Home Laatste Nieuws Voorbeschouwing London Marathon: Kipchoge VS Bekele en Olympische limietenjacht (update: afmelding Bekele)

Voorbeschouwing London Marathon: Kipchoge VS Bekele en Olympische limietenjacht (update: afmelding Bekele)

door Tijn Piest

Aanstaande zondag vindt de marathon plaats waarop we zolang hebben gewacht. Op een afgebakend parcours in Londen lopen tachtig topatleten voor de winst, een goede klassering, Olympische kwalificatie of een snelle tijd. Een spannende 40e editie met de beste marathonlopers van de wereld en onze eigen Susan Krumins, Bo Ummels en Frank Futselaar. Helaas zonder Kenenisa Bekele, die zich vanwege een kuitblessure heeft afgemeld. Bij de rolstoelracers staan de Nederlanders Margriet van den Broek en Nikita den Boer aan de start.

Update: Bekele niet van start tijdens London Marathon

Live bij BBC

Het startschot voor de vrouwenrace klinkt om 08:15 uur Nederlandse tijd. Om 11:15 uur gaan de mannen van start. De London Marathon wordt in beeld gebracht door de BBC. Van 08:00 uur tot en met 11:00 uur is de wedstrijd live te volgen op BBC Two. Van 11:00 uur tot en met 14:00 uur kun je inschakelen op BBC One. Tussen 14:00 uur en 16:20 uur is er verslag van de rolstoelracers op BBC Two. Kortom: een lekker dagje op de bank!

St James’s Park

Vanwege de coronamaatregelen zal het parcours waarop wordt gelopen uitgesloten zijn voor publiek. Gelopen wordt op een afgezet circuit rondom St James’s Park. Dit was in eerste instantie de plek waar de Ineos 1:59 Challenge had moeten plaatsvinden. De topatleten zullen 19,6 rondes van 2.15 kilometer afleggen. De finish is net als andere jaren op The Mall, de beroemde straat waar Buckingham Palance aan ligt. De atleten zullen rondom de marathon in een bubbel blijven. Ze moeten drie negatieve coronatests inleveren, zoveel mogelijk een mondkapje dragen en indien mogelijk voldoen aan de anderhalve meter. In een hotel op ongeveer 40 kilometer van Londen verblijven naast de atleten alleen managers, organisatieleden en personeel. Verder mag er niemand in of uit het hotel. Het onderkomen heeft een terrein van 40 hectare, waar de atleten kunnen trainen in de dagen voor de marathon. Zo zijn veilige omstandigheden gecreëerd voor de hoofdrolspelers van de London Marathon.

Klik hier voor de deelnemerslijsten.

Sterk vrouwenveld

De grootste naam op de startlijst bij de vrouwen is Brigid Kosgei. De Keniaanse won vorig jaar in Londen en liep in Chicago een wereldrecord van 2:14.04. Haar landgenoten Ruth Chepngetich, regerend wereldkampioene, en Vivan Cheruiyot, de nummer twee van vorig jaar, zullen het Kosgei proberen moeilijk te worden. Alle drie hebben al eens ruim onder 2 uur en 20 minuten gelopen. Ashete Bekere, winnares van de afgelopen Berlijn Marathon, is ook kanshebber voor een podiumplaats.

Krumins in marathonwereldje

Susan Krumins zal gaan lopen in de tweede groep bij de vrouwen. De nummer zeven van de wereld op de 10.000 meter maakt echter niet haar debuut op de 42,195 kilometer. Samen met Nancy Jelagat en Charlotte Arter gaat ze tempo maken voor een eindtijd tussen de 2:22 en 2:24. Onder andere haar Australische trainingsmaatje Sinead Diver neemt ze onder haar hoede. ”Op zaterdagochtend wordt het precieze tempo bekend gemaakt. Dat ligt natuurlijk vooral aan de atleten in de groep, maar sneller dan 2:22 zal het niet worden.” Krumins gaat in ieder geval tot halverwege hazen, maar mag doorlopen tot 25 of 30 kilometer. ”Hoe ver ik door ga lopen ligt eraan hoe het gaat. Als ik voorbij de 24 kilometer kom, dan zou het mijn langste duurloop zijn.” De 10-kilometerloopster kijkt erg uit naar de wedstrijd, want het deelnemen aan een grote wedstrijd heeft ze gemist. ”Ik denk wel dat het een bijzondere ervaring gaat worden, maar gelukkig heb ik geen andere ervaring waarmee ik het kan vergelijken. Ik kijk ook uit naar de wedstrijd omdat ik weet van sommige atleten (waaronder één van mijn trainingsmaatjes) dat ze goed getraind hebben en hoge verwachtingen van zichzelf hebben. Ik vind het mooi dat ik, door te hazen, daar een steentje aan kan bijdragen. Verder denk ik dat het gewoon goed voor me is om het marathonwereldje eens van wat dichterbij mee te maken.”

