Het jaar 2020 gaat de boeken in als coronajaar, maar toch konden er heel wat wedstrijden plaatsvinden. De Nederlanders vielen op, want er werden veel goede prestaties geleverd: nationale records, beste jaartijden, een Europees record en zelfs een wereldrecord! We hebben een lijst gemaakt met de twintig meest opvallende atleten in 2020. Geen verkiezing, maar gewoon twintig uitblinkende atleten, met jullie hulp, op een rijtje gezet.
In maart liep Jill Holterman ruim onder de EK-limiet (1:13.00) door bij de CPC Loop na 1:11.41 te finishen op de halve marathon. In Den Haag voldeed ook Jacelyn Gruppen met 1:12.39 aan de eis, net voordat corona Nederland in zijn greep kreeg. Holterman besloot meteen maar voor haar eerste marathon te gaan trainen. Niet zonder succes, want in Valencia maakte ze met 2:34.52 een mooi debuut op haar nieuwe favoriete afstand.
Mahadi Abdi Ali pakte in maart zijn eerste nationale titel. Daarna legde de goedlachse atleet de focus op zijn favoriete afstand: de 1500 meter. In september verbeterde hij zijn persoonlijk record met bijna vier seconden naar 3:37,43. Door een magische race in Heusden neemt hij beslag op de negende plaats allertijden.
Andrea Deelstra zag de marathon van Tokio als de ultieme kans om zich voor haar tweede Olympische Spelen te kwalificeren. Na een teleurstellende limietpoging zette ze haar zinnen op Valencia. Met kramp in de benen kwam ze na 2:28.28 over de finish, waar ze slechts twee tellen over hield. Ook al belandde ze door een allergische reactie in het ziekenhuis, de limiet was binnen.
Tony van Diepen liet zien zowel op de 400 als 800 meter goed uit de voeten te kunnen. Hij imponeerde door naast een overtuigende Nederlandse indoortitel ook drie races in het buitenland te winnen. In september volgde de kroon op zijn seizoen in Ostrava. Met zijn 1:44.82 op de 800 meter staat hij vijfde allertijden. We zijn benieuwd op welke afstand hij volgend jaar zijn focus legt.
Een geweldig jaar was het ook voor Zoë Sedney. Indoor pakte de hordeloopster met een Nederlands juniorenrecord zilver op de NK. Bij de NK junioren won ze goud op de 100 meter, 200 meter en 100 meter horden. Bij de prestigieuze Diamond League in Doha eindigde ze het seizoen met een vijfde plaats en 13.24, de negende tijd allertijden.
Toen Jochem Dobber in februari vierde werd op de NK indoor had hij niet kunnen denken dat hij in augustus Nederlands kampioen zou worden. Daarnaast sneuvelde het ene naar het andere PR op de 400 meter en mocht hij van start bij grote internationale wedstrijden, zoals de Diamond League in Rome. Met 45.64 en veel ervaringen rijker is hij klaar voor Olympische kwalifciatie.
Voor Bregje Sloot was 2020 het jaar van haar doorbraak. Ze haalde zes seconden van haar persoonlijk record op de 800 meter af. Door haar enorme progressie mocht Sloot van start bij internationale wedstrijden. Ze sloot het seizoen af met 2:01.53 in Bellinzona, waardoor ze dit jaar de snelste Europese atlete uit deze eeuw is.
Diane van Es beleefde een meer dan succesvol jaar op de lange afstand. Na de nationale crosstitel won ze NK-goud op de 5.000 meter en brons en de limiet voor de EK onder 23 jaar op de 10.000 meter. Haar 8:53 op de 3000 en 15:26 op de 5000 meter zorgden voor de achtste en tiende plaats op de Nederlandse ranglijst. Door deze snelle tijden komt de Olympische Spelen langzaam in zicht.
Ook 800-meterloopster Suzanne Voorrips liet zich dit jaar van haar beste kant zien. Nadat ze in februari al de Nederlandse indoortitel veilig stelde, wilde ze in augustus dolgraag ook de titel in de buitenlucht winnen. Na lang afwachten pakte ze in Utrecht het goud. In Heusden bevestigde ze haar topvorm door 2:02,77 te lopen.
Een prachtig jaar was het ook voor Frank Futselaar. Na een succesvolle hoogtestage in Sankt Moritz pakte hij NK-zilver op de 5000 meter en brons op de NK 10.000 meter in dikke persoonlijke records. Bij de Londen Marathon moest Futselaar vanwege kramp uitstappen, maar Valencia maakte veel goed. Na 42 kilometer en 195 meter dook hij precies in de Olympische limiet van 2 uur, 11 minuten en 30 seconden over de finish. Nu is het hopen dat hij wordt uitgezonden naar de Spelen, want er mogen slechts drie marathonlopers naar Sapporo.
Djoao Lobles zorgde voor verbazing op de 800 meter. Op de indoorbaan in Apeldoorn pakte hij twee juniorentitels, een Nederlands juniorenrecord op de 400 meter en ook nog goud bij de senioren. In Utrecht kaapte hij na een zenuwslopende finale het NK-goud weg en in Amersfoort won hij ook nog met gemak het kampioenschap bij de junioren. Met zijn razendsnelle 1:45.96 laat hij zien kans te maken om volgend jaar onder de Olympische limiet te lopen.
