Sinds hun eerste Zoladz-test hebben onze 4 deelnemers van het Loop Je PR Project Powered By Polar weer heel wat kilometers afgewerkt, core-stability sessies gedaan, een tussentijdse wedstrijd gelopen, en… nieuwe data verzameld via een tweede Zoladz-test! Wij vonden het dus hoog tijd om coach Wassink, met nog minder dan een maand te gaan tot de Amsterdam Marathon, om een kleine update te vragen.
Polar-coach Gert-Jan Wassink is tevreden met de resultaten. “Wat we tot nu toe hebben gezien is dat eigenlijk iedereen progressie boekt in zijn zones [bij eenzelfde hartslag kan harder gelopen worden, red.], dus dat is mooi. Bij sommigen zijn bepaalde zones gelijk gebleven, maar het belangrijkste is dat de marathonzone bij iedereen vooruitgegaan is.”
“Het belangrijkste is dat de marathonzone bij iedereen vooruitgegaan is.”
Shiva & Frans
Shiva Zanoli kon bij de vorige test niet aanwezig zijn, dus deed hem voor het eerst. “Ze heeft hem hartstikke goed uitgevoerd, ook voor wat betreft de techniektraining van te voren,” vertelt Gert-Jan tevreden. “Net als voor Frans Hendriks bij de eerste test was loopscholing voor Shiva a first, maar ik zag dat ze daar heel vaardig in was.” Over Frans is Gert-Jan kort en krachtig. “Frans blijft gigantische progressie boeken!”
Wouter & Mirte
Ook over Wouter Hordijk en Mirte Leloup heeft hij genoeg positiefs te vertellen. “Wouter en Mirte hadden natuurlijk van te voren al een iets hoger niveau dan Frans en Shiva. Maar ook die gaan hartstikke goed: ze weten goed de afstemming met mij te vinden met betrekking tot het schema, zijn heel professioneel daarin en kunnen heel goed communiceren met mij wat ze denken nodig te hebben. Dan is het ook nog belangrijk dat ik er wat mee doe natuurlijk, maar dat neem ik allemaal heel serieus,” zegt Gert-Jan.
Conclusie
Gert-Jan’s conclusie? “Overall gaat het hartstikke goed! Ook de ”volhoudtijd” is echt verbeterd. De volhoudtijd in bepaalde hartslagzones die er toe doen voor de marathon, zoals zone 2 en 3, is natuurlijk essentieel voor een marathonloper,” legt Gert-Jan uit. “Het moeilijke is natuurlijk wel dat je in trainingen echt rustig moet beginnen. Vaak zijn lopers geneigd meteen richting hun omslagpunt te lopen en te snel hun hartslag omhoog te ‘jassen’.”
‘‘Vaak zijn lopers geneigd meteen richting hun omslagpunt te lopen en te snel hun hartslag omhoog te ‘jassen’. ”
“Dat zie je ook wel terug in de test, dat zone 2 bij de meesten de meest onderbelichte zone blijft, terwijl die wel essentieel is. Dan zit je namelijk net boven je aërobe drempel, dus tussen de 2 en 3 millimol lactaataanmaak. Dat is echt heel belangrijk voor je zuurstoftransportsysteem, wat weer essentieel is voor de marathon om heel zuinig met je koolhydraten om te gaan en dat soort zaken. Dus om die zuinige motor te creëren en eigenlijk het vermogen te verbeteren van die grote benzinetank die je aanmaakt met marathontrainingen, is die zone 2 wel essentieel.”
“Dus dat blijft nog een beetje onderbelicht,” vat Gert-Jan samen. “‘Maar dat komt ook omdat we een heel blok van specifieke trainingen hebben gedaan. Dus ik heb ze het advies gegeven om wat meer vanuit zone 2 naar zone 3 te lopen in de laatste fase en verder de specifieke marathontrainingen te blijven doen.”
Benieuwd of de lopers dat een beetje lukt? In de volgende editie van deze serie kijken we mee met een trainingsweek van Mirte Leloup!