Hardlopers worden geconfronteerd met verschillende barrières bij het vinden van hun ideale hardlooprondje en het behouden van motivatie, zoals moeilijke weersomstandigheden, vermoeidheid, het vinden van de juiste schoenen en uitrusting. Uit recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mannen zich vaker laten beïnvloeden door slecht weer dan vrouwen. Ook lezen we dat ouderen vaker hardlopen dan jongeren. Verder vinden we het opvallend dat veel hardlopers eigenlijk helemaal niet van hardlopen houden. Lees verder.
Mannen versus vrouwen
Mannen lopen meer hard dan vrouwen. 40% van de mannelijke hardlopers loopt 2-5 keer per week, bij vrouwen is dat 28%. Mannen daarentegen houden niet van hardlopen in de regen. 81% van de hardlopers wordt beïnvloed door de buitentemperatuur en beïnvloedt hun motivatie om te gaan hardlopen. 67% van de mannen laat het van de weersomstandigheden afhangen of ze daadwerkelijk gaan hardlopen, bij vrouwen is de 57%. Verder zien we dat mannelijke lopers zich veel meer bzeig houden met het plannen van de route (54% versus 41%). Vrouwelijke hardlopers daarentegen zijn meer bezig met het klaar leggen van hun hardloopoutfit en het maken van een afspeellijst (58% meer dan 42%).
Hardlooponderzoek
Voor lopers is het soms moeilijk om hun motivatie te behouden, toch houdt 81% van de mensen in Europa van het gevoel na het hardlopen, wil 87% van de hardlopers vaker gaan hardlopen en vindt 65% dat hardlopen meer is dan gewoon een sport. Dit zijn enkele bevindingen van een uitgebreid onderzoek onder hardlopers in heel Europa, uitgevoerd in opdracht van Brooks Running.
Het doel van het onderzoek was om belangrijke inzichten te verkrijgen in de gewoonten, motivaties en schoenvoorkeuren van hardlopers. Dit onderzoek is verbonden met de nieuwe wereldwijde campagne van Brooks, genaamd “Find YOUR Run”. Deze campagne heeft als doel hardlopers van alle leeftijden en niveaus te helpen hun ideale schoenen en uitrusting te vinden, zodat er tenminste één hindernis minder is bij het vinden van hun ultieme run.
Bekijk: Halve Marathonkalender 2024
Fysieke beweging is de belangrijkste reden waarom mensen gaan hardlopen, gevolgd door het feit dat hardlopen helpt om de geest leeg te maken, tijd voor zichzelf biedt en mensen de kans geeft om meer tijd buiten door te brengen. Het verbeteren van het algehele welzijn lijkt even belangrijk voor hardlopers als het verbeteren van hun fysieke conditie. Het is dan ook niet verrassend dat bijna 9 op de 10 hardlopers vaker willen gaan hardlopen. Gen Z en millennials hebben dit gevoel sterker dan oudere generaties. 70% van de 55-plussers wil vaker hardlopen en 60% van de 65-plussers. Maar meer dan 85% van de jongere generaties wil meer hardlopen dan ze momenteel doen.
Natuurlijk is niet iedereen een hardloopliefhebber: 46% van de hardlopers houdt niet eens van hardlopen, maar doet het om te trainen. In de Benelux heeft 64% van de ondervraagden dit antwoord gegeven. Naast het fit blijven, biedt hardlopen tal van voordelen op het gebied van welzijn. Er zijn echter nog andere redenen waarom mensen ervoor kiezen om te gaan hardlopen. Meer dan 8 op de 10 hardlopers vinden hardlopen een van de meest betaalbare sporten omdat je geen abonnement nodig hebt. Vooral vrouwen zien dit als een voordeel. Bovendien is hardlopen een duurzame sport, volgens 82% van de hardlopers. Hardlopers waarderen ook het feit dat je altijd kunt gaan hardlopen, ongeacht het tijdstip of de situatie.
Hoewel de meeste hardlopers genieten van hardlopen, ervaren velen obstakels bij het vinden van hun ideale run. Bijna driekwart (71%) van de mensen vindt het lastig om comfortabele hardloopschoenen te vinden, en 64% van de hardlopers heeft moeite met het vinden van hardloopschoenen in de juiste maat. Dit komt vooral voor bij hardlopers die meer dan 20 km maar minder dan 30 km afleggen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de ondergrond waarop je loopt. Driekwart (75%) van de hardlopers is zich bewust van het feit dat er verschillende soorten loopschoenen zijn voor verschillende soorten ondergrond, zoals asfalt versus onverharde wegen. Zelfs 61% van de hardlopers plant hun hardlooproutes zodat ze de juiste uitrusting hebben voor de ondergrond die ze tegenkomen. De favoriete ondergronden van hardlopers zijn bospaden, asfalt en voetpaden, onverharde wegen en grindpaden.
Voor in je agenda: Zaterdag 6 september, de snelste 10 kilometer van het jaar: BIG10 in Rotterdam
Op zoek naar de juiste schoenen?
Als onderdeel van de wereldwijde campagne “Find YOUR Run” zet Brooks Running zich in om hardlopers van alle leeftijden en niveaus te helpen bij het vinden van hun beste schoenen en uitrusting. Als je op zoek bent naar de perfecte hardloopschoenen, is het aan te raden om een professionele loopanalyse te laten uitvoeren. Dit is een service die de meeste hardloopwinkels in Europa aanbieden. Echter, 61% van de hardlopers heeft nog nooit professioneel advies ingewonnen om hun loopbeweging te analyseren, terwijl slechts 39% dit wel heeft gedaan. Mensen die kortere afstanden lopen, nemen meestal geen professioneel advies in overweging. Deze campagne richt zich op het feit dat elke hardloper zijn eigen pad volgt, aangezien geen twee mensen exact hetzelfde lopen. Naast training en persoonlijke hardloopdoelen hebben iemands mentale en fysieke toestand ook invloed op welk type hardloopschoen het beste bij hen past. Hardlopers kunnen gemakkelijk de schoen vinden die bij hun past door gebruik te maken van de Brooks ShoeFinder
Lees ook: Review onze reviews van de Brooks Hyperion Max en Hyperion GTS
Naast de Europese gegevens hebben we ook gekeken naar specifieke cijfers in verschillende regio’s. Van alle landen hebben de lopers uit de Benelux het meest last van weersomstandigheden, namelijk meer dan 8 op de 10 hardlopers. 72% van de hardlopers in de Benelux regio heeft moeite met het vinden van de perfecte pasvorm, wat hoger is dan in alle andere regio’s. Hier zijn meer belangrijke inzichten uit de Benelux:
- Voor 67% van de Benelux-hardlopers is hardlopen meer dan een sport, en 87% van de hardlopers die in de Benelux wonen, zou graag vaker willen hardlopen.
- Opvallend genoeg geven voornamelijk jongeren (18-25 jaar) er de voorkeur aan om slechts één keer per week te hardlopen. Andere leeftijdsgroepen geven de voorkeur aan vaker hardlopen. Dit is de enige regio waar hardlopers in deze leeftijdsgroep minder willen hardlopen in vergelijking met andere leeftijdsgroepen.
- Over het algemeen laten mannelijke hardlopers in de Benelux zich meer beïnvloeden door externe factoren zoals temperatuur, weersomstandigheden en het tijdstip van de dag dan vrouwelijke hardlopers. Alleen als het gaat om zich onveilig voelen, scoren vrouwelijke hardlopers hoger. Over het algemeen laten hardlopers in de Benelux zich echter veel meer beïnvloeden door externe factoren dan in andere landen.
- Mannelijke hardlopers zijn actiever op zoek naar hardloopadvies dan vrouwelijke hardlopers. Het zijn echter ook de mannen die meer moeite hebben met het vinden van het perfecte paar hardloopschoenen en uitrusting.
- 64% van de hardlopers in de Benelux houdt niet van hardlopen, maar doet het om te sporten. Dit is hoger dan in alle andere landen
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Brooks Running
- Deze 10-kilometerwedstrijden mag je niet missen deze winter
- Onze vijf favoriete running tights (voor vrouwen)
- De favoriete alternatieve trainingen van Niels Esmeijer
- Rising Star: Jochem Wiersma
- Kiplimo verpulvert eigen wereldrecord in Zevenheuvelenloop