Toernooidirecteur van de Gouden Spike Norbert Groenewegen werd vandaag geïnterviewd voor de podcast ‘Sleutelstad.’ De Gouden Spike wordt dit jaar voor maar liefst de 48e keer georganiseerd. Je kunt de podcast hieronder beluisteren, maar we hebben de hoogtepunten ook voor jullie uitgeschreven. Het grootste nieuws? Er wordt dit jaar voor het eerst een Engelse mijl georganiseerd bij de Gouden Spike!
“Wij willen nu ook proberen in Leiden een soort ‘Droommijl’ te organiseren, waarbij we hopen dat een van de Nederlandse atleten onder de 4 minuten loopt.”
Wat gebeurt er allemaal tijdens het evenement?
Het is een atletiekevenement in brede zin. Het is echt een topatletiek-evenement, dus het is voor de Nederlandse top en subtop bedoeld, en we doen bij de Gouden Spike echt alle onderdelen. Dus loopnummers zoals sprinten en lange afstand, maar ook verspringen, hoogspringen, polkstokhoogspringen, werpnummers: dus eigenlijk alles wat de atletiek inhoudt.
En komt daar dan ook de wereldtop?
Nou, de wereldtop is voor ons net even een stapje te ver, daar heb je de Diamond League en de Grand Prix wedstrijden voor. Wij mikken vooral op de aankomende toppers, atleten die op het punt staan door te breken. Daar proberen wij een podium voor te bieden zodat ze, na hun doorbraak, kunnen doorgroeien naar die grote internationale evenementen.
En net als vorig jaar ook weer een Nederlands Kampioenschap?
Ja, dat klopt, we mogen van de Atletiekunie dit jaar weer het Nederlands Kampioenschap 10.000 meter organiseren, dus dat betekent dat tijdens de 10.000m van de Gouden Spike de Nederlandse toppers, zowel de mannen als de vrouwen, in actie komen om de medailles te verdelen met elkaar.
En de Gouden Spike zelf is ook nog te winnen, toch?
Ja, de naam van het evenement “de Gouden Spike” is ook de trofee die je kunt verdienen. Aan het eind van de dag is er een jury van 3 mensen, echte atletiek- en topsportkenners, die met elkaar bepalen wat op die dag de beste of mooiste of meest aansprekende prestatie was. Die atleet krijgt de Gouden Spike uitgereikt, met bijbehorende geldprijs.
Het evenement wordt dus steeds groter, onder andere met zo’n NK. Dat betekent ook dat jullie steeds meer hulp kunnen gebruiken.
Het is een enorm evenement. Dat betekent dat we elk jaar met zo’n 175 vrijwilligers werken. Zonder hen zou het ook echt niet lukken. We proberen ieder jaar weer een stapje vooruit te maken. We zijn nu ook weer aan het kijken of we wat kleine toevoegingen kunnen doen. We willen het steeds meer professionaliseren. Er is een enorm breed scala aan taken, en het belangrijkste is dat het gewoon hartstikke leuk is om onderdeel te zijn van zo’n evenement. Het is een van de grootste en belangrijkste sportevenementen in Leiden en omstreken.
En dat is ook vooral leuk omdat het een groot en bekend atletiekevenement is. Hoe groot is het eigenlijk, en hoeveel sporters doen er mee?
Het aantal sporters dat meedoet ligt ongeveer op de 5-600. We hebben 24 verschillende onderdelen die we doen. Je kunt je voorstellen, bij het hoogspringen of discuswerpen doen er maar een stuk of 10 mee. Op de 800m kun je meer series houden, daar doen er misschien 40 of 50 mee. Op de dag zelf lopen er zo’n 1500 tot 2000 mensen rond op de accomodatie, toeschouwers, genodigden, coaches, noem maar op.
Je zei het net al, jullie worden steeds groter en professioneler. Dit jaar gaan jullie een Engelse mijl organiseren?
Ja dat klopt, we hebben het idee opgevat om dit jaar de Engelse mijl op het programma te zetten. De Engelse mijl is wel een officieel onderdeel, maar het is geen Olympisch nummer, dus op kampioenschappen wordt het niet gelopen. Maar de Engelse mijl is wel een officiële afstand en heeft ook een bepaalde historie, omdat al weer heel wat jaren geleden Roger Bannister de eerste atleet was die de mijl onder de 4 minuten liep. Dat werd daar toen de Dream Mile genoemd, en wij willen nu ook proberen in Leiden een soort Droommijl te organiseren, waarbij we dan hopen dat een van de Nederlandse atleten onder de 4 minuten loopt.
Want is dat nog nooit gebeurd?
Jawel, het is zelfs zo dat een bekende Leidse atleet, Han Kulker, Olympiaganger in 1988 in Seoul, die heeft in 1985 het toenmalig nationaal record gezet op 3:53, dus die liep dik onder de 4 minuten. Maar goed, Han was ook een wereldtopper. Maar het is een tijd, onder de 4 minuten, die eigenlijk bijna nooit gelopen wordt in Nederland. Dus het zou gewoon heel leuk zijn als dat weer een keer gebeurt, en wel bij ons!
Foto: Max Kooijmans