Susan Krumins tijdens een baantraining in Sankt Moritz.

Krumins heeft een goed trainingsblok van bijna twee maanden in Sankt Moritz achter de rug. Daar trainde ze met het idee om een goede basis te leggen voor het komende jaar. Richting Londen deed ze niet veel specifieke trainingen, maar het haaswerk past in haar voorbereiding op het WK halve marathon op 17 oktober. De 10-kilometerloopster vliegt donderdag naar Londen. ”Eenmaal in de bubbel is het vooral wachten, uitrusten en rondjes door de tuin van het hotel rennen. Ik kijk er ook naar uit om mijn trainingsmaatjes weer te zien, want de laatste keer was in januari. Verder ga ik me gewoon voorbereiden op de wedstrijd alsof ik zelf ga racen, want ik wil de job zeker niet onderschatten.”

Ummels gaat voor persoonlijk record

Bijna een jaar na haar debuut is Bo Ummels toe aan haar tweede marathon. De nationaal kampioene is erg dankbaar dat de marathon in aangepaste vorm door kan gaan en dat ze mag starten. De nummer twee van het recente NK 10.000 meter verwacht een snelle wedstrijd op het ruim twee kilometer lange parcours. ”Dit zal mentaal wel een uitdaging zijn, maar ik zie het niet als een belemmering. Als je voor jezelf de race mentaal opdeelt in stukken en niet teveel met het aantal rondes bezig bent, dan zou het geen probleem moeten zijn. Ik ga ervan genieten om aan de start te mogen staan van mijn eerste internationale marathon, want vooral in deze tijd is dat een voorrecht.” Door de sfeer zal het erg anders zijn, maar eenzaam zal de atlete zich niet voelen. ”Er zijn genoeg momenten dat je in contact bent met anderen.” Ummels wil in Londen haar persoonlijk record van 2:32.34 aanscherpen en haar wedstrijd optimaal indelen. ”Het eerste gedeelte vooral rustig blijven en hopelijk een mooi groepje zoeken om mee samen te lopen. We weten dat ik er goed voor sta en hebben ook een heel helder beeld van wat voor mij het juiste aanvangstempo is. Als ik goed mijn focus kan houden en aanvallend kan blijven lopen, dan hoop ik dat er een mooie tijd uitkomt.”

Duel Kipchoge – Bekele

De meeste atletiekliefhebbers kijken reikhalzend uit naar het duel dat bij de mannen gaat plaatsvinden. Twee iconen op de lange afstand zullen in Londen de strijd met elkaar aangaan. Alle ogen zijn gericht op Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele, de twee snelste marathonlopers van de wereld. Kipchoge liep vorig jaar als eerste mens onder de twee uur en heeft het wereldrecord (2:01.39) in handen. Daarnaast realiseerde de Keniaan vorig jaar de tweede snelste tijd van de wereld in Londen. Hij loopt zondag op de Nike Air Zoom Alphafly Next %, de verbeterde versie van het prototype waarop Kipchoge onder de twee uur liep. Bekele is drievoudig Olympisch kampioen en houder van het wereldrecord op de 10.000 meter. De talentvolle Ethiopiër was vorig jaar in Berlijn met 2:01.41 slechts twee seconden verwijderd van de tijd van Kipchoge. Kortom: een gevecht om naar uit te kijken. Vorig jaar had Kipchoge in Londen op 40 kilometer nog tegenstand van Mosinet Geremew en Mule Wasihun. Deze Ethiopiërs zijn zondag weer van de partij en gaan proberen het de twee topfavorieten moeilijk te maken. Verwacht wordt dat de eerste groep doorkomt rond de 61 minuten, dus het belooft een snelle race te gaan worden. Wie weet komen Kipchoge en Bekele in de buurt van het wereldrecord.

