Home Laatste Nieuws Beste prestatie ooit voor Oranje bij EK voor Landenteams

Beste prestatie ooit voor Oranje bij EK voor Landenteams

door Eric Roeske

Het Nederlands team is als vierde geëindigd in de hoogste divisie van de tweejaarlijkse Europese Kampioenschappen voor Landenteams. Veruit de beste prestatie in de geschiedenis van dit kampioenschap, dat vroeger jaarlijks onder de titel Europacup werd gehouden. Lang was het stuivertje wisselen met Duitsland voor het podium, maar uiteindelijk werd het een vierde plek. Italië won met 431,5 punten, ruim voor Polen (405,5) en Duitsland (397) en Nederland (384,5).

Nederlands Team pakt meeste (8) overwinningen

Opvallend was dat Nederland maar liefst acht overwinningen boekte op de 37 opgevoerde disciplines, en daarin veruit het beste was van alle zestien deelnemende landen. Na de eerdere winst van Menno Vloon (polsstokhoogspringen), Femke Bol (400 meter), Jessica Schilder (kogelstoten), Jorinde van Klinken (discuswerpen) en beide estafetteteams 4×100 meter wisten Xavi Mo-Ajok (200 meter) en Niels Laros (5000 meter) zondagavond ook te winnen. Daarvan zorgden Bol, Schilder, beide estafettes en Mo-Ajok ook nog voor kampioenschapsrecords. 

Alle uitslagen van vier dagen EK Landenteams in Madrid

200 meter (M/V): Xavi Mo-Ajok dé sprintsensatie, Lieke Klaver weer snel

Xavi Mo-Ajok is dé sprintsensatie van het zomerseizoen met tijden van 10.09 op de 100 meter en vorig weekend – met iets teveel rugwind – 19.96 op de 200 meter. Na zijn belangrijke bijdrage zaterdagavond aan de 4×100 meter estafetteploeg, waarop hij samen met Nsikak Ekpo, Taymir Burnet en Elvis Afrifa het Nederlands record verbrak, imponeerde hij ondanks sterke tegenstand van vooral de Italiaan Desalu en de Brit Harries door afgetekend de zege op te eisen met een toptijd van 20.01 (+1,8 m/s wind). Alleen Churandy Martina was ooit sneller, zijn Nederlands record uit 2016 is 19.81. Hij nam een enorme hap van zijn persoonlijk record dat op 20.37 stond. ,,Ik ben echt hartstikke blij, heb mijn leven gegeven op deze 200 meter. Ik train gewoon hard, ik doe gewoon wat mijn coaches Brendan Troost en Renaud Longuèvre zeggen wat ik moet doen, geven mij tips, en dan loop ik hard. Ik heb dit toernooi gedaan wat ik heb kunnen doen.” 

Lees ook: Xavi Mo-Ajok, sprintkomeet die niets wil uitsluiten: ‘Zonde om nu al te kiezen’

Lieke Klaver had dankzij een moeizame 200 meter tijdens de FBK Games (23.30) de langzaamste seizoenstijd in de A-serie, maar wel het snelste persoonlijk record (22.46) staan. De 400 meterloopster kwam in Madrid nog een keer uit op haar ‘oude liefde’ in 22.59 (+0,8), haar tweede tijd ooit. ,,Ik weet dat ik niet in één keer al mijn ‘speed’ eruit kan gooien, ook al wil ik dat wel. Als er dan iemand aan de binnenkant onder mij door komt moet ik geduld houden en op het laatste stuk dichterbij komen. Eerst was ik niet zo blij met mijn vierde plaats maar toen ik de tijd zag was ik dat wel. Vooraf had ik gezegd 22.60 te willen lopen.” Klaver wilde ook nog iets over de formule van dit EK zeggen. ,,Er zijn nu andere mensen dan normaal in dit team. Je leert nieuwe mensen kennen en ken ze nu allemaal niet alleen meer van naam maar ook van gezicht. Je kunt hier ook gesprekjes met iedereen voeren, en dat vind ik dus echt heel leuk. Elkaar aanmoedigen, alles is iets minder formeel.” Terugkomend op de sensationele 4×100 meter van zaterdagavond, een Nederlands record en de tweede tijd van het jaar wereldwijd, vertelde ze zich nog steeds een sprinter te voelen. ,,Dat oude record stond op naam van Jamile Samuel, Tessa van Schagen, Naomi Sedney en Dafne Schippers. Ik heb gisteren wel even opgezocht wat het tijdschema is op de WK. Dat is een 4×400 meter en een half uur later de 4×100 meter. Ik vind dat moeilijk hoor.” 

