Hardlopen is hartstikke gezond. Het brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo zou hardlopen zorgen voor een scherper brein, een sterker hart, minder risico op diabetes en zelfs de kans op het ontwikkelen of sterven aan kanker zou worden verminderd. Maar gelden deze gezondheidsvoordelen voor iedereen? Hoe zit het bijvoorbeeld als je artrose hebt? In deze blog vertellen je wat artrose is en welke feiten en fabels er zijn met betrekking tot hardlopen.
Door: Rianne van der Meulen
Wat is artrose?
Artrose is een vorm van reuma waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit gaat. Dit kan leiden tot pijn, die vaak ontstaat wanneer je na een periode van rust weer gaat bewegen. Artrose kan op verschillende plekken optreden, zoals schouder artrose, vingers, heupen en onderrug.
Op dit moment hebben bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland te kampen met deze aandoening en die niet of nauwelijks kunnen bewegen zonder pijn.
Hardlopen versterkt je gewrichten
Het is een feit dat hardlopen je gewrichten versterkt. Hardlopers lopen minder kans op het ontwikkelen van artrose dan niet-hardlopers. Wanneer je nog geen artrose hebt is hardlopen dus een goede sport om dit te voorkomen. Maar hoe zit het precies als je artrose hebt en graag wilt hardlopen? Kan dit?
Feit & Fabel
Feit: Door hardlopen worden de symptomen van artrose niet verergerd.
Dit komt doordat hardlopen helpt bij gewichtsverlies. Door het verliezen van gewicht wordt er minder druk op de gewrichten uitgevoerd. Bovendien wordt door het regelmatig belasten van de gewrichten het kraakbeen versterkt.
Fabel: Door een grote schokbelasting van hardlopen wordt het afgeraden voor artrose patiënten.
Nee hardlopen wordt niet afgeraden. Het is wel slim om een fysiotherapeut in te schakelen die jou kan adviseren hoe je het beste kan beginnen met hardlopen en welke schoenen je hier het beste voor kan gebruiken.
Feit: hardlopen werkt ontstekingsremmend
Dit klopt, hardlopen heeft een ontstekingsremmende werking en daardoor wordt het risico op gewrichtsaandoeningen verlaagd.
- Het jaar van Sifan Hassan
- De Nederlandse marathonranglijst van 2024 (mannen en vrouwen)
- Onze 42 favoriete hardloopboeken
- Verbeter je kracht en flexibiliteit: De 5 beste kuitoefeningen
- Valencia Marathon (alle uitslagen) en interview Björn Koreman