Een mooie documentaire van het NN Running Team over de voorbereiding van Kipchoge en Bekele.

Futselaar mikt op Olympische limiet

Twee coronatesten is Frank Futselaar verwijderd van deelname in een World Major Marathon. Hij gaat in Londen proberen de Olympische limiet van 2:11.30 te slechten. Een lastige klus, want het persoonlijk record van Futselaar staat op 2:14.08. Zijn vorm heeft echter uitgewezen dat hij zeker een kans maakt, want dit seizoen won hij zilver (5000 m) en brons (10.000 m) op de NK. Futselaar heeft een goede voorbereiding achter de rug met een sterke trainingsstage in Sankt Moritz, toen zijn marathonvoorbereiding begon. Ook liep hij onlangs een duurloop van 50 kilometer. ”Het voelt als mijn vierde marathonvoorbereiding, omdat Rotterdam niet doorging. Ik merkte dat de tempo’s en de lange blokken wat makkelijker gingen. Net wat beter gevoel voor het tempo dat nodig is voor de 2:11.30. Wat dat betreft sta ik er iets beter voor dan een half jaar geleden.”

Frank Futselaar won afgelopen augustus zilver op de 5000 meter tijdens de NK.

Donderdag loopt Futselaar nog een uurtje, waarna hij ’s middags in het vliegtuig stapt naar de hoofdstad. Daar komt hij in een bubbel terecht, waarin iedereen vooral gescheiden de laatste voorbereidingen treft. ”Het zal niet per se heel gezellig worden”, lacht Futselaar. ”Op vrijdag en zaterdag nog een beetje loslopen en voor de rest is het focussen op de race.” Bij de technische meeting op zaterdag wordt bepaald wie in welke groep gaat lopen en op welk tempo de atleten weggaan. Futselaar zal in Londen lopen in de derde groep. Ongeveer twintig mannen zullen weggaan op een tijd tussen de 2:10.30 en 2:11.30. Kilometers van 3:06 à 3:07 moeten leiden tot een tussentijd van rond de 1:05.30. ”Ik hoop dat de race zich zo ontwikkeld dat we rond 30-35 kilometer nog met een mooie groep zitten. Ik ga proberen geduld te bewaren en niet teveel energie te verspillen. Ik probeer zoveel mogelijk in de groep uit de wind te lopen. Op die manier wil ik zoveel mogelijk energie besparen die ik in de laatste fase kan gebruiken. Ik hoop dat ik zo laat mogelijk alleen kom te lopen, maar dat is niet te voorspellen.”

”Ik ga proberen zoveel mogelijk uit de wind te lopen. Op die manier wil ik zoveel mogelijk energie besparen die ik in de laatste fase kan gebruiken.”

Frank Futselaar

De limietlopers worden onder andere gehaast door niemand minder dan Sir Mo Farah, tweevoudig Olympisch kampioen in 2012 en 2016. De Brit zal worden bijgestaan door zijn landgenoten Matt Clowes en Jake Smith. Futselaar hoopt natuurlijk dat de hazen langer dan 30 kilometer in de race blijven. ”Maar dat is het maar net hoe het uitkomt. Het is een wedstrijd en mensen zijn geen robots.” Hij kijkt vooral erg uit naar de setting waarin de Londen Marathon gaat plaatsvinden, ook al wordt het door de beperkingen een hele gekke marathon. ”Ik ben benieuwd hoe die rondjes gaan zijn. Er is natuurlijk geen publiek, wat jammer is, maar aan de andere kant zijn er heel veel jongens die hetzelfde doel hebben. Dat is ook wel uniek. Er is veel media-aandacht voor de strijd tussen Kipchoge en Bekele. Dat is ook wel heel vet.”

Rolstoelracers

Daarnaast starten bij de roelstoelracers twee Nederlanders. Margriet van den Broek en Nikita den Boer gaan op jacht naar de Paralympische limiet. Ze kunnen zich kwalificeren door in de top vier te finishen of onder de 1 uur en 41 minuten te rijden. Voor beide sporters lijkt dit mogelijk.

Foto’s: NN Running Team en Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten