Sifan Hassan sleepte zondag 1 december in Monaco tijdens het jaarfeest van de internationale atletiekfederatie World Athletics nog maar eens twee prijzen in de wacht. Eerst werd ze uitgeroepen tot beste wegatlete van 2024, dankzij haar razendknappe winst op de olympische marathon van Parijs deze zomer. Ze troefde daarbij de nieuwe wereldrecordhoudster op de marathon Ruth Chepngetich af, die in oktober in Chicago in 2.09.56 als eerste vrouw ooit onder de 2.10 liep. Veel groter was de verrassing voor velen, haarzelf incluis, toen kort daarna de titel van ’s werelds beste atlete naar de 31-jarige Nederlandse ging. Ze versloeg daarbij onder andere Sydney McLaughlin-Levrone en Yaroslava Mahuchikh die naast hun olympische titel ook nog het wereldrecord op respectievelijk de 400 meter horden en het hoogspringen verbeterden.
Sifan verrast én vereerd
Sifan Hassan bekende tijdens de uitreiking in Monaco verrast én vereerd te zijn. In een prachtige outfit straalde ze van top tot teen. ,,Ik voel me zo vereerd uitgeroepen te worden tot beste atlete van het jaar tussen zulke ongelofelijk goede atletes, en dat in een olympisch jaar. Dit betekent echt alles voor mij.” Ze blikte daarbij terug naar vroeger. ,,Al van jongs af aan keek ik met bewondering naar marathonlopers. Ik vroeg mij af of ik net zo kon lopen als zij, en of ik zelf ook een marathon zou kunnen uitlopen. Sterker nog, ik vroeg me zelfs af of ik een 10.000 meter zou kunnen lopen.”
Over de Spelen in Parijs zelf. ,,Dit jaar dreef mijn nieuwsgierigheid mij ertoe het risico te nemen mee te doen aan drie afstanden. Het was angstaanjagend en dat maakte iedere finishlijn betekenisvoller. Het was niet perfect, maar soms komt geluk voort uit imperfecties. Ik ben zo dankbaar dat mijn avontuur zo gewaardeerd en erkend wordt.” Tenslotte drukte ze haar toehoorders op het hart dat geen enkele droom te groot is. ,,Het is voor elk jong meisje dat toekijkt, droomt en gelooft dat ze groot succes kan boeken door sport. Blijf sporten, blijf trainen, blijf pushen en blijf geloven.” Voor de NOS had ze ook nog een boodschap aan politiek Den Haag. ,,Als Nederland blijft investeren in sport dan presteren we nog beter en krijg je atleten als Femke Bol en ik. Sport is ook gezond voor iedereen. Als kinderen ons op tv zien gaan ze zelf ook meer bewegen.”
Bekijk ook: Marathonkalender 2025
Omdat het altijd uitdagender kan
Voorafgaand aan Parijs vroeg menig atletiekliefhebber en journalist zich af welke afstanden Sifan zou gaan doen. Inmiddels zijn we wel gewend aan de meest onmogelijke uitdagingen van haar. Denk aan de WK in Qatar in 2019, waar ze voor het eerst een 1500 meter combineerde met de 10.000 meter. En de 1500 liep ze na de 10.000. Geheel tegen haar normale tactiek in startte ze in de 1500 meter finale furieus en liep van kop af aan naar goud, bijna zelfs in een wereldrecord. Denk ook aan de Spelen van Tokio in 2021, toen ze de 1500, 5000 en 10.000 meter liep. Met brons, goud en goud was ze de koningin van de Spelen. Of denk aan 2023 toen ze debuteerde op de marathon in Londen, die ze meteen won. En dat na wat rek- en strekoefeningen onderweg, waardoor niemand meer één penny gaf voor haar kansen.
Na de WK in Boedapest van 2023, waar ze andermaal de 1500, 5000 en 10.000 combineerde (met zilver en brons), sloeg ze een maand later toe tijdens de marathon van Chicago met winst in 2.13.44, toentertijd de tweede tijd ooit. Het kon in Parijs dus nog gekker. Na twee bronzen medailles op de 5000 en 10.000 meter in het Stade de France moest ze zonder noemenswaardige rust aan de bak op de loodzware marathon. In de hitte over een moordend zwaar parkoers. In een flitsende eindsprint versloeg ze wereldrecordhoudster Tigist Assefa, in een nieuw olympisch record. Een foto van de twee sprintende vrouwen waar ze met elkaar in aanraking kwamen heeft de prijs voor de beste atletiekfoto van 2024 gewonnen. Dus eigenlijk viel Sifan zondag drie keer in de prijzen.
Aan het trainen voor een volgende (halve) marathon? Op RUNBITES vind je het beste assortiment hardloopvoeding en heel veel nuttige informatie over voeding, allemaal speciaal voor lopers. Ga naar RUNBITES.nl, voer de code hardloopnetwerk15 in en pak die 15 procent korting!
Sifan is de overtreffende trap
Nog nooit won een Nederlandse atleet de prijs van ’s werelds beste atlete. Ellen van Langen, Dafne Schippers noch Femke Bol slaagden daar in. Sifan heeft nu drie gouden olympische medailles (en drie bronzen). Alleen Fanny Blankers-Koen won er tijdens de Spelen van Londen in 1948 vier, waaronder één in estafettevorm. In die jaren werden er in de wereld nog geen atleten van het jaar gekozen. Wel werd Fanny eind vorige eeuw uitgeroepen tot beste atlete van de twintigste eeuw (met Carl Lewis als beste man). Het gaat te ver om de atletiek in 1948 te vergelijken met de atletiek anno nu, maar duidelijk is wel dat Sifan hard op weg is een van de beste atletes van deze eeuw te worden. Ze lijkt bovendien nog lang niet klaar en ze is pas 31.
De Hardloopnetwerk nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.
Hoofdfoto: Erik van Leeuwen. Foto Parijs: Bjorn Parée
- Het jaar van Sifan Hassan
- De Nederlandse marathonranglijst van 2024 (mannen en vrouwen)
- Onze 42 favoriete hardloopboeken
- Verbeter je kracht en flexibiliteit: De 5 beste kuitoefeningen
- Valencia Marathon (alle uitslagen) en interview Björn Koreman