Eén van mijn favoriete columnisten van Nederland op dit moment, Sander Schimmelpenninck van het magazine Quote, kwam laatst in opspraak na zijn uitspraak dat Mbo’ers geen studenten zijn. Alleen universitaire mensen voldoen volgens hem aan de status ‘student’. Bij programma’s als de Wereld Draait Door en RTL Late Night moest hij zijn standpunten verdedigen. Veel Mbo’ers en Hbo’ers waren woest op zijn conclusie en gingen stevig met hem in debat. Naar aanleiding van mijn column kreeg ik zowel positieve als negatieve feedback. Waar gaat er het mis in de Nederlandse atletiek?
Door Jasper Boot
Dat de Nederlandse atletiek qua sponsoring en toeschouwersaantallen ver achter loopt op andere sporten, dat is inmiddels al bekend. Een dorp of stad loopt nou eenmaal niet warm voor een competitiewedstrijd in de eerste, tweede, derde divisie of zelfs een NK. Ik denk dat menig inwoner niet eens weet dat er in de atletiek ook competitiewedstrijden zijn. Speelt het plaatselijke eerste voetbalelftal een wedstrijd tegen een competitiegenoot, dan hangen in diverse lokale winkels flyers met het aanvangstijdstip van de wedstrijd. Ik heb in de jaren dat ik mijzelf ‘atleet’ mag noemen nog nooit een flyer over een competitiewedstrijd in de Albert Heijn, Jumbo of bij de plaatselijke sigarenboer zien hangen. Onmogelijk om dan de plaatselijke inwoners te bereiken om te gaan kijken bij een competitiewedstrijd bij de atletiekvereniging om de hoek.
Het is misschien goedkoop om atletiek met voetbal te vergelijken, omdat de KNVB ook met een groter budget werkt dan de Atletiekunie. Ik vergelijk de sporten echter wel, omdat de Nederlandse atletiek nog veel kan leren van de professionaliteit in het voetbal. Aangezien ik jarenlang als voetballer actief ben geweest en weet dat het ook anders kan. Waar voetbalverenigingen een kei zijn in het werven van nieuwe leden, blijven atletiekverenigingen op dat punt achter. Natuurlijk is het moeilijker om jongens te overtuigen om rondjes op een atletiekbaan te gaan rennen, dan ze voor te houden dat ze net zo goed kunnen worden als Arjen Robben. De buitenspeler van FC Bayern München is immers bekender dan één van de beste lopers van Nederland op de 400 meter, Liemarvin Bonevacia. De cijfers zijn hard; de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond kent 1,2 miljoen leden versus 139.654 leden (2016 gemeten) van de Atletiekunie. Met dit aantal staat de Atletiekunie op plek acht van de meest beoefende sporten in Nederland. Niet héél slecht, maar om te bedenken dat er vier miljoen hardlopers in Nederland zijn, is de populatie hardlopers die voor atletiek kiest minimaal.
De grootste zorg is de veroudering in de atletiek. Belangrijke posities bij atletiekverenigingen worden geleid door verenigingsmensen die niet openstaan voor vernieuwingen. Een oude atletiekaccommodatie heeft volgens hen zo zijn charme. De verouderde websites werken naar hun mening ”gewoon goed” en van het woord sociale media schrikken ze al snel. Alles blijft gaan via de oorspronkelijke weg die ooit is bedacht en daardoor stagneert de boel compleet.
Belangrijke posities bij atletiekverenigingen worden geleid door verenigingsmensen die niet openstaan voor vernieuwing.
Een atletiekaccommodatie laten vernieuwen naar een mooi én nieuw complex is qua financiering op korte termijn niet realistisch, maar het doorselecteren naar nieuwe, frisse en jonge ambitieuze bestuurders wel. Een atletiekvereniging is door de stilstand niet ‘sexy’ meer. Het lijkt wel of je jaren teruggaat in de tijd. De tijd van nu gaat snel en is ook dynamisch. Een jonge jongen zal bij zijn keuze voor een sport eerder voor voetbal kiezen, omdat de voorzieningen veel beter zijn.
Het NK Atletiek in Utrecht vorig jaar en dit jaar waren een verdeeld succes. Op vrijdagavond waren er veel toeschouwers, maar op zaterdag en zondag was het minimaal. Wij stonden als enige verslaggevers in de Mixed-Zone op zaterdag en zondag atleten na fantastische prestaties te interviewen. En dat op een Nederlands Kampioenschap met Nederlandse sterren zoals Lisanne de Witte, Madiea Ghafoor, Jamile Samuel en Churandy Martina. Het is zorgwekkend dat op een Nederlands Kampioenschap zo weinig pers te vinden is.
Mijn conclusie is dat er op korte termijn veel moet gaan veranderen, want anders blijven grote sponsors weg. Bijna elke atletiekvereniging kan wel een nieuwe website gebruiken en er moet jong en fris bloed in het bestuur komen. Mensen die wél het nut van sociale media en een fatsoenlijke website inzien en om offline marketing uit te voeren binnen de gemeente. Atleten moeten rolmodellen worden voor de plaatselijke jeugd, maar op de manier zoals het nu gaat, zullen de 140.000 leden van de Atletiekunie zeker niet drastisch groter worden. Atletiek is met de huidige opzet niet aantrekkelijk genoeg.
De 34-jarige redacteur van de Quote, Sander Schimmelpenninck, heeft de omzet van het tijdschrift fors doen stijgen. Hoe? Door door te selecteren in het beleid van de Quote. Een beetje bravoure kan immers geen kwaad. De millennials zijn zo slecht nog niet voor een organisatie..
Heb jij Jasper zijn column gisteren gemist? Lees hem hier terug.
Foto: Max Kooijmans