Op de 3000 meter steeplechase was Irene van der Reijken weer onverslaanbaar. Nadat ze met overmacht haar vierde nationale titel op naam schreef, was ze in Berlijn gebrand om het Nederlands record te verbeteren. In het Olympiastadion, waar ze steeds een plaatsje in het topveld opschoof, scherpte ze het record van Miranda Boonstra met 3,6 seconde aan naar 9:34,80. Ook op de 800, 1500, 3000, 5000 meter en 10.000 meter wist Van der Reijken een persoonlijk record te lopen. Volgend jaar waagt ze zich aan de Olympische limiet van 9:30.
Richard Douma begon het jaar bijzonder goed door in Valencia met 28:08 het Nederlands record op de 10 kilometer te evenaren. Hij bleef goed in vorm en pakte in augustus zijn derde achtereenvolgende Nederlandse titel op de 1500 meter. Douma is zeker nog niet klaar op de 1500 meter, maar gaat zich mogelijk de komende jaren toeleggen op de 5000 en 10.000 meter.
Na de afgelasting van de marathon van Rotterdam besloot Bart van Nunen veel snelheidsprikkels op de baan mee te pakken. Terwijl deze een beetje tegenvielen, bleek zijn marathonvoorbereiding wel aan te slaan. Zijn harde werken werd beloond met een prachtige 2 uur, 10 minuten en 16 seconden in Valencia. Ondanks een valpartij liep Van Nunen liep ruim onder de Olympische limiet, verbeterde hij zijn persoonlijk record met drie minuten en staat hij achtste op de marathonranglijst.
Lieke Klaver liet zien dat ze naast de 400 meter ook een goede 200 meter beheerst. Naast de Nederlandse indoor- en outdoortitel belandde ze in het buitenland van het ene in het andere succes. Op de 200 meter noteerde ze met 22,66 de beste Europese tijd dit jaar. Het hoogtepunt van haar seizoen was overduidelijk de Diamond League in Rome, waar ze de Europese jaartijd verbeterde. Klaver won de 400 meter met overtuiging in 50,98, de tweede snelste tijd in Nederland.
Björn Koreman had pech, maar ook veel geluk. In april zou hij vijf Nederlanders in de Rotterdam Marathon hazen, maar die werd door corona afgelast. In juli liep hij een hersenschudding op door een val tijdens het hardlopen, maar daarna kwam hij sterker terug. In Dresden liep hij een sensationele 1:02.44 op de halve marathon, waardoor hij de snelste Nederlander dit jaar is. Drie geplande marathons gingen niet door, maar enkele dagen voor de Wenen Marathon kreeg Koreman een mailtje dat hij mocht starten. Hij greep de kans aan en liep met 2:11.07 naar de winst en 23 seconden onder de Olympische limiet.
Nadine Visser werkte al een mooi indoorseizoen af door bij de NK goud (60 meter horden) en brons (60 meter) te winnen. Outdoor werd het echter nog mooier, want op zowel de 100 meter horden als sprint werd ze Nederlands kampioene. In het buitenland wist ze alle wedstrijden te winnen, behalve in het Poolse Chorzow. Ook Visser kan terugkijken op een fantastisch jaar, waarin ze twee keer 12.68 neerzette en de beste van de wereld was.
Zijn drie Nederlandse titels (3000 meter indoor, 5000 en 10.000 meter outdoor) waren voor Mike Foppen dit jaar ongeveer de minst bijzondere prestaties. In juli verbrak hij het Nederlands record op de 5 kilometer van Kamiel Maase met 13:31 en een maand later evenaarde hij zijn record op de 5000 meter bij de Diamond League in Monaco. Door zijn 13:13.06 liep hij ook nog eens onder de Olympische limiet. Daarnaast wist hij er ook nog een verbazingwekkende 1500 meter (3:36.01 = vijfde tijd van NL), 3000 meter (7:39.75 = tweede tijd van NL) en 10.000 meter (27:59.10 = beste Europese jaartijd) uit te persen. Hopelijk zet Foppen zijn topvorm door naar de 10 kilometer in Madrid, waar hij op Oudjaarsdag het Nederlands record gaat aanvallen.
Haar eerste wedstrijd liep Sifan Hassan pas in augustus, toen ze in Monaco uitstapte op de 5000 meter. Ze kwam in veel betere vorm en dat liet ze zien bij de Diamond League in Brussel. Hassan overtuigde door het werelduurrecord van Dire Tune te verpulveren van 18.517 naar 18.930 meter. Na de winst in Ostrava sloot ze het seizoen af met een 10.000 meter bij de ingelaste Nazomerwedstrijd in Hengelo. In de stromende regen liep ze met 29:36,67 het Europees record van Paula Radcliffe (30.01,09) aan diggelen.
Femke Bol was de verrassing van het jaar. Het 20-jarige talent liep bij haar eerste wedstrijd over 400 meter horden met 54.47 meteen onder het Nederlands record. Op 18 juli liep ze op Papendal het bijna twintig jaar oude record van Ester Goossens (54,62) uit de boeken. Na tien hordes bleef de klok stilstaan op een officiële 53 seconden en 79 honderdsten. Daarbovenop kwamen nog bijzondere overwinningen in de Diamond League van Stockholm en Rome. Door de 53.79 is Bol dit jaar wereldwijd de beste op de 400 meter horden en dat in haar tweede jaar op deze discipline.
De foto’s zijn gemaakt door Alex Purvis, Erik van Leeuwen, Coen Schilderman, Quinten Lafort en Austrian Athletics.