April, de maand van de marathons. London Marathon staat op 27 april op het programma. Het is de 45e editie van de marathon en dit jaar was de lijst met favorieten uitzonderlijk groot. Voor Nederland gingen Sifan Hassan en Abdi Nageeye voor het podium. Jacob Kiplimo liep in februari een wereldrecord op de halve marathon en maakte zijn debuut op de marathon in Londen. Update: geen wereldrecordhoudster Ruth Chepngetich (blessure) en winnares van vorig jaar Peres Jepchirchir (enkelblessure) aan de start. Ook Kenenisa Bekele heeft zich moeten afmelden met een blessure.
Samenvattingen: mannenrace en vrouwenrace
2:04.20 voor Abdi Nageeye, die zijn eigen Nederlands record verbetert in Londen. In de eindsprint verliest hij nipt van Alexander Mutiso Munyao, die dezelfde tijd noteert. ‘Op drie kilometer voor het einde kreeg ik last van kramp’, reageerde een zichtbaar teleurgestelde Nageeye in het NOS-interview. ‘Elke keer als ik op kop ging, begon ik te praten tegen Mumyao. Ik probeerde in zijn hoofd te gaan zitten. Maar ik heb een goed gevoel over de marathon. Ik heb geen last van mijn ademhaling, dus ik kan nog verbeteren.’ Sebastian Sawe is de overtuigende winnaar voor Buckingham Palace in 2:02.27, voor debutant Jacob Kiplimo. INTERVIEW ABDi.
Sifan Hassan noteert 2:19.00 en wordt derde in Londen. Ze toont niet de topvorm van twee jaar geleden, toen ze bij haar debuut in de laatste honderden meters naar de winst liep. ‘Het was zwaar’, zei Hassan net na de finish bij de NOS. ‘Ik ben wel tevreden met de derde plaats, want ik heb mijn best gedaan. Assefa en Jepkosgei waren te sterk.’ Tgist Assefa, die een wereldrecord women’s only loopt, finisht met 2:15.50 bijna drie minuten voor Joyciline Jepkosgei. INTERVIEW SIFAN.
Een knappe derde plaats is er in de wheelchairrace, net als in Boston maandag, voor Jetze Plat. Geert Schipper finisht als vierde.
Historie
De eerste editie van de Londen Marathon werd gehouden in 1981. Olympisch kampioen Chris Brasher dit evenement samen met John Disley nadat de twee werden geïnspireerd door de marathon in New York City. Sindsdien is de populariteit van de marathon flink gegroeid en is het bijna onmogelijk om een startbewijs te bemachtigen voor deze marathon. Naast het flinke prijzengeld staat London bekend om zijn vlakke en snelle parcours. Van de snelste tien tijden gelopen bij de mannen staat het gemiddelde op een eindtijd van 2:03.22. Het parcoursrecord bij de mannen werd in 2023 gelopen door Kelvin Kiptum met een tijd van 2:01.25, waarmee hij maar 50 seconden boven zijn wereldrecord zat.
Lees ook. Sifan Hassan keert terug naar London Marathon: ‘Mijn hart wil London’
Bij de vrouwen staat het parcoursrecord als sinds 2003 op naam van Paula Radcliffe die een tijd van 2:15.25 noteerde. Belangrijk om te vermelden is wel dat winnares van vorig jaar Peres Jepchirchir met een tijd van 2:16.16 het ’Womens Only World Record’ neerzette. De vrouwen startten eerder dan de mannen, waardoor ze geen mannelijke pacers had in de race. Andere bekende oud-winnaars zijn Eliud Kipchoge, Sisay Lemma en Alexander Mutiso bij de mannen en Sifan Hassan en Brigid Kosgei bij de vrouwen.
Tip van de redactie: Luister de podcast: Magie van World Marathon Majors.
Bekijk hier: Marathonkalender 2025
Deelnemers
De deelnemerslijst voor de komende editie is niets anders dan verbluffend te noemen. Bij de mannnen doet winnaar van 2024 Alexander Mutiso ook dit jaar weer mee. Daarnaast breidt de lijst zich uit met toplopers als Eliud Kipchoge, Jacob Kiplimo en Timothy Kiplagat wie allemaal een persoonlijk record van onder de 2:03 hebben staan. Jacob Kiplimo bewees al in topvorm te zijn door dit jaar in Barcelona het wereldrecord op de halve marathon neer te zetten. Daarnaast start in London ook Olympisch kampioen van Parijs Tamirat Tola en Sebastian Sawe. Laatstgenoemde pakte een paar maanden geleden bij zijn debuut in Valencia de winst met een tijd van 2:02.05. De Nederlanders zullen vooral kijken naar Abdi Nageeye. De Nederlander verbaasde vorig jaar door de marathon van New York City te winnen en zal hopen om op 27 april in dezelfde vorm te verkeren. Ten slotte zal ook Brit Alex Yee in de gaten worden gehouden. De Olympisch kampioen op de triathlon zal in London zijn debuut maken op de marathon.
Lees ook: Aantal koolhydraten tijdens de marathon
Bij de vrouwen doen oud-winnaressen Joyciline Jepkosgei en Vivian Cheruiyot weer mee. Het veld wordt aangesterkt door Tigst Assefa. Zij is de voormalig wereldrecordhouder en werd vorig jaar in Parijs nipt tweede achter Sifan Hassan. Voor veel atletiekfans is laatstgenoemde topfavoriet bij de afwezigheid van Chepngetich en Jepchirchir (zie inleiding). De Nederlandse won natuurlijk de olympische marathon van vorig jaar en won in 2023 in Londen op haar debuut in de marathon, ondanks dat ze midden in de race een pauze inlaste om haar benen te rekken.
Parcours
Zoals eerder al genoemd is het parcours van Londen erg snel. In totaal wordt er tijdens de 42,195 kilometer ongeveer 130 meter geklommen, maar er wordt ook 160 meter gedaald. Dit zorgt ervoor dat de finish lager ligt dan de start, waardoor er meer naar beneden wordt gelopen dan naar boven en er snelle eindtijden mogelijk zijn. Na ongeveer 4 kilometer zit er een afdaling in de route, waarna het tot de finish vooral kleine bultjes zijn die beklommen en afgedaald moeten worden. Tijdens de marathon passeren de lopers bekende gebouwen van de Britse hoofdstad, zoals de Tower Bridge, de Big Ben en Buckingham Palace. Ook staat Londen bekend om zijn geweldige sfeer met veel publiek en muziek langs de kant. Let er dus op dat wanneer je meedoet, je niet door de adrenaline te hard van start gaat.
De 45e editie van de marathon van Londen is live te volgen bij de NOS. Om 10:00 uur start de livestream op hun website.
De Hardloopnetwerk nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.
Foto’s: Bjorn Parée
- Fotodagboek van Joas van Hellemondt in Vilamoura
- Nageeye in Nederlands record nipt buiten podium, Hassan derde in 45e Londen Marathon
- Dit is Shaquille Emanuelson, Nederlands discusrecordhouder: ‘Het was een gewogen risico’
- 18 Nederlandse atleten naar World Relays in China
- Puma daagt ‘gewone’ lopers uit een PR te lopen op hun nieuwste superschoen (en moest $54.000 aan prijzengeld uitkeren)