1500 meter (M /V): Stefan Nillessen in nieuwe favorietenrol

Stefan Nillessen, de nieuwe Nederlands recordhouder (3.29.23) op de 1500 meter zocht met nog twee ronden te gaan al de aanval. Hij werd uiteindelijk tweede in 3.39.97 achter de eveneens razendsnelle Portugees Isaac Nader. ,,Ik had met mijn coach afgesproken iets te gaan proberen. Tot voor kort was ik altijd een beetje de underdog, maar behoorde nu tot de favorieten. Ik ben nog jong en wil graag leren hoe je beter kunt worden, want dat is het grote doel natuurlijk. Je weet dat die battle met Nader er aan komt en die wil je winnen. Ik merkte dat ik dat laatste beetje nu nog niet had, maar de specifieke trainingen moeten nog komen, daar hebben we nog drie maanden voor. Dit is een mooi leerproces en heb een goede plek behaald.” Nillessen blijkt de afgelopen maanden het hele spectrum van 800 tot 5000 meter te beheersen, inclusief de 3000 meter steeplechase. Hij blikte ook even vooruit op de EK onder 23 over 2,5 week in Bergen. ,,Ik wil daar minimaal twee afstanden lopen, en je weet niet wat er nog meer mogelijk is. Ik heb in ieder geval genoeg keuze, maar de hoofdafstand blijft de 1500 meter. Ik vind het gewoon leuk om verschillende dingen te doen, en die steeple ga je nog wel vaker zien.”

Maureen Koster (32) werd in haar race negende in 4.11.07. 

5000 meter (M): Niels Laros met spectaculaire eindsprint naar winst 

Niels Laros kwam dit outdoorseizoen nog maar weinig in actie, maar bleek in uitstekende vorm te verkeren getuige zijn eindsprint in de laatste ronde, naar verluidt in 52 seconden. ,,Nu gaat het weer goed. Deze race was belangrijk voor me in aanloop naar de komende wedstrijden, dus ben ik blij dat ik hem zo heb kunnen afronden. Het liep best oké, ik heb best lang relaxt kunnen lopen en erna de switch kunnen maken. Er zijn een paar jongens die wel wat kunnen dus die moet je gewoon in de gaten houden. Het is leuk dat ik hier kan winnen, dat is een mooie bijkomstigheid. Het team helpen is het belangrijkste.” Volgende week neemt Laros (en Nillessen, red.) deel aan de mijl tijdens de Prefontaine Classic in Eugene. 

3000 meter steeplechase (V): Veerle Bakker wil naar de WK

Veerle Bakker loopt PR na PR op de steeple en nadert met 9.30.67 het Nederlands record van Irene van der Reijken (9.27.38 uit 2021). Op dit EK ging het vanzelfsprekend niet om tijden maar om de plekken. Bakker werd zevende. ,,Ik ging op kop lopen want met zo’n grote groep van zestien is het heel erg dringen en heb je een grote kans op valpartijen.” In de laatste ronde wist ze haar zevende plek van dat moment knap te consolideren. ,,Als je benen zwaar zijn dan hoop je alleen nog maar over de balken heen te komen. Hoe dat maakt dan niet meer uit.” Vooruitblikkend op het mogelijk verbreken van dat Nederlands record vertelde ze volgende week een 2000 meter steeple te gaan lopen. ,,Daarop kan ik wel extra punten pakken voor een mogelijke WK-kwalificatie. En ik ga ook naar de KBC-Nacht in België en natuurlijk de NK Atletiek.” Ze denkt dat haar goede vorm te danken is aan meer focus op de steeple. ,,Vorig jaar maakte ik eerst een uitstapje naar de 10.000 meter. Dit jaar ben ik op stage geweest en ben eerder begonnen met steepletrainingen.” Op de vraag wat er specifiek zo leuk is aan de steeple legde ze uit dat de afwisseling en het meer bezig zijn van balk naar balk dan van rondje naar rondje haar boeit. ,,En er is veel meer dynamiek dan bij de lange afstand. Net als bij het crossen heb je hier veel meer te maken met wisselingen en moet je rekening houden met anderen. Als die gaan dribbelen voor de balk moet je daar op reageren.”

Verspringen (V): Pauline Hondema meteen naar hele verre 6,70 meter

Pauline Hondema (PR van 6,76m) kwam in actie in een ontzettend sterk veld vol kampioenen. Ze startte meteen met een vertesprong van 6,70 meter met iets teveel rugwind (+2,4) waarbij ze vrijwel ideaal met 2,2 cm speling uitkwam voor de balk. Verder dan dat kwam ze niet en door het hoge niveau eindigde ze als zevende. 

Hoogspringen (V): Britt Weerman vliegt weer hoger 

Britt Weerman is langzaam weer op de terugweg na twee jaar vol blessures na haar sensationele EK Indoorzilver van Istanbul begin 2023. Met de minste seizoensprestatie van 1,88 meter van alle deelneemsters werd ze uiteindelijk zesde van de zestien deelnemers Het hoogspringen startte in de brandende zon. ,,De warmte was intens maar het was uiteindelijk nog wel te doen, zeker toen de schaduw kwam en soms was er een lekker briesje.” En over haar prestatie van 1,91 meter en haar twee pogingen op 1,94 meter: ,,Ik merk dat ik er steeds lekkerder in kom. Na indoor heb ik besloten ergens anders te gaan trainen (bij Marlies Larsen, red.) en dat pakt nu goed uit. Ik heb er vertrouwen in dat grotere hoogtes er wel weer in zitten. Ik ga voor de WK. Ik sta nu 34steen er mogen er 36. Dat is nog kantje boord, maar ik ga nog wel een aantal wedstrijden doen en verwacht wel dat ik een paar plekjes kan stijgen.” 

Kogelstoten (M): Spectaculaire verbetering Yannick Rolvink 

Yannick Rolvink (20) is net senior en startte met zijn persoonlijk record van 18,44  met de 7,26 kg wegende kogel als 15e van de deelnemers. Na zijn eerste 18,10 meter voor de zekerheid en een persoonlijk record met één centimeter in zijn tweede poging haalde hij enorm uit naar 19,34 meter, een zelden vertoonde verbetering van een PR. ,,Je hebt niets te verliezen en kan gewoon risico nemen. Het ritme was heel lekker, ik raakte hem goed en dan zo’n dik PR. Wat gebeurt hier, dacht ik. Het is moeilijk om dat juist op dit moment in zo’n grote wedstrijd te doen. Als je meer punten haalt dan verwacht is dat heel mooi.” Rolvink werd uiteindelijk achtste. 

Speerwerpen M/(V): Speerwerpers voldoen aan verwachtingen 

Ryan Jansen en Dewi Lafontaine deden het ongeveer conform de prognose vooraf. Geen uitschieters maar ook geen teleurstelling. Jansen werd dertiende met 70,82 meter, Lafontaine negende met 52,77 meter. 

4×400 meter gemengde estafette: Zesde plek met geheel nieuw team 

Als Olympisch kampioen op dit relatief nieuwe onderdeel starten met een geheel nieuw team lijkt een zware opgave, maar Keenan Blake, Myrte van der Schoot, Jonas Phijffers en Nina Franke liepen een goede estafette, waarbij het lang duurde voordat er duidelijk afscheiding kwam tussen de acht landen in de serie, waardoor het flink rommelig verliep, eigenlijk zoals een 4×400 meter estafette hoort te verlopen. Het Nederlands team werd uiteindelijk zesde in 3.12.92. 

Delegatieleider Laurent Meuwly liet na afloop weten enorm trots te zijn op de prestaties van het Nederland Team. ,,We hebben ons doel bereikt om in de top 5 te eindigen en behaalden onze hoogste klassering en beste score ooit. We konden zelfs tot het laatste onderdeel meestrijden om de medailles.”

Foto’s: Erik van Leeuwen

De Hardloopnetwerk nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten