Nabeschouwing avondsessie EK Atletiek dag 7
Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, kan alleen maar tevreden zijn. Vooraf hoopte hij op zeven medailles, maar het werden er uiteindelijk acht. Nog nooit behaalde Nederland zoveel medailles op een Europees Kampioenschap. Een zinderde avond in het Olympiastadion leverde voor Nederland het gewenste resultaat op. Onze nabeschouwing van de laatste avond van het EK atletiek in Berlijn.
Door de redactie
Estafetteploegen
Na een ietwat teleurstellende ochtend op de marathon door het uitvallen van medaillekandidaten Andrea Deelstra en Abdi Nageeye, leek Nederland een klein wonder nodig te hebben om de doelstelling van technisch directeur Ad Roskam te verwezenlijken. Het dames estafetteteam mocht vanavond het spits afbijten voor Nederland in de halve finale. Overtuigend sprintte de laatste loopster, Naomi Sedney, over de finish en wist ze de finale definitief veilig te stellen. Taymir Burnet deed dat eveneens voor de mannen, zodat Nederland twee estafetteploegen in de finale had.
In de opstelling Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Naomi Sedney begonnen de sprintdiva’s aan de finale. Schippers was vooraf niet bezig met een eventuele derde medaille dit toernooi: ”Eigenlijk heb ik daar totaal niet aan gedacht voor de wedstrijd”, becommentarieert de Utrechtse. De snelste columniste van Nederland, Naomi Sedney, had de taak om als laatste het estafettestokje over de finish te brengen en een medaille veilig te stellen voor Nederland. De Britse Dina Asher-Smith kwam in volle vaart langs de 23-jarige Zoetermeerse en stelde de gouden medaille voor Groot-Brittannië veilig. De eerste gedachte van Sedney was, bij overname van het stokje van Samuel, die de derde loopster was: ”Gaan, gaan en nog eens gaan”, lacht de atlete. Al snel zag ze dat de winnares op de 100 meter en 200 meter haar voorbij was gaan en moest ze de achtervolging inzetten. Dat lukte niet, maar Sedney bracht Nederland wel in veilige haven voor een zilveren medaille in een tijd van 42.15s. Sedney had niet door dat de concurrenten zo dicht in de buurt van haar waren.
Schippers: ”Het is gewoon heel gaaf dat wij als zo’n klein landje zoveel presteren en in twee estafettefinales staan.” Op de vraag wat Dafne Schippers van de acht medailles vindt, beantwoordt ze: ”Wij hebben vandaag met een gouden, zilveren en bronzen medaille een goede inhaalslag gemaakt.”
De mannen 4×100 meter estafetteploeg wonnen in een spannende finale de bronzen medaille. Een fantastische prestatie van Churandy Martina, Christopher Garia, Hensley Paulina en Taymir Burnet. Waar het Nederlandse estafette nog aan kan werken? Martina: ”Taymir (Burnet, red.) vertrok te vroeg en daardoor was het stokje ’te laat’ aangenomen en dat heeft tijd gekost. Wel zijn wij heel blij met het resultaat. Wij hebben met 38.03s ook nog een Nederlands Record gelopen.’
Sifan Hassan
Het was misschien wel dé avond van Sifan Hassan. Als eerste Nederlandse atlete won ze een gouden medaille van het toernooi. Op de 5000 meter ging ze zoals gewoonlijk rustig van start om vervolgens toe te slaan. De laatste twee rondes ging Hassan volle bak en dat leverde verwarring op bij haar directe concurrente Lonah Chemptai Salpeter, die dacht dat ze één ronde voor het einde er al was. Hassan wist wel dat ze nog één ronde moest en liep op souplesse naar de overwinning op de 5000 meter in 14:46,12. Hassan: ”Ik was wel even in de war, maar dat duurde maar heel even.” Haar trainer (Alberto Salazar, red.) werkt met de Nederlandse ster richting de Olympische Spelen van 2020. ”Mijn coach wil dat ik op de Olympische Spelen de 5000 meter en 10.000 meter ga lopen, maar ik weet nog niet of ik dat wil.” De 800 én 1500 meter vind ik ook nog heel erg leuk om te doen. Sinds 2017 traint de gouden medaille winnares in Amerika. Of ze Arnhem nog mist? ”Ja, ik mis Arnhem af en toe wel. Vooral mijn vrienden en vriendinnen, maar in Amerika heb ik het ook heel erg naar mijn zin. Ik maak op sportief gebied grote stappen.” Doelend op haar gouden medaille en haar Europese record op de 5000 meter, die ze vorige maand in Rabat liep. Saltpeter wel gediskwalificeerd, waardoor Susan Krumins (6e) en Maureen Koster (8e) allebei een plekje opschoven in de eindklassering.
Foto: HN redactie