olympische limiet hebben voldaan. Dit gaat een geweldige strijd opleveren op een snel parcours!’. Zijn persoonlijk record op de marathon liep de 30-jarige Brabander afgelopen december in Wenen. Met zijn tijd van 2.11.07 sleepte hij toen de Olympische limiet binnen, maar er volgden uiteindelijk andere lopers met een snellere kwalificatietijd. Een poging om zijn eigen tijd nog te verbeteren viel in het water, toen hij geblesseerd raakte na het pakken van een winkeldief. ‘Ik ben super gretig om te knallen met deze jongens. Ik zal iets harder met mijn haas vertrekken dan Michel en Frank, dat zal op 65 minuten zijn. Ik heb er veel vertrouwen uit geput dat ik ook solo naar de finish kan lopen en ik trek mijn eigen plan.’

Frank Futselaar deed in 2019 ook mee aan het NK marathon. Tijdens zijn tweede marathon ooit verpulverde hij zijn persoonlijk record naar 2.14.08. Futselaar had zich in december 2020 in Valencia nipt gekwalificeerd voor de Spelen. De 29-jarige marathonloper voldeed met 2.11.30 precies aan de limiet, maar ook voor hem bleek dat niet snel genoeg te zijn om daadwerkelijk mee te kunnen naar Tokyo. Futselaar: ‘Ik kijk er naar uit om terug te keren naar de TCS Amsterdam Marathon! In 2019 heb ik de start en finish in het Olympisch Stadion mogen ervaren en dat was magisch. Hopelijk hebben we dit jaar een mooie strijd om het Nederlands kampioenschap. Ik zou heel erg graag de limiet van de EK van 2.12.30 willen lopen. Het zou fantastisch zijn om daar met een sterk team aan de start te zijn. De TCS Amsterdam Marathon kan een mooie opstap daarvoor zijn. Twee jaar geleden was ik tweede en hoop zeker weer op het podium te staan.’

Bij de vrouwen gaat Bo Ummels alles uit de kast halen om haar marathontitel uit 2019 te prolongeren. De 28-jarige atlete uit Castricum behaalde in Amsterdam het goud tijdens haar debuutmarathon in 2.32.34. Ummels: ‘Ik keer dolgraag terug naar de marathon waar ik in 2019 zo mooi debuteerde en ook eindelijk weer eens een marathon met publiek! Ik wil heel graag een persoonlijk record lopen. Daarmee kijk ik ook naar de EK limiet en de Nederlandse titel. Ik ben tevreden over mijn voorbereiding en ik sta er goed voor’, aldus Ummels. Toen ze twee jaar geleden de titel pakte tijdens haar debuut klokte ze 2.32.34. De limiet van het EK in München staat op 2.31.30. Ruth van der Meijden is op zondag 17 oktober een geduchte concurrent van Ummels. Ze beschikt over een sneller persoonlijk record van 2.29.30. Een tijd die de 37-jarige Van der Meijden in april in Enschede liep op jacht naar de Olympische limiet van 2.28.30.

Marathon agenda najaar 2021

Het NK marathon werd voor het laatste gehouden tijdens de TCS Amsterdam Marathon 2019. Abdi Nageeye behaalde toen zijn derde Nederlandse titel in 2.07.39. Bo Ummels debuteerde op de klassieke afstand in 2.32.34 en sleepte daarmee de titel bij de vrouwen binnen. Het NK kon in 2020 vanwege corona niet doorgaan.

Studio Sport & AT5

De TCS Amsterdam Marathon is op zondag 17 oktober live te volgen op NOS.nl en op AT5. De start van de elitewedstrijd en het NK marathon is om 9.00 uur in het Olympisch Stadion, via de livestream gaat de uitzending vanaf 8.50 uur van start. De internationale marathon is ook dit jaar weer wereldwijd live te volgen, met uitzendingen op Europsport 2, SuperSport en Eurosport Asia.

Parcoursrecord

Tamirat Tola, Leul Gebresilase, Laban Korir en Jonathan Korir zijn de grootste kanshebbers voor de winst en verbetering van het parcoursrecord. Het parcoursrecord staat op 2.04.06 (Lawrence Cherono, 2018).

Tamirat Tola is een zeer ervaren Ethiopische marathonloper met een snelste tijd van 2.04.06 achter zijn naam. Zijn prijzenkast in Ethiopië is goed gevuld: met een bronzen Olympische medaille 10.000 meter uit Rio de Janeiro (2016), zilveren medaille wereldkampioenschap marathon (Londen 2017) en een imposante glazen beker voor zijn winst bij de Dubai Marathon in 2017. De 30-jarige atleet won de marathon van Dubai in dat jaar in 2.04.11. Een jaar later liep Tola nog een tikkeltje sneller naar 2.04.06 en werd hij derde in de stad van de Verenigde Emiraten. Dat is exact de tijd van het parcoursrecord van de TCS Amsterdam Marathon (Lawrence Cherono, 2018). Tola: ‘Het weer ziet er goed uit voor zondag, dus ik denk dat het mogelijk is om rond mijn persoonlijk record te lopen. We gaan het zondag zien.’

Zijn landgenoot Leul Gebresilase is op papier de snelste atleet met 2.04.02. De 29-jarige Ethiopiër liep zijn persoonlijke record tijdens de marathon van Dubai in 2018. In mei was hij tijdens de marathon van Milaan ook snel: 2.04.31. Laban Korir liep al vier keer eerder de TCS Amsterdam Marathon. De 35-jarige trainingspartner van Eliud Kipchoge liep hier in 2016 zijn persoonlijk record van 2.05.54. Mooi detail: de Keniaan debuteerde in Amsterdam in 2011 op de marathon en behaalde direct een tweede plaats in een knappe tijd van 2.06.05. Ook won hij eerder de Toronto Marathon. De 34-jarige atleet liep in april een persoonlijk record bij de marathon van Enschede: 2.06.40. Ook hij is eerder in Amsterdam geweest: in 2018 klokte hij 2.06.51.

Boven de Nederlandse vrouwen staan een aantal sterke Afrikaanse vrouwen op de startlijst, zoals de Ethiopische Haven Hailu. Ze gaf tijdens de persconferentie aan dat ze klaar is voor zondag en wil lopen voor een persoonlijk record harder dan 2.23.52. Voor een verrassing bij de vrouwen kan zorgen de Keniaanse Angela Tanui (pr 2.20.08), die geen visum voor de Boston Marathon wist te bemachtigen en op het laatste moment werd toegevoegd aan het startveld voor Amsterdam. Verder aan de start in het Olympisch Stadion staan verder op de eerste rij: Besu Sado (2.21.03), Gebiyanesh Ayele (2.23.23) en Shaso Insermu (2.23.28). Het zal een mooie strijd worden. Het parcoursrecord staat vlijmscherp bij de vrouwen: 2.19.26 in 2019 gelopen door Degitu Azimeraw.

Snelste marathon van Nederland
De TCS Amsterdam Marathon werd in 2018 de snelste marathon van Nederland, toen de Keniaan Lawrence Cherono het parcoursrecord aanscherpte naar 2.04.06. De marathon is sinds 2020 in het bezit van het Platinum Label, een onderscheiding van de internationale atletiekbond de World Athletics. Tijdens de laatste editie in 2019 stonden er 45.000 deelnemers uit 140 verschillende landen aan de start.

Hoofdfoto: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten