Zondag klinkt om 15:10 uur Nederlandse tijd het startschot voor de snelste vrouwen bij de New York City Marathon. Een half uur later, om 15:40 uur, is het tijd voor de snelste mannen. Michel Butter hoopt in deze marathon olympische kwalificatie veilig te stellen. Hij miste de vorige Olympische Spelen, in Rio de Janeiro, op 8 seconden. Toen was de limiet 2.11.00 en de Noord-Hollander kwam in de marathon van Amsterdam tot 2.11.08. Wat zijn zijn kansen voor kwalificatie in de ‘Big Apple’?
UPDATE: Volg Michel Butter en de andere toplopers via Eurosport met Edwin de Vries en Ivo van Haaren als verslaggevers. Geen televisie? Bekijk de Engelse livestream (met commentaar van o.a. Shalane Flanagan) op Facebook.
Voor een olympisch ticket moet Michel Butter dit keer of onder de 2.11.30 uur lopen, of in de top-10 eindigen. Die laatste regel geldt alleen voor de zes World Marathon Majors (naast New York ook Tokio, Boston, Londen, Berlijn, en Chicago). Op dit moment heeft van de Nederlandse mannen en vrouwen alleen Abdi Nageeye zich al gekwalificeerd. Onder de 2.11.30 lopen zal lastig worden voor Butter, want New York staat niet bekend om zijn snelle parcours. Hij lijkt echter een goede kans te maken om in de top-10 te eindigen.
Waarom Butter wél top-10 gaat lopen
Butter staat met zijn persoonlijk record van 2.09.58 op een negende plek op de startlijst. Het veld is dit jaar niet erg diep, met slechts vier mannen met persoonlijke records van onder de 2 uur 8. De snelste drie mannen komen uit Ethiopië, de vierde man onder de 2 uur 8 komt uit Kenia:
- Tamirat Tola: PR 2.04.06, 4e in NYC in 2018 en 6e in Londen ’19
- Lelisa Desisa: PR 2.04.45, titelverdediger en werd in Doha wereldkampioen
- Shura Kitata: PR 2.04.49, 2e in Londen & NYC ’18, 4e in Londen ’19
- Geoffrey Kamworor: PR 2.06.12, won Londen ’17, brak het WR op de halve marathon op 15 september j.l.
Daarachter ligt het veld wijd open, wat volop kansen biedt voor Butter. Hij zal het moeten opnemen tegen o.a. Albert Korir uit Kenia (PR 2.08.03), Arne Gabius uit Duitsland (2.08.33), en Abdi Abdirahman (2.08.56) en Jared Ward (2.09.25) uit de Verenigde Staten. Achter Butter staan drie mannen met PR’s in de 2 uur 10 en nog eens drie mannen met een PR in de 2 uur 11. Hij behoort op basis van zijn PR dus bij de beste tien lopers in het veld en er steken er maar vier mannen echt bovenuit.
En dat is nog niet alles: Butter heeft namelijk al laten zien goed uit de voeten te komen op het parcours in New York. In 2017 kon hij lang mee met de kopgroep, liep zelfs even aan de leiding, en eindigde als zesde. New York ligt hem goed, omdat Butter liever strijdt tegen andere toplopers dan een race met de klok aangaat.
Waarom Butter niét in de top-10 gaat lopen
Michel Butter staat dan wel negende op de startlijst, die positie is gebaseerd op een persoonlijk record van maar liefst zeven jaar geleden (2012, Amsterdam). Is Butter nog wel van hetzelfde niveau? Op basis van zijn prestaties van de afgelopen jaren valt dat te betwijfelen. Zijn meest recente persoonlijk record stamt van 2013 (halve marathon 1.02.25, Den Haag). Op de marathon kwam hij in 2017 nog wel tot 2.11.00. In de races die hij afwerkte ter voorbereiding op de marathon werd hij dit jaar regelmatig verslagen door meerdere landgenoten.
Echter, volgens Guido Hartensveld, zijn coach bij Team Distance Runners, is Butter precies op tijd in vorm. We gaan het zondag meemaken!
Podcast
Luister hieronder naar Guido Hartensveld en Michel Butter, die in de hardlooppodcast ‘De Pacer’ hun voorbereiding op New York bespreken:
Live Tracking
Ken jij iemand die de New York Marathon loopt? Je kunt de lopers volgen via live tracking in de gratis TCS New York City Marathon App