Nadat Mike Foppen op indrukwekkende wijze de nationale titel greep op de 3000 meter bij het NK Indoor, maakte de Nijmegenaar van Team Zevenheuvelen bekend dat hij in het Amerikaanse Stanford een limietpoging gaat doen op de 5.000 meter.
Van Madrid naar Apeldoorn
Op vrijdag was Mike Foppen nog in Madrid te vinden, waar hij bij zijn eerste deelname ooit aan de World Indoor Tour tot 7.51,00 over 3.000 meter kwam, wat hem een tiende plek opleverde. Zijn tweede tijd ooit, maar niet helemaal waar hij op had gehoopt. “Helaas was het niet mijn beste race,” schrijft de 23-jarige atleet op zijn website. “Ik kwam geen moment echt lekker in de race, en liep erg defensief achterin. Ik had iets te veel ontzag voor de sterke Kenianen vooraan, waardoor ik me te ver naar achter liet zakken. Een wijze les, gewoon voorin meeracen de volgende keer.”
Tweede indoortitel
Omdat hij zich verrassend goed hersteld voelde twee dagen later, besloot hij “vanaf de start gas te geven.” Het leverde hem zijn tweede nationale indoortitel en een verbetering van zijn eigen kampioenschapsrecord op (7.54,85, een fractie sneller dan de 7.54,95 van vorig jaar), voor een erg sterk lopende Noah Schutte op de tweede plek (bekijk het video-interview met Schutte hier) en Stan Niesten op plek drie. “Het verbaasde me een beetje dat [Schutte] op 2000 meter nog steeds zo makkelijk achter me zat, ik begon hem dus heel even te knijpen. Maar met een nieuwe versnelling op 300m van de streep wist ik hem gelukkig af te schudden.”
Limietpoging in Stanford
Doordat de WK indoor in China niet doorgaan vanwege het coronavirus, kan Foppen zich nu gaan voorbereiden op het outdoorseizoen. Op de wereldranglijst staat hij 32ste, exact de plek die hij moet bezetten voor een ticket voor de Spelen. Toch wil hij ook een poging doen om de limiet te halen, en wel op 8 mei in Stanford in Californië. Hiervoor moet hij op de 5.000 meter 12 seconden van zijn pr van 13.25,89 aflopen. Een flinke sprong, maar als hij de lijn van dit indoorseizoen doortrekt, kom hij in de buurt. Als het niet lukt de limiet te lopen, is een hoge plek in de wereldranking zijn tweede mogelijkheid voor plaatsing.
Foto: door Bjorn Parée