Als ervaren paramedisch therapeut begeleidt Jorin Kamps talloze hardlopers en sporters om blessurevrij hard te lopen en het beste uit zichzelf te halen. Jorin werkt een aantal maanden per jaar in Kenya, waar hij als masseur en oefentherapeut enkele topatleten begeleidt. Tijdens zijn studie Oefentherapie Mensendieck heeft Jorin zich gespecialiseerd in het hardlooppatroon en het behandelen van sportblessures.
Door de redactie
Ja dat klopt, ik verblijf vaker voor een periode in Kenia om verschillende atleten voor te bereiden op grote marathons. Ik werk in opdracht van management bureau Volare Sports. Zij hebben vele atleten onder contract waaronder Wilson Kipsang, Geoffrey Mutai en Dennis Kimetto. In januari en februari was ik aanwezig in Iten om Wilson Kipsang te ondersteunen richting de Tokyo Marathon. Naast Wilson behandel ik dan zo’n 30 andere atleten waaronder Hellah Kiprop, Zane en Jake Robbertson en vele andere atleten! Op dit moment ben ik in de plaats Embu om Daniel Wanjiru te ondersteunen in voorbereiding op de Londen Marathon op zondag 22 april.
In januari en februari was ik aanwezig in Iten om Wilson Kipsang te ondersteunen richting de Tokyo Marathon.
Naar mijn idee trainen Kenianen vooral heel specifiek en met super goede focus. Ik vind de lange snelle duurlopen bijvoorbeeld heel indrukwekkend. Afgelopen week liep Daniel Wanjiru een lange duurloop van 35km in 1uur en 52minuten. Dat is dus gemiddeld 3.12min/km. Prachtig om te zien hoe gemakkelijk hij dat tempo kan lopen. Ik denk dat dit soort trainingen de keniaanse aanpak van de marathon kenmerken. Lange harde duurlopen.
Hoe ziet een werkdag er in Kenia voor jou normaliter uit?
Dat verschilt een beetje per locatie waar ik verblijf. In Embu, waar ik nu ben, behandel ik een aantal atleten per week en is het verder vrij rustig. Een beter voorbeeld is in Iten. Daar start mijn werkdag vaak om 06.00 met de training. Ik volg de atleten op de motor en geef drinken aan of ik sta langs de atletiekbaan en kijk hoe de training gaat. Hierbij analyseer ik de loopstijl, hoe makkelijk of zwaar de training de atleet afgaat. Dit bespreek ik en train ik vervolgens ook met de atleten. Vervolgens start het behandelen. Rond een uur of 10 (tussendoor doe ik mijn eigen training) start het behandelen. Gemiddeld komen er zo’n 4/5 atleten per dag. Die behandelingen duren dan ongeveer een uur tot anderhalf uur. Veel van de behandelingen zijn hands on op de behandeltafel. Een deel van de behandeling is wat actiever met intensieve begeleiding bij blessures en verbeteren van stabiliteit, coördinatie en techniek. Ook maak ik gebruik van een Human Tecar, dit is een apparaat dat het lichamelijk herstel bevorderd. Je kan dit gebruiken in preventie en in blessure herstel. Je kan de behandeling veel sneller inzetten bij acute blessures en de hersteltijd hierdoor aanzienlijk verkorten. In de topsport is dit een behandeling die veel gebruikt wordt.
Ja dat klopt! Ik heb enorm veel zin om in de flagshipstore van Run2day mijn praktijk Running Solutions te starten! De belangrijkste ervaring die ik meeneem is dat alles mogelijk is. De atleten zeggen vaak ”you can do it” of ”If you work hard everything is possible”. Die mindset werkt naar mijn idee door in alles wat je doet. Zo ook het starten van een praktijk of het behandelen van patiënten. Ik denk dat iedereen kan hardlopen! Al heb je misschien een anatomische afwijking of ben je blessuregevoelig. Het gaat om het zoeken naar de oorzaak van je probleem en dat aanpakken. Als therapeut zal ik dan ook alles doen om de oplossing voor een blessure te vinden onder het mom ”you can do it”.
Wat heel tof is, is dat ze vervolgens in RAK de wedstrijd wint in een prachtige tijd van 01:04:52 dit is een evenaring van het wereldrecord
Ja, het doel voor dit jaar is de Amsterdam Marathon! In 2017 heb ik een vriend gehaast op het tempo 2.38. Dat ging mij eigenlijk heel makkelijk af en dit maakte mij enthousiast voor de marathon! Mijn verwachting voor die marathon? Ik durf te dromen van een marathon onder de 2.30, hier zal ik mijn training dan ook op gaan richten! Ook hier komt de Keniaanse ervaring goed van pas ”you can do it!” Of die tijd haalbaar is in mijn debuut? Ik weet het niet, maar dat zal ik gedurende de voorbereiding wel gaan merken!