Ze lieten even op zich wachten, maar dinsdagochtend zijn de Nederlandse kwalificatie-eisen en kwalificatie procedures voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio bekend gemaakt. Na publicatie van de eisen, die hier terug te vinden zijn (zie m.n. vanaf p. 5), bleek dat het document op meerdere manieren geïnterpreteerd kon worden. Dit leverde de nodige verwarring op onder atletiekfans, atleten en coaches. Na contact met de Atletiekunie blijkt dat onze informatie over het selectiebeleid zoals op dinsdagmiddag gepubliceerd, onjuist was.
Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, laat het volgende weten: “Atleten die hebben voldaan aan de IAAF entry standard (in de kwalificatie-eisen opgenomen in de tabel onder “IAAF-eis”) hebben daarmee voldaan aan de kwalificatie eis en zullen worden voorgedragen aan NOC*NSF. Atleten die niet aan deze IAAF entry standard hebben voldaan kunnen zich plaatsen via de vermelde ranking positie na het sluiten van de kwalificatieperiode op 29 juni 2020.” Lees zijn hele toelichting hier.
Atleten die de internationale limiet halen zijn dus gekwalificeerd (behalve op de marathon bij de vrouwen, waar de Nederlandse limiet een minuut scherper is gezet). Bovendien worden atleten die na 29 juni 2020 hoog op de ranglijst staan, ook geselecteerd. Hiervoor hanteert de Atletiekunie voor de meeste looponderdelen een strengere eis dan de IAAF: Nederlandse atleten met de limiet moeten op de 100 en 200m in de top-42 staan (de IAAF laat 56 atleten toe), op de 400 en 800m in de top-36 (de IAAf laat 48 atleten toe), op de 1500 en 3000m steeple in de top-34 (de IAAF laat 45 atleten toe), en op de 5000m en 100/110/400m horden in de top-32 (de IAAF laat 42 atleten toe op de 5000m en 40 atleten op de horden).
Dat is omdat de Atletiekunie als algemene grondslag hanteert dat atleten die uitgezonden worden een reële kans moeten maken om door te dringen tot de eindronden, finales of beslissende wedstrijdfasen van de betreffende toernooien (top-8). De reden dat alleen voor deze onderdelen een strengere eis wordt gehanteerd, is dat de startvelden op de andere onderdelen kleiner zijn, 32 atleten of minder.
Hopelijk schept dit meer duidelijkheid! Onze welgemeende excuses voor het verschaffen van onjuiste informatie.
Achtergrondinformatie
In een eerder artikel legden we gedetailleerd uit hoe het nieuwe kwalificatiesysteem voor de Olympische Spelen werkt. De grootste verandering is dat een atleet zich niet alleen meer kan kwalificeren via het behalen van een limiet, maar ook door hoog op de wereldranking te eindigen (deze tweede kwalificatiemanier is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het tennis). De IAAF vult, nadat bekend is hoeveel atleten de limiet hebben gehaald, de velden aan met atleten die hoog op de wereldranking staan.
In de volgende downloads vind je de kwalificatie-eisen en